İran'dan UAEK kararına tepkiler
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulunun, İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili kararına tepkiler sürüyor.
Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, "5 artı 1" ülkelerinin girişimiyle alınan kararı "zalimce" olarak niteledi ve "Bu karar, İran'ın nükleer araştırma ve teknolojideki tüm başarılarını hedef almıştır" ifadesini kullandı. "İran, büyük zahmetler ve çabalar sonucu nükleer bilimde bugünkü noktaya geldi" diyen Rafsancani, "uluslararası arenada izlenecek aktif politikayla İran karşıtı tutumun engellenebileceğini" söyledi. İran meclisi de karara tepki olarak UAEK ile işbirliği seviyesinin azaltılması için hükümeti göreve çağırmıştı.
Meclis Başkanı Ali Laricani ise, Batılı ülkelere hitaben, "İran'a karşı havuç-sopa siyasetini sürdürürseniz, UAEK ile ilişkilerde yeni kararlar alırız" ifadesini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başkanlığında dün toplanan bakanlar kurulu da ülkenin ihtiyacını karşılamaya yönelik yeni 10 nükleer tesisin inşası için Atom Enerjisi Kurumuna yetki vermişti. Ahmedinejad, "Bütün dünyayla dostane ve sevgi çerçevesinde ilişkilerimiz var. Ancak, iğne başı büyüklüğünde bile olsa İran halkının hakkının zayi olmasına izin vermeyeceğiz" diye konuşmuştu.
Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, yeni uranyum zenginleştirme tesislerinin yapımı ve yakıt üretimi kararının, BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ile Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkelerine "sağlam bir cevap" olduğunu söylemişti. İran'ın UAEK'deki Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, "Batılı ülkelerin suistimaline açık olan UAEK yapısının değiştirilmesini" talep etmişti. Bazı milletvekilleri de, Nükleer Silahların Yayılması Anlaşmasından (NPT) çekilmenin gündeme gelebileceğini ifade etmişti. Tahran yönetimi, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili dosyanın BM Güvenlik Konseyinden UAEK'ye sevk edilmesi isteğini yinelemişti.
UAEK yönetim kuruluna üye 35 ülkeden 34'ünün cuma günü katıldığı oylamada, 3 aleyhte ve 6 çekimser oya karşılık 25 oyla kabul edilen karar, İran'dan Fordo tesislerindeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını, yeni ve gizli tesis inşa planı olmadığını teyit etmesini ve bu konudaki BM Güvenlik Konseyinin kararlarına uymasını talep ediyor. ABD, İsrail ve müttefikleri tarafından nükleer silah peşinde olmakla suçlanan İran, faaliyetlerinin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesi ile UAEK yasa ve denetiminde sürdüğünü belirtiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt