İş cinayetinde ihmaller zinciri bilirkişi raporunda
İzmir'in Bornova İlçesi'nde 3 ay önce, 10 katlı apartmanın dış cephe onarımı ve boyası yapılırken, demir iskelenin çökmesi sonucu 3 işçinin ölümüyle ilgili bilirkişi incelemesinde, hatalar zinciri ortaya çıkarıldı. Rapora göre, iş disiplini ve organizasyonu sağlanmamış, iş çalışanın inisiyatifine bırakılmış, güvenlik önlemleri alınmamış, eğitimsiz ve belgesiz işçi çalıştırılmış, iskelenin iniş ve çıkışındaki engeller kaldırılmamış, iskelenin sabitleme noktaları kurallara uygun olmadan çalışma yaptırılmış.
Bornova'nın Yeşilova semti 6213 sokak 11 numarada geçen 13 Ağustos'ta meydana gelen olayda, işçiler Ercan Özkaya (40), Zihni Bayburt (58) ve Arif Gül (48), apartmanın dış cephe onarımı ile boyaması için çalışmaya başladı. 10 katlı apartmanın, en üst bölümünde çalışmalarını sürdüren işçileri taşıyan demir iskele, çalışmanın başlamasından kısa süre sonra ağırlığa dayanamayınca çöktü. İskelenin üzerinde bulunan işçiler Ercan Özkaya, Zihni Bayburt ve Arif Gül, beton zemine düştü.
İlk müdahaleyi yapan diğer iskeledeki işçiler, sağlık ekiplerinden yardım istedi. Kaza yerine gelen sağlık ekipleri 3 işçinin hayatını kaybettiğini belirledi.
Kazadan sonra bir de dram ortaya çıktı. İşçilerden Ercan Özkaya'nın henüz 1.5 yaşında çocuğunun bulunduğu ve kalbi delik olduğu için tedavisinin sürdüğü öğrenildi.
FACİANIN SORUMLULARININ İHMALLERİ TEK TEK SIRALANDI
Kazadan sonra olayı soruşturan savcılığın talimatıyla yapılan bilirkişi incelemesi, ihmalleri tek tek ortaya koydu. Bilirkişi raporuna göre, işveren S.Ö., işyerinde iş disiplini ve iş organizasyonunu sağlamadı, yapılan işi çalışanın kendi inisiyatifine bıraktı, elektrikli asma kilitle gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini aldırmadı, düşme sıralarında devreye girecek olan emniyet kemerlerinin işçilere takılmasını sağlamadı, çok tehlikeli iş sınıfında eğitimsiz ve belgesiz işçi çalıştırdı. Sanıklardan Ş.K.'nin kiraladığı elektrikli iskelede aşırı yük algılama sisteminin bulunmadığı da inceleme sırasında ortaya çıktı.
Ş.K.'nin ayrıca iskele iniş ve çıkış yolundaki engelleri kaldırmadığı, iskele sabitleme noktalarını en uygun koşullara uygun olmadan kiraladığı saptandı. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı E.D.Ç.'nin ise işyerinin çok tehlikeli iş sınıfında olmasına rağmen risk değerlendirmesi yapmadığı, belgesiz işçi çalıştırıldığı ve iskelede önlem alınmadığı konularında işvereni uyarmadığı tespit edildi. Bilirkişi, olayda hayatını kaybeden üç işçinin de kusurlarının bulunmadığını belirledi.
SORUMLULAR HAKKINDA 15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ
Hazırlanan iddianamede, işyeri sahibi S.Ö. ve iskeleyi kiralayan Ş.K.'nin asli kusurlu bulunduğu belirtildi. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı E.D.Ç.'nin de tali kusurlu olduğuna karar verildi. Savcılık iddianamesinde, üç sanık için 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Davanın önümüzdeki günlerde İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceği öğrenildi.
"MÜVEKKİLLERİMİZİN HAKLARINI SAVUNACAĞIZ"
İhmaller zinciri sonrasında meydana gelen kazada hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin avukatlarından Güngör Tosunoğlu ile Taner Tosunoğlu, gerek iddianamede, gerekse de bilirkişi raporunda yaşanan olumsuzlukların tümünün sıralandığını, can veren işçilerin aileleri adına hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması