İş kazası varsa sigorta yok
Ne mesuliyet sigortası ne de ferdi kaza sigortası yaptırıyorlar, çünkü reasürenas desteği yok.
Sigorta şirketleri, Türkiye’de artan iş kazaları ve bu kazalarda yaşanan ölümler ve yüksek maliyetleri nedeniyle kimya, inşaat, boya sektörü ve HES’lerde çalışanları sigortalamaktan çekiniyor. Sigortacılar, yaygın olan kaçak işçi çalıştırma nedeniyle işverenlerin SGK koşuluna bağlı olan mali mesuliyet sigortası ve ferdi kaza sigortasını da yaptırmaktan kaçındıklarına dikkat çekiyor.
Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği Kurucusu ve Genel Müdürü Taner Çağatay, hidroelektrik santralları, boya başta olmak üzere, inşaat, plastik, kimya, kozmetik gibi sektörlere reasürans desteği sağlanmasında ve teminat altına alınmasında zorluklar yaşandığına dikkat çekti.
Çağatay, son zamanlarda artan kazalar sonucunda oluşan hasarla ilgili sigorta şirketlerinin yüklü ödemeler yaptığına dikkat çekerek, “Son 3 senedir bu sigorta şirketlerinde çekingenlikler var. Yeteri kadar yangın tedbirlerinin alınmaması en önemli sebeplerden birisi. Bu yüzden sigorta şirketleri bu sektörlere sıcak bakmıyor. Sorumluluk sigortalarında, işveren mali mesuliyet ve ferdi kaza sigortalarında gerekli tedbirlerin yeterince alınmasından dolayı sigortalama yapılmıyor” dedi.
Dışarıda nasıl oluyor
Çağatay’ın verdiği bilgiye göre küresel uygulamalar özetle şöyle:
* İş güvenliği yasaları var ve denetim maksimum düzeyde yapılıyor.
* Böylece bu güvenlik önlemleri zaten alınmış oluyor.
* Fabrika daha yapılmadan gerekli riziko teftişleri yapılıyor.
* Fabrika dizayn edilirken sigorta şirketlerinin görüşleri alınıyor.
* Bu yanıcı, patlayıcı ürünlerin olduğu tesislerde önemler alınıyor. Böylece olası kazaların önüne geçiliyor.
Türkiye’de durum ne?
* Bir işyerinde olması gereken sigorta ürünleri yangın poliçeleri, işveren mali mesuliyet, ferdi kaza, üçüncü şahıs mali mesuliyet, makinelerini ve teçhizat sigortaları olarak sıralanıyor.
* Sigorta şirketleri önlem alan şirketleri sigortalıyor. Önce bir riziko teftiş yapıyor. İyileştirme listesi hazırlıyor. Bu iyileştirmeleri dikkate alanlar sigortalanıyor. Aksi takdirde ya çok yüksek primlerle sigorta poliçeleri hazırlanıyor ya da poliçelerin limitleri daraltılıyor.
* Türkiye sigorta anlayışı olarak çok kötü durumda değil. Şirketler her şeyi sigortalıyordu. Ama hasarlar artınca sigortalanma azaldı. Eskiden sigorta şirketleri yarışıyor, bir fabrikanın ya da inşaatın sigortalarını yapmak için yarışıyorlardı.
* Özellikle birkaç tane boya ve kimya fabrikasında çıkan yangınlar, ölümlü kazalar ve bunların basına yansımasıyla sigorta sektöründe çekinceler başladı.
* Çalışanların başına gelecek ölümlü ve daimi maluliyette işverenin mali mesuliyet ve ferdi kaza sigortası yaptırılması gerekiyor.
* Kaza durumlarında, sigortalı işçi, mali mesuliyette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan rapor ve mahkeme kararıyla, işverenin kusuru oranında alınan poliçedeki değer üzerinde parasını alıyor.
* Eğer sigorta yoksa her şey işverenin sorumluğundadır ve kaza durumunda işveren tazminatı kendisi ödemek zorunda.
* Mali mesuliyet ve ferdi kaza sigortaları için çalışanların kesinlikle SGK’li olması gerekiyor.
* Çalışanların SGK’li olması için yaptırım var ama işverenin mali mesuliyet için bir kanuni zorunluluğu yok.
* Oysa ABD’de 3 kişinin üstünde çalışanı olan kurumlar mali mesuliyet sigortası yaptırmaya mecbur.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu