İşçiye ultimatom

Kozlu'daki kazadan 2 gün sonra TTK Genel Müdürü İnan'ın, işçilere ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları için 1 yıl süre verdiği, borçlarını kapatmamaları halinde işten atılacaklarını bildirdiği ortaya çıktı.

İşçiye ultimatom
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.01.2013 - 08:35

Kozlu’da 8 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği kazadan 2 gün sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan’ın, işçilere ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları için 1 yıl süre verdiği, borçlarını kapatmamaları halinde ise işten atılacaklarını bildirdiği ortaya çıktı. İnan’ın yayımladığı genelgenin za-manlamasına dikkat çekilirken “Zaten sıkıntılı olan işçiyi daha da bunalıma sokacaklar” yorumları yapıldı.

Kozlu’da 7 Ocak’taki göçüğün ardından İnan’ın 9 Ocak’ta yayımladığı genelgede, büyük çoğunluğu yeraltında çalışan işçilere ait icralık dosyaların bulunduğunun belirlendiğini bildirdi. Genelgede, “İcralık duruma düşen işçilerin akıllarının sürekli iş harici konularla meşgul olması ve konsantrasyon problemi yaşamalarının muhtemel bulunması nedenlerinden dolayı işlerini dikkatli yapamama olasılığı bulunmakta, kendilerinin ve yanında çalışanların sağlığı ve iş güvenliği açısından büyük risk oluşturmakta, bu da dolayısıyla iş verimini olumsuz yönde etkilemektedir” denildi.

 

‘Zaman kaybı’

İnan genelgede, sık sık haciz ve icralık duruma düşen işçilerle ilgili kararlara ait dosyaların takibini ve işlemini yürüten personel, muhasebe ve hukuk birimlerinin yoğun mesai harcamak zorunda kaldıklarını, bu işçilerin önemli zaman kaybına neden olduklarını belirtti. Genelgede, öncelikle çok sayıda icra takibi ve ücretinde hacizler bulunan işçilerin belirlenmesi istenerek şöyle devam edildi:

“Bu işçiler, borçlarını kapatmaları ve ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları için yazılı olarak uyarılacak ve kendilerine bir yıl süre verilecek. Verilecek bu sürenin sonunda halen icra ve hacizleri kaldırmaya yönelik işlem yapmayan veya yeni hacizlere maruz kalan işçilere; 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. ve 19. maddeleri uyarınca savunmaları alınmak suretiyle iş akitlerinin feshedileceği kendilerine yazılı olarak tebliğ edilecek. Yapılan yazılı tebligata rağmen durumlarında değişiklik olmayan işçilerin iş akitleri feshedilecek.”

 

‘Böyle bir düzenleme yok’

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK ile toplusözleşme imzaladıklarını, orada böyle bir düzenleme bulunmadığını söyledi. Toplusözleşmeye aykırı genelge yayımlanamayacağına vurgu yapan Alabaş, “Kimlerin iş akitlerinin nasıl feshedilebileceğine ilişkin kanunlar var. Toplusözleşme var. Keyfi bir uygulama olamaz” dedi. Alabaş, kazanın yaşandığı acılı bir dönemde, 3 işçi arkadaşlarının hâlâ göçük altından çıkarılmaya çalışıldığı sırada yayımlanan genelgenin, “Çalışanların moral, motivasyonu, dikkat etmemeleri iş kazalarına sebebiyet veriyor” algısı yarattığına dikkat çekti. Alabaş, maden emekçilerinin maaşların ın1500 ile 2 bin 500 lira arasında olduğuna dikkat çekti.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, işçilere yönelik böyle bir “tehdidin” yasal olmadığını söyledi. Torun, “Peki asgari ücretle çalıştırılan işçilerin motivasyonu nasıl sağlanacak? Taşeronda iş güvencesi olmayan işçilerin iş güvencesi nasıl sağlanacak? Bu genelge zaten sıkıntılı olan işçiyi daha çok bunalıma sokar. İnsani ve yasal değil. Asıl sorun iş güvencesini sağlamaktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler