IŞİD emirinin babasından tanık eşe baskı: ‘Cevap verme’

Gar Katliamı davasının bir numaralı firari sanığı IŞİD’li terörist İlhami Balı’nın eşi Hülya Balı tanık olarak dinlendi. Örgüt üyeliğinden beraat ettiğini, Türkiye’de bir otelde üç gün ifade verdiğini anlatan Balı, “IŞİD bana 100 dolar veriyordu. İlhami alıyordu” diye konuştu.

Yayınlanma: 14.02.2020 - 02:00
IŞİD emirinin babasından tanık eşe baskı: ‘Cevap verme’
Abone Ol google-news

100 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Tren Garı Katliamı davasında firari sanık “Ebubekir” kod adlı IŞİD emiri İlhami Balı’nın eşi Hülya Balı tanık olarak dinlendi. Hakkında örgüt üyeliğinden verilen 6 yıl 8 aylık hapis cezasının istinaf tarafından kaldırılarak beraat ettiğini öne süren Balı, Azez’de yakalandıktan sonra Türkiye’de bir otelde üç gün boyunca tutulduğunu, ifadesinin burada alındığını kaydetti. SEGBİS aracılığıyla Reyhanlı’dan duruşmaya bağlanan Hülya Balı’ya müşteki avukatları sorular sordu. Bu sırada Balı’nın yanındaki bir kişinin “Cevap verme” dediği duyuldu. Bu kişinin firari İlhami Balı’nın babası Fevzi Balı olduğu ortaya çıktı. 

16 firari sanık ile tutuklu Erman Ekici hakkında süren Gar Katliamı davasının görülmesine Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Avukat İlke Işık, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Özlem Alev Demirel’in adliyeye alınmamasını eleştirdi. Avukat Ziynet Özçelik, yasada böyle bir yasaklamanın olmadığını belirterek, mahkemenin kararının keyfi olduğunu kaydetti. 

BALI’NIN EŞİ DİNLENDİ

Duruşmada davanın bir numaralı sanığı İlhami Balı’nın Türkiye’ye girmeye çalışırken yakalanan ve bir süre tutuklu kaldıktan sonra bırakılan eşi Hülya Balı, Reyhanlı Adliyesi’nden SEGBİS aracılığı ile bağlanarak tanık olarak dinlendi. 

Reyhanlı’da otururken, eşiyle birlikte Gaziantep’e taşındıklarını anlatan Balı, “2014 yılı Aralık ayında eşim Suriye’ye gitti. 10 gün sonra beni çağırdı. Gitmek istemedim. Beni tehdit etti. Bunun üzerine Suriye’ye gittim. Geçişimde kaçakçılar yardım etti. Sınırda eşim karşıladı” dedi.   

Suriye’de kaldığı bölgede İlhami Balı’nın son 10 gün eve hiç gelmediğini savunan Balı, şunları kaydetti:

“Bulunduğumuz bölge çok bombalanıyordu. Buradan çocuklarımla birlikte kaçtık. Münbiç’te PKK’nin bölgesine geçtik. Buradan ÖSO’nun olduğu Azez’e geldim. Kaçakçıya 2 bin dolar verdim. Azez’de Suriyeli polisler beni yakaladı. Bir yakınımı aradım. Bursa’da tanıdığımız komisere ulaşmasını istedim. Türk polisleri beni aldı, bir gece karakola götürüldüm. Buradan da gözüm kapalı otel gibi bir yere götürdüler. Biri kadın üç kişi tarafından üç gün boyunca sorgulandım. Otele hazır yemekler geliyordu. Paketlerin üzerinde Gaziantep adresi yazıyordu. Daha sonra Kilis Emniyeti’ne götürüldüm.” 

Eşinin “Ebubekir” kod adını kullandığını anlatan Balı, eşinin örgütteki konumunu bilmediğini kaydetti. Eşinin Gaziantep’teyken Hayır ve Ensar Derneği’ne gidip geldiğini aktaran Balı, “Suriye’deyken IŞİD bana 100 dolar veriyordu. Bunu İlhami alıyordu ve evin ihtiyaçlarını karşılıyordu” iddiasında bulundu. Balı, eşinin IŞİD’e katılmadan önce Adıyaman’a gittiğini ve orada Menzil tarikatı ile ilişki içinde olduğunu öne sürdü. Suriye’de iki Türk askerinin yakılması videosunu izlediğini aktaran Balı, “Yakan kişi Hasan Aydın adlı kişiydi. Onu Suriye’de gördüm” ifadesini kullandı.  

BERAAT ETTİM

Balı, yargılandığı davada 6 yıl 8 ay hapis cezası aldığını anımsatırken “İstinafta cezam kalktı ve beraat ettim” dedi. Eşinin sadece El Kaide’den 6 ay yattığını anlatan Balı, soru üzerine “2013’teki Reyhanlı patlaması sırasında eşim evde yatıyordu. Bu olay nedeniyle polis tarafından ifadeye çağrılmadı” diye konuştu.  

Müşteki avukatının “İlhami, Gazi-antep’te hiç gözaltına alınmadı mı” sorusu  üzerine Balı’nın yanındaki bir kişinin “Cevap verme” dediği duyuldu. Avukatların tepkisi üzerine mahkeme başkanı Selfet Giray, Hülya Balı’nın yanında olan kişinin kim olduğunu sordu. Balı, bu kişinin kayınbabası Fevzi Balı olduğunu belirtirken, “Şu an kayınbabamla birlikte kalıyoruz” dedi. Mahkeme Başkanı ise bu kişinin dışarı çıkarılması talimatını verdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler