Isınırken canınızdan olmayın

Havaların soğumasıyla yakılmaya başlanan sobalar, beraberinde getirdiği tehlikeden habersiz olan ve gerekli önlemi almayanlar için ölüm riski taşıyor. Tesisat Mühendisleri ve İşadamları Derneği Başkanı Bozdemir, "Türkiye'de her yıl binlerce kişi, bilinçsiz soba seçimi ve uygun olmayan yakma yöntemi yüzünden meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hastanelik oluyor, yüzlercesi de hayatını kaybediyor'' dedi.

Isınırken canınızdan olmayın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.12.2008 - 09:43

Tesisat Mühendisleri ve İşadamları Derneği (TEMSİAD) Başkanı Şaban Bozdemir, doğalgaz ve elektrik zamlarının ardından, kömür sobası kullanımının arttığını belirterek, buna bağlı yaşanabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Baca bağlantısının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması veya kullanımı gibi etkenlerin lodoslu havalarda karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine yol açtığına dikkati çeken Bozdemir, bu konuda alınacak basit önlemlerin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bozdemir, karbonmonoksit gazının, kokusuz ve renksiz olması nedeniyle fark edilemediğine işaret ederek, özellikle uykuda yaşanan zehirlenmelerin ölümle sonuçlandığını, bu yüzden lodosun sık yaşandığı kentlerde çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

''Mutlaka baca başlığı kullanılmalı"

Yapılan uyarılara rağmen ülke genelinde iki ay içinde ölümle sonuçlanan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin yaşandığını anlatan Bozdemir, bacalar için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
''Türkiye'de her yıl binlerce kişi, bilinçsiz soba seçimi ve uygun olmayan yakma yöntemi yüzünden meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hastanelik oluyor, yüzlercesi de hayatını kaybediyor. Böyle kötü sonuçlarla karşılaşmamak için baca temizliğini yaptırmayanlar, hemen yaptırmalı. Kömür kullananlar iki ayda bir, sıvı ve gaz gibi diğer yakıtları kullananlar ise en fazla 3 ayda bir bu temizliği yenilemelidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalıdır. Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar mutlaka yalıtılmalıdır. Baca yüksekliği 3,5-5 metre aralığında olmalıdır. Mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır. Bacalar çatıdan en az 1 metre daha yüksek olmalıdır. Bacalar kesinlikle yatak odalarından ve havalandırma boşluklarından geçirilmemelidir.''

Bozdemir, kömürlü soba alırken, TSE standartlarına uygunluğuna dikkat edilmesi ve kötü kömür kullanılmaması gerektiğini söyledi. Sobanın aşırı doldurulmamasının önemine değinen Bozdemir, aksi durumda sobanın duman yolunun daraldığını ve baca çekişinin zayıfladığını belirtti.

Kombilere de dikkat

Kömür sobalarının yanı sıra doğalgaz sobaları, kombi, şofben gibi doğalgaz ve LPG ile çalışan ısıtma cihazlarında da baca emniyetinin çok önemli olduğunu ifade eden Bozdemir, bu cihazlardaki baca bağlantılarının sürekli kontrol edilmesi gerektiğini ve yandığı ortamda havalandırma penceresi bulunmasının da şart olduğunu anlattı.

Bozdemir, doğalgaz kullananların yetkisiz firmalara dönüşüm yaptırmaması gerektiğine dikkati çekerek, ucuz ve kalitesiz malzeme kullanan ve teknik yeterliliği olmayan kişilerin yaptığı tesisatların kesinlikle güvenli olmadığını bildirdi.

Özellikle lodoslu havalarda yatmadan önce sobaya kesinlikle yeni yakıt konulmamasını ve bacaların standartlara uygun olmaması halinde soba yakılmaması gerektiğini dile getiren Bozdemir, ''Ayrıca alacağınız her türlü ısıtma cihazının kalite belgesi bulunmalıdır. Alınacak cihazın kapasitesinin kullanılacak mekana uygunluğu da uzmanlarca incelenmelidir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler