'İslamcılara karşı son kale de düştü'

İsrailli haber sitelerinden Ynet, Türk Genelkurmayındaki gelişmeler nedeniyle İsrail'in endişeli olduğunu belirtti. Haberde, 'Türkiye'de islamcılara karşı son kalenin de düştüğü' yorumu yapıldı.

'İslamcılara karşı son kale de düştü'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.07.2011 - 10:03

Türk ordusunda Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in istifası yabancı basında yankılandı.

 

'İslamcılara karşı son kale de düştü'

İsrailli haber sitelerinden Ynet, İsrailli yetkililere atfen verdiği haberinde, Türk Genelkurmayındaki gelişmeler nedeniyle İsrail'in endişeli olduğunu belirtti.
Haberde, İsrailli yetkililerin, ''Ankara'daki siyasi gelişmeleri derin endişeyle izlediği'' ve özellikle Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'le birlikte, diğer üç kuvvet komutanının görevlerini bırakmasıyla ilgili endişelerini dile getirdikleri kaydedildi.

Habere göre, adı verilmeyen İsrailli bir yetkili, ''Bu hareket Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İslamcıların işine yarıyor. Bu gelişme, Türkiye'de islamcılara karşı son kalenin de düştüğü anlamına geliyor'' ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkililer, söz konusu gelişmenin, Mavi Marmara olayıyla ilgili BM'nin Palmer raporu üzerinde bir uzlaşmaya varılması ihtimalini de etkileyeceğini öne sürerken, bir yetkilinin bunun, Türkiye'den özür dilenmesi konusunda hükümeti zorlayan Savunma Bakanı Ehud Barak'ı, özür dilenmesine kesinlikle karşı oldukları bilinen Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon karşısında da zayıf düşüreceğini iddia etti.

Haberde, Başbakan Erdoğan'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birlik ve beraberlik içinde görevlerini sürdürmeye devam edeceğini söyleyerek, Türk hükümetinin oluşan endişeleri gidermeye çalıştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de ''kimsenin olanları bir kriz gibi görmemesi gerektiği ve yaşananların kendi çapında olağanüstü bir durum olsa bile, herşeyin kendi yörüngesine girdiği'' yolundaki sözleri hatırlatıldı.

 

The New York Times gazetesi

The New York Times gazetesi, Türk ordusundaki dört generalin istifasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sivil kontrole bağlı bir orduyu yeniden şekillendirmek için güvenli, avantajlı ve önemli bir konuma ulaştırdığına dikkat çekti.Wall Street Journal, komutanların önümüzdeki ay emekli olmak için talepte bulunduklarını ve bunun istifa kararlarını büyük oranda sembolik yaptığı görüşüne yer verdi.Financial Times ise,Cumhurbaşkanı Abdullah Gü'ün ülkenin en önemli 4 ordu komutanının istifasıyla Türkiye'nin bir krizle karşı karşıya kaldığını reddettiğini yazdı. Washington Post ise, bu çarpıcı hareketin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın egemenliği altında olan sivil hükümet lehine ordunun gücünü aşındırmanın sadece bir adımı daha olduğuna dikkat çekti.

The New York Times, Türkiye'deki generallerin istifasını değerlendirdiği geniş haberinde, 50 yıl önce Türk ordusuyla kavga eden popülist bir başbakanın sonunun darağacında bittiğini ve üç seçim zaferinin mandasının biraz avuttuğunu belirterek, "Bu defa rekabet Türkiye'nin ordusunun komutanlarının eş zamanlı bir şekilde istifasıyla doruk noktaya ulaştı, ordunun liderleri baskıdan ve güçsüzlükten şikayet ediyor" ifadelerine yer verdi.
Gazete, istifaların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sivil kontrole bağlı bir orduyu yeniden şekillendirmek için güvenli, avantajlı ve önemli bir konuma ulaştırdığına dikkat çekerek, Erdoğan'ın Haziran seçimlerinde tutucu ve popülist partisinin belirleyici zaferiyle cesaretlendirilmiş bir dış politika ve anayasal değişikliğinin peşinde olduğu değerlendirmesini yaptı.

Haberde, ordu ve sivil liderlerin arasındaki tartışmanın en önemli nedeninin, ordu komutanlarının tutuklanması ve yoğun kapsamlı baskı olduğu vurgulanarak, komutanların ve diğerlerinin Erdoğan'ın hükümetini devirmek için komployla suçlandığına dikkat çekildi.

"İstifa kararları sembolik"

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal ise, ülkenin en büyük ordu yetkililerinin üçünün, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri, başının erken emekliliklerini istediklerini belirterek, komutanların önümüzdeki ay emekli olmak için talepte bulunduklarını ve bunun istifa kararlarını büyük oranda sembolik yaptığını ifade etti.
Güvenlik analistlerinin Türk ordusunu NATO'da ABD'den sonra gelen ikinci büyük ordu olarak gördüğüne dikkat çekilen haberde ayrıca, ordunun bu ay PKK tarafından öldürülen 13 asker nedeniyle medyada şiddetli bir şekilde eleştirildiği belirtildi.

İngiliz gazete Financial Times ise, "Türkiye generallerin istifasının önemini azaltıyor" başlıklı haberinde, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ülkenin en önemli 4 ordu komutanının istifasıyla Türkiye'nin bir krizle karşı karşıya kaldığını reddetti. Ancak, bunun "sıra dışı" bir durum yarattığını kabul etti" ifadelerine yer verdi.

Washington Post gazetesi ise, "Türkiye Cumartesi günü yeni bir çağa uyandı" başlıklı haberinde, bu çarpıcı hareketin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın egemenliği altında olan sivil hükümet lehine "ordunun gücünü aşındırmanın sadece bir adımı daha olduğu"na dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün krizi önemsiz gördüğüne dikkat çeken gazete, komutanların zaten bir ay içinde emekli olacağına da dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler