İSO Başkanı Küçük uyardı

İSO Başkanı Tanıl Küçük, "Türk sanayinin 21. yüzyılda yarışa devam etmesini hedefliyorsak, Ar-Ge ve inovasyon kapasitemizi yükseltmek zorundayız. Aksi taktirde, saha kenarında oturup, oyunu seyretme riski ile karşı karşıyayız" dedi.

İSO Başkanı Küçük uyardı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.04.2009 - 13:21

"Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Sanayi İşbirliği" konulu çalıştayda konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, dünyayı etkisi altına alan küresel finans krizine karşı, krizin getirdiği acil sorunların çözümüne odaklanıldığına dikkat çekti.
 

"Krize yoğunlaşırken sanayimizin rekabet gücünü artırmayı ihmal etmemeliyiz"

Ancak tüm krizler gibi bu ağır krizin de bir gün sona ereceğine dikkat çeken Küçük, "Küresel sistemde bazı değişiklikler olsa da esas itibariyle rekabet yarışı, kaldığı yerden devam edecektir. O nedenle krize yoğunlaşırken, bir taraftan da sanayimizi, rekabet gücünü artırarak geleceğe taşımaya yönelik, üniversite sanayi işbirliği, mesleki eğitim gibi konuları ihmal etmemeliyiz" dedi.
 

Bugün rekabet üstünlüğüne giden yolun "En az girdi ile en fazla katma değeri yaratabilme" yeteneğini geliştirmekten geçtiğini dile getiren Küçük, katma değeri artırmada en büyük imkanın inovasyon olarak karşılarına çıktığını belirtti. Son 25 yılda gelişmiş ekonomilerde yaratılan katma değerin yarıdan fazlasının inovasyondan kaynaklandığına dikkat çeken Küçük, "İnovasyonun merkezinde ise Araştırma ve Geliştirme faaliyetleri yer almıştır. Türk sanayinin 21. yüzyılda yarışa devam etmesini hedefliyorsak, Ar-Ge teknoloji ve inovasyon kapasitemizi yükseltmek zorundayız. Aksi taktirde, saha kenarında oturup, oyunu seyretme riski ile karşı karşıyayız" dedi.

 

"Ucuz iş gücüne dayalı rekabete şansımız kalmadı"

Diğer yandan, dünyadaki üretim ortamına bakıldığında Türkiye'nin, maliyete ve özellikle ucuz işgücüne dayalı bir rekabet için fazla şansı kalmadığının altını çizen Küçük, "Bugün Çin ve Hindistan gibi ülkeler birçok ürünü bizden daha ucuza imal edebilmektedirler. Yarın başkaları daha ucuza imal edecektir" dedi. Bu koşullarda Türk sanayi için çıkış yolunun, Ar-Ge'ye, bilgiye, teknolojiye, özel beceriye, kaliteye, yüksek katma değer yaratan bir üretim yapısından geçtiğine işaret eden Küçük, "Bu noktada üniversite sanayi işbirliği hayati önem taşımaktadır" dedi. Gelişmiş ekonomilerde üniversite sanayi işbirliğinin çok verimli yürütüldüğünü vurgulayan Küçük, "Ülkemizde maalesef hem üniversite sanayi işbirliğinde, hem de Ar-Ge'de eksiklerimiz bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye, makalelerin patente dönüşme oranında ve patentlerin endüstriye dönüşmesi oranında en sonlarda yer almaktadır" diye konuştu.
 

"Mesleki ve teknik eğitim sitemi yeniden yapılandırılmalı"

Diğer tarafdan sanayi - üniversite ilişkisinde kopukluk olduğuna da dikkat çeken Küçük, bu kopukluğun mesleki eğitimede de yaşandığının altını çizdi. Küçük, "Ülkemizde özellikle genç işsizliği yüksek boyutta olmasına rağmen, sanayicilerimiz mesleki eğitim gerektiren açık pozisyonları için, iş tanımlarına uygun çalışan bulamamaktan şikayetçi. Eğitim sistemimizin yetiştirdiği iş gücü ile sanayimizin talep ettiği işgücü arasındaki bu kopukluk mutlaka giderilmelidir. Türkiye olarak, genç bir nüfus yapısına sahip olmakla övünüyoruz. Ancak vasıfsız bir genç nüfus avantaj olmaz. Genç nüfus iyi eğitildiği taktirde rekabet gücü açısından bir avantaj teşkil edebilir. Mesleki ve teknik eğitim sistemimizin yeniden yapılandırılmasını, kalitesinin artırılmasını ve yaygınlık kazanmasını ülkemiz ve odamız için çok önemli ve temel bir hedef olarak görüyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler