İspanya'da enerji tasarrufu kararları

İspanya'da hükümet, yüksek petrol fiyatlarının olumsuz etkisinden korunmak ve ülkenin henüz olgunlaşmamış ekonomik toparlanmasını korumak için otoyollarda hız sınırını düşürdü ve tasarruflu elektrik ampulü kullanımı gibi önlemler aldı.

Yayınlanma: 05.03.2011 - 15:35
Abone Ol google-news

Sanayi Bakanı Miguel Sebastian düzenlediği basın toplantısında, 7 Mart'ta yürürlüğe girecek 20 önlemin enerjide dışa bağımlı İspanya için önemli olduğunu söyledi. AB'de enerji tüketiminde dışa bağımlılık ortalama yüzde 60'ın altında iken İspanya'da bu oran yüzde 75'i buluyor.

Bu önlemlerle hükümetin bütçe açığını azaltmayı değil, insanların ve şirketlerin maddi tasarruf yaparak ve bu tasarruflarını İspanya'da harcayarak işsizlik oranının yüzde 20'yi geçtiği ekonomik resesyondan çıkılmasına yardımcı olmayı amaçladıklarını belirten Sebastian, ''Tasarruf edilecek para hükümetin değil, vatandaşlarımızın parası'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Arturo Perez Rubalcaba da önlemlerin, henüz başlangıç aşamasındaki ekonomik toparlanmayı korumak ve artan petrol fiyatları nedeniyle hükümetin ekonomik tahminlerini yeniden yapmamasına olanak yaratmak amacıyla alındığını ifade etti.

Hükümete göre, mevcut petrol fiyatlarıyla alınan 20 önlem İspanya'nın enerji ithalatında yılda 2,3 milyar dolar tasarruf yapmasını sağlayacak.

Önlemler arasında araçların benzin tüketimini azaltmak için özel tasarlanmış lastik alımını desteklemek, banliyö trenlerinde ve orta mesafe trenlerde bilet fiyatlarını yüzde 5 düşürmek ve enerji tasarrufu ve verimli sürüş teknikleri konusunda kamuoyunu aydınlatıcı kampanyalar yürütmek yer alıyor.

Önlemler içerisinde en ilgi çekici olanı ise otoyollarda hız sınırını saatte 120 kilometreden 110 kilometreye indirmek oldu.

Otoyollarda hız sınırını düşüren karara en iğneleyici eleştiri Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun eski ekonomi danışmanı David Taguas'dan gelmişti. Taguas, ''Bu kararı alkışlıyorum. Bu kararı seviyorum ve hatta hız sınırını saatte 70 kilometreye çekin. Arabalarımızı satalım ve skuterlerle seyahat edelim'' diye konuşmuştu.

Taguas, akaryakıt tüketimini azaltmak için en etkin önlemin akaryakıt vergilerini geçici olarak artırmak olduğunu vurgulamıştı.

Formula 1 yarışlarında iki kez dünya şampiyonu olan Fernando Alonso da ''Yeni hız sınırıyla uyanık kalmanın bile çok zor olduğunu'' söylemişti.

Alonso'ya bugün yanıt veren Sanayi Bakanı Sebastian, Alonso'nun rakibi ve 2008 yılında dünya şampiyonu İngiliz Lewis Hamilton'un İngiltere'de otoyollarda saatte 112 kilometre hız sınırından şikayeti olmadığını söyleyerek, ''Hamilton, saatte 110 kilometre hızla uykuya dalmıyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler