İspanya’da örnek kabine
Bakanlık koltuklarının üçte ikisine kadınları atayan Sosyalist İşçi Partili Başbakan Sanchez, bu adımla ülkesinde bir ilke imza attı.
İspanya’da geçen hafta iktidardaki Halk Partisi hükümetinin yolsuzluk skandalları nedeniyle düşmesinin ardından başbakan olan Sosyalist İşçi Partili Pedro Sanchez’in kabinesine kadınlar damga vurdu. Eski başbakan sağ cepheden Mariano Rajoy’un erkek ağırlıklı kabinesinden farklı olarak 17 bakandan 11’i kadın olan “feminist kabinenin” Avrupa’da kadın sayısı en yüksek hükümet olduğu belirtildi. Ayrıca bunun İspanya’nın demokrasi tarihinde de bir ilk olma özelliği taşıdığına dikkat çekildi. Sanchez yemin töreninde de İncil’e el basmayarak İspanya tarihinde bir ilke daha imza atmıştı. Kabinenin dünkü yemin töreninde de dini simgeler yoktu.
Değişimin yansıması
Ülkede, Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart’ta beş milyon kadın ücret eşitsizliği ve şiddeti protesto etmek için “feminist grev” yapmıştı. Kendisini “feminist” olarak tanımlayan Sanchez bu grevin İspanyol toplumunda bir dönüm noktası olduğunu, yeni kabinesinin 8 Mart’ta İspanya’da ortaya çıkan değişimin yansıması olduğunu belirtti. Başbakan, yeni hükümetin “Avrupa Birliği’ne bağlı” bir politika izleyeceğinin de altını çizerek “Çünkü Avrupa bizim evimiz” şeklinde konuştu. Sanchez, “Kabine, cinsiyet eşitliğinden yana, kuşaklar arası, dünyaya açık ama AB’ye demirli” dedi.
Parlamentodaki 350 sandalyeden 84 milletvekiliyle İspanya tarihinin en “azınlık” hükümeti olarak görev yapacak olan Sanchez’in kabinesinde başbakan yardımcısı olan Carmen Calvo cinsiyet eşitliğinden sorumlu bakanlık görevini de üstlendi. Eski AB Komisyonu Bütçe Genel Müdürü Nadia Calviño ekonomi, Dolores Delgado adalet, Margarita Robles savunma bakanlığına atandı. Isabel Celaá eğitim bakanı ve hükümet sözcüsü oldu. Meritxell Batet kamu yönetimi, Magdalena Valerio çalışma, Carmen Monton sağlık, Teresa Ribera çevre, Reyes Maroto turizm, Maria Jesus Montero finans bakanlığı koltuğuna oturdu.
Gözler Katalan krizinde
İçişleri Bakanlığı’na atanan isim ise eşcinsel Fernando Grande-Marlaska, eski bir yargıç. Kabinede iki Katalan bakan da var, Dışişleri Bakanı Josep Borrel ve Meritxell Batet. Eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Borrell, Katalan bağımsızlığına karşı. Batet’in görevlerinden birinin ise Katalan Özerk Yönetimi ile merkezi Madrid hükümeti arasındaki krizi gidermeye çalışmak olduğu belirtiliyor. Katalanların geçen yıl tek taraflı referandumunun ardından bağımsızlık ilan etmesi Barselona-Madrid hattında ipleri germiş, Rajoy hükümeti Katalan yönetimini feshetmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama