İspanyol hükümeti 'soykırım' tasarısını engellemek için devrede
İspanyol Hükümetinin, ikili ilişkilere ve "Medeniyetler İttifakı"na zarar vereceği kaygısıyla İspanyol Parlamentosu'na sunulan "soykırım" tasarısını engellemek için kollarını sıvadı.
ABD ve İsveç'te onaylanan "soykırım" tasarıları sorunu büyüyor. İspanyol hükümetinin, ikili ilişkilere ve "Medeniyetler İttifakı"na zarar vereceği kaygısıyla geçtiğimiz günlerde İspanyol Parlamentosu'na sunulan "soykırım" tasarısını engellemek için kollarını sıvadı. Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'un, Parlamento Başkanı Jose Bono ile temasa geçtiği bildirilirken Bono'nun manevra kabiliyetinin sınırlı olduğuna da işaret ediliyor.
İspanya'nın 17 özerk bölgesinden biri Katalonya'nın Parlamentosu'nda 5 Mart'ta Katalonya Cumhuriyetçi Sol Partisince (ERC) hazırlanan "soykırım" tasarısının tüm gruplarca kabul edilmesinin ardından geçtiğimiz günlerde aynı partinin üyelerince İspanyol Parlamentosu'na benzer bir tasarı da sunulmuştu.
Zapatero hükümeti kaygılı
Sosyalist hükümetin tasarıdan "kaygı duyduğu", İspanyol Parlamentosunda kabul edilmesi halinde Türkiye'de "büyük bir rahatsızlık" yaratacağının farkında olduğu, onu engellemek amacıyla İspanyol hükümetinin harekete geçtiği belirtiliyor.
Madrid'in, sadece çok iyi olan ikili ilişkiler değil, aynı zamanda iki ülkenin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun öncülük yaptığı "Medeniyetler İttifakı" girişiminin de zarar görmesinden endişe ettiği ifade ediliyor.
Türkiye ile İspanya arasındaki siyasi ilişkilerin gösterdiği büyük gelişmenin bir kanıtı olarak geçen Şubat ayında Başbakan Erdoğan ve 10 Türk Bakanının katılımıyla Madrid'de 2. Türkiye-İspanya Zirvesi gerçekleşmişti.
AB Dönem Başkanlığını yürüten İspanya, ayrıca Türkiye'nin AB'ye katılımına en çok destek veren üye ülkeler arasında bulunuyor.
Bu arada, tasarının Parlamento'da görüşülmesini engellemek amacıyla Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'un, yine Sosyalist Partisi'nin (PSOE) ağır topları olan Parlamento Başkanı ve eski Savunma Bakanı Jose Bono ile temasa geçtiği bildirildi.
İspanya'nın önde gelen gazetelerinden ABC de, bu konudaki haberinde Moratinos'un girişimi frenlemek için Bono ile görüştüğünü belirtirken "Parlamento Başkanının manevra kabiliyeti sınırlı olduğu"na da dikkat çekti.
"Ermeni soykırımı"nın şimdiye kadar Ermenistan dahil 21 ülke tarafından tanındı. ABD eyaletlerinin çoğunun da tanıdığı "soykırım"a ilişkin bir tasarı, geçtiğimiz günlerde Bulgaristan Parlamentosu'na da sunulmuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?