İsrail basınından, arabuluculuğa destek

Haaretz gazetesi, Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyileştirilmesine ve Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında yeniden arabuluculuk yapması önerisine destek verdi.

İsrail basınından, arabuluculuğa destek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.11.2009 - 09:12

İsrail'in büyük gazetelerinden Haaretz, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki son gelişmeleri değerlendirdiği başyazısında, "Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, genel olarak işgal altındaki toprakları, özel olarak Dökme Kurşun (Gazze) Operasyonu'ndaki politikası nedeniyle İsrail'e yönelttiği sert eleştiriler, Türkiye'nin statüsünü, haksız bir biçimde yakın bir dosttan adeta bir düşmana değiştirdiği" yorumunu yaptı. Gazete şunları yazdı:
"Bir anda, Suriye ile İsrail arasında diyalogun, dolaylı olsa da, yeniden başlamasını sağlayan Türkiye olduğunu, Müslüman devletinin İran ile geniş ticari bağlara rağmen İsrail ile ilişkilerine zarar verme niyetini taşımadığını, İsrail dahil, Batı ile ilişkilerinin Türkiye'nin stratejik konseptinin bir parçası olduğunu unutuverdik."

 

"Türkiye'nin eleştirileri Avrupa'dan pek farklı değil"

Haaretz, Türkiye tarafından seslendirilen eleştirilerin bazı Avrupa ülkelerinde veya Amerikan üniversitelerinde duyulanlardan pek farklı olmadığına işaret ederken, "Daha sivri ise bunun kısmen, Dökme Kurşun Operasyonu'ndan birkaç gün önce dönemin Başbakanı Ehud Olmert'e evsahipliğini yapan ve Olmert ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad arasında dolaylı bir telefon görüşmesini yürüten Erdoğan'ın, kendisine bir hakaret yapıldığı gibi hissetmesidir" görüşünü de dile getirdi.

Erdoğan'ın, İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapma önerisinin reddedildiğini de belirten gazete, Erdoğan'ın, Gazze'deki şiddetli bir operasyonun yarattığı olumsuzluklar ile uğraşmak zorunda kaldığını kaydetti.

 

"BEn-Elizer'in arabuluculuk önerisi yerinde"

Gazete, Türkiye'yi ziyaret eden İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer'in girişimlerine de dikkat çekerken Ben-Eliezer'in Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki arabuluculuğu yeniden başlamasını önerdiğini belirterek şu değerlendirmesini yaptı:
"Bu, hırçın kızgınlığın, aralarındaki bağlara stratejik önem veren iki ülke arasındaki ilişkilere temel oluşturmayacağı anlayışı ile eleştirileri bir kenara itmeyi hedefleyen, gerçekçi bir yaklaşımı yansıtan yerinde bir öneridir."

 

"Lieberman yardımcı olmaktan çok zarar verdi"

Başyazısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarına dikkat çekilerek Türk tarafının da anlaşmazlıklarını geride bırakmak ve ilişkileri yeniden tesis etmek istediği gibi göründüğü belirtilirken İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın sözlerinin ise "yardımcı olmaktan çok zarar verdiği" uyarısında bulunuldu.

Haaretz, başyazısına son verirken de "Türkiye ile ilişkileri yeniden tesis etmek İsrail'in çıkarına, Suriye ile görüşmelerine yeniden başlatmak gibi. Eğer bunun için katalizör Türkiye ise, onun iyi niyet çabalarından yararlanmalıyız" diye yazdı.

 

"Türkiye'nin OECD üyeliği için İsrail'İ destekleyecek"

Bu arada, Jerusalem Post gazetesi, Ben-Eliezer'in Türkiye ziyaretine ilişkin haberinde KEK toplantısında Türkiye ile İsrail'in ortak bir ekonomik protokolü imzalandığını belirtirken "Türkiye, OECD üyeliği için İsrail'i tavsiye edecek" diye yazdı.

Gazete, Ben-Eliezer'in, "OECD'nin uzun bir süreden beri üye olan Türkiye'nin tavsiyesi çok önemli ve iki ülke arasındaki var olan gerçek dostluğunun kanıtıdır" sözlerine de dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler