"İsrail değil, Türkiye özür dilemeli"

İsrailli siyasetçiler, filo baskının nedeniyle Türkiye'den özür dilenmesine karşı. Washington Times gazetesiyle mülakat yapan Diaspora Bakanı Edelstein, özür talebi için "çılgın fikir" ifadesini kullanırken, Dışişleri eski Bakanı Şalom, "bir provokasyondu" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.01.2011 - 09:59

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki ciddi kriz, ABD'de haber ve yorumlara konu olmayı sürdürürken, bu konuda geniş bir haber yayımlanan Washington Times gazetesi, İsrail'de iktidar ve muhalefetin önde gelen politikacılarıyla görüştü. İsrail Diaspora Bakanı Yuli Edelstein, İsrail'in filo baskını için özür talebini "çılgın fikir" olarak nitelerken, İsrail Dışişleri eski Bakanı Silvan Şalom da, özüre karşı çıkarak, "Bir provokasyondu" dedi.

Karşı istihbarat örgütü Shin Bet eski Başkanı ve ana muhalefet partisi Kadimalı Knesset üyesi Danny Dichter de, durumun ters olsaydı çok daha kanlı olacağını öne sürerek, "Türk kuvvetleri onlarca insanı öldürürdü" iddiasında bulundu. "Alçak koltuk" krizi mimarı İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon ise, "Tüm tarafların her türlü talepten vazgeçmesi, herkesin çıkarına olduğunu" görüşünü dile getirdi.

"Neo con"lara yakınlığıyla bilinen Washington Times gazetesi Kudüs kaynaklı geniş haberinde Türk-İsrail ilişkilerindeki krizi değerlendirirken, İsrail'in tanınmış siyasetçilerinin Gazze ablukasını kırmayı amaçlayan Mavi Marmara gemisine İsrail tarafından yapılan kanlı baskına ilişkin Ankara'nın özür talebine yönelik bakışlarını da yansıttı.

Washington Times'in, Kudüs'te mülakat yaptığı çok sayıda siyasetçiden Likudlu Diaspora Bakanı Yuli Edelstein, Türkiye'nin İsrail için "çok önemli" olduğunu belirterek, İsrail'in, Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik açılımlarını desteklediğini belirtikten sonra "Ancak (açılımlar) filo için özür dilemek gibi çılgın fikirler ile ilgili ise eğer, asıl özrün diğer taraftan gelmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

İsrail Dışişleri eski Bakanı Silvan Şalom da, 2006 yılında görevinden ayrıldığında görevi sırasında en çok görüştüğü Dışişleri Bakanının, dönemin Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olduğunun anlaşıldığına dikkat çekti. Gül ile aralarında hala "çok iyi bir dostluğun" olduğunu anlatan Şalom, iki ülke arasının durumun farklı olduğunu kaydetti.

"Farklı olabileceğini umuyorum. Ancak bu günlerde bundan o kadar emim değilim" ifadesini de kullanan Şalom, Türkiye'nin özür talebine karşı çıkarak "Ama neden? Bir provokasyondu" dedi ve gemi güvertesindekilerin, İsrailli askerleri "vurmak, öldürmek ve bıçaklamak" için bekledikleri iddiasında bulundu.

İsrail'in karşı istihbarat örgütü Shin Bet eski Başkanı, halen ana muhalefet partisi Kadimalı Knesset üyesi Avi Ditcher de, Mavi Marmara'daki sahne ters olsaydı baskının çok daha "kanlı" olacağını iddia ederken, "Bana güvenin, İsrailli bir Marmara'da Türk kuvvetleri olsa, onlarca insanı öldürürdü. Hiç kuşku yok. Ve onlar bunu biliyorlar" görüşünü öne sürdü.
Davos olayını "işaret" olarak niteleyen Dichter "Belki o zaman bir şeyler olduğunu anlayamadık" sözlerini de kullandı.

Washington Times'e konuşan, "Alçak koltuk" krizi mimarı İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon ise, her iki ülkenin "duyguları bir kenara bırakmanın zamanının geldiğini" savunarak "Tüm taraflar, her türlü talepte vazgeçip ilişkileri eski hale getirmeli. Budur, İsrail'in çıkarı, Türkiye'nin çıkarı, Amerika'nın çıkarı, bölgenin çıkarı" sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler