'İsrail ile barış mümkün olmayacak'

Filistin Lideri Mahmud Abbas, İsrail'in barış ile yerleşim yerlerinin inşasını sürdürmek arasında seçim yapmak zorunda olduğunu belirterek, ''Yeni yerleşim yerleri inşasından vazgeçmedikçe İsrail ile barış mümkün olmayacak'' dedi.

Yayınlanma: 26.09.2010 - 06:00
Abone Ol google-news

BM Genel Kurulu'nda konuşan Abbas, Filistin'in barış sağlanması için çabalarını sürdüreceğini vurgulayarak, ''Müzakerelerin son aşamasına girmeye karar verdik. Filistin-İsrail barışının bir yıl içinde uluslararası hukuk ve iki devletli çözümü öngören çerçevede sağlanması için her çabayı göstermeyi sürdüreceğiz'' ifadelerini kullandı.

''Bizim yerleşim faaliyetlerinin durdurulması, (Gazze'ye yönelik) ablukanın kaldırılması ve tüm diğer yasa dışı İsrail politikaları ve uygulamalarının sona erdirilmesi yönündeki taleplerimiz barış sürecine keyfi önkoşul getirmek değildir'' diyen Abbas, bunların İsrail'in yapmakla zorunlu olduğu yükümlülükler olduğunu, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesinin barış görüşmelerinin başarısı için gerekli ortamın oluşmasına imkan sağlayacağını kaydetti.

İsrail'in ''genişlemeci ve baskıcı karakteri'' nedeniyle Filistinlilerin ve genel olarak Ortadoğu'nun şiddet ve sorunlu bir bölge olmaya itildiğine işaret eden Abbas, ''İsrail'in, BM kararlarına karşı saygısızlığını, Kudüs'ün tarihi kimliğini tahrip etmeyi ve Gazze Şeridi'ne yönelik ablukayı sona erdirmesini istediklerini'' söyledi.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerleri inşasının sürmesi durumunda doğrudan barış görüşmelerinden ayrılmak zorunda kalacağı uyarısını yineleyen Abbas, ''Barış sürecinin güvenilirliğini yeniden sağlamak için İsrail hükümetinin taahhüt ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca, Doğu Kudüs ve çevresi başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm yerleşim faaliyetleri durdurulmalı, ırkçı duvar sökülmeli'' diye konuştu.
 

''Her iki taraf ile de temas halindeyiz''

Mahmud Abbas, New York'ta ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell ile de görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip J. Crowley, görüşmenin yaklaşık yarım saat sürdüğünü belirterek, ''Her iki taraf ile de temas halindeyiz'' dedi. Crowley, daha önce konuya ilişkin yaptığı açıklamada da ''Tarafları doğrudan görüşmelerin içinde tutmak için her şeyi yapıyoruz'' demişti.

Doğrudan barış görüşmelerinin sürdürülebilmesi için İsrail'in yerleşim yerleri inşasını durdurmasını isteyen Filistin'e karşılık İsrail yönetimi, ''bir süre önce aldığı yerleşimlerin ertelenmesi kararının 30 Eylülde sona ereceği, yeni erteleme yapılmayacağı'' yönünde açıklama yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, hafta içinde BM'de yaptığı konuşmada, İsrail'in yerleşimlerin ertelenmesi yönündeki kararını uzatmasını istediklerini dile getirdi. Aynı şekilde Filistin ve İsrail arasında barışın sağlanması amacıyla ABD, Rusya, BM ve AB'nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü de İsrail'e ''yeni yerleşimlerin ertelenmesi'' çağrısında bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler