"İsrail ile yan yana yaşayacak bir Filistin"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Kasım Filistin Halkı ile Dayanışma Uluslararası Günü" nedeniyle bir mesaj yayınladı. Ban, Filistinlilerin meşru hakların sağlanmasının tek yolunun, işgali sona erdirecek bir barış anlaşması, ihtilafın sonlandırılması ve İsrail Devleti ile yan yana yaşayacak bir Filistin Devleti'nin kurulması olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 28.11.2008 - 09:09
Abone Ol google-news

“29 Kasım Filistin Halkı ile Dayanışma Uluslararası Günü” nedeniyle mesaj yayınlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bölgedeki durumun kendisini en fazla kaygılandıran konu olduğunu ifade etti. Ban, Filistinlilerin 60 yılı aşkın bir süredir kendi geleceğini belirleme ve devlet kurma hakları dahil vazgeçilmez haklarından mahrum olduklarını kaydetti. İsraillilerin ise güvenlik hissinden uzak bir şeklide yaşadıklarını belirten Ban Ki-moon, “Meşru hakların sağlanmasının ve korkuların giderilmesinin tek yolu var, işgali sona erdirecek bir barış anlaşması, ihtilafın sonlandırılması ve İsrail Devleti ile yan yana yaşayacak bir Filistin Devleti'nin kurulması” dedi.

Ban Ki-moon, İsrail'i yerleşim yeri açma faaliyetlerine son vermeye ve ileri karakolları kaldırmaya, Doğu Kudüs'teki Filistin kurumlarını açmaya ve Kudüs'te evlerin yıkılması ve boşaltılması gibi statükoyu değiştiren tek taraflı hareketlerden sakınmaya çağırarak, şunları kaydetti: “İsrail'in güvenlikle ilgili endişelerinin farkındayım. Ancak, Filistin ekonomisinin çok ihtiyaç duyduğu ilerlemenin sağlanabilmesi için, güvenlik işbirliği ortamının iyileşmesiyle birlikte, Batı Şeria'yı kapama uygulamasının hafifletilmesi de gerekiyor. Gazze Şeridi'ndeki durum da kaygılanmamıza neden olan gelişmelerden biri. Temel ihtiyaç maddelerinin endişe verici şekilde hızla tükenmesine ve insan onurunu hiçe sayan, neredeyse Gazze Şeridi'nin tamamen ablukaya alınmasına yönelik uygulamaya hemen son verilmesi çağrısında bulunuyorum ve roket saldırılarını açıkça kınıyorum. Mısır'ın arabuluculuğunda sağlanan sükûnet tüm tarafların izlemesi gereken yoldur. Israil'i halka yeterli ve önceden belirlenebilir miktarda malzemenin ulaşmasına, insani yardım çalışanlarının bölgeye intikaline ve dondurulan BM projelerine kolaylık sağlanmasına izin vermeye çağırıyorum. Hamas'a ve aslında tüm Filistinli gruplara Gazze Şeridi ve Batı Şeria'yı meşru Filistin Yönetimi çerçevesi altında acilen birleştirmeye çağırıyorum. Gelin, adil, Filistin sorununa kalıcı, kapsamlı ve acil bir çözüm bulmak için hep birlikte yorulmadan, ara vermeden yapıcı bir yaklaşımla çalışalım.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler