İsrail jetleri yine saldırdı

İsrail savaş uçaklarının bu akşam Gazze Şeridi'nin türlü noktalarına yeni saldırılarda bulundukları, en az 1 kişinin öldüğü ve 4 kişinin de yaralandığı bildirildi. Hamas örgütünün sürgündeki lideri Halid Meşal, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki operasyonları karşısında Hamas'ın teslim olmayacağını söyledi.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 08:47
Abone Ol google-news

Hastane kaynakları ve görgü tanıkları, İsrail jetlerinin Beyt Lahiya'da bir evi vurduklarını ve burada 1 kişinin öldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını söylediler. Bu saldırıdan önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Havaalanı'na 3 füze atan İsrail F-16'larının saldırısında, 1 Filistinli'nin ağır yaralandığı kaydedildi.

Meşal: Teslim olmayacağız

Öte yandan Hamas örgütünün sürgündeki lideri Halid Meşal, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki operasyonları karşısında Hamas'ın teslim olmayacağını söyledi. Şam'da sürgünde yaşayan Meşal, uydu kanalı El Cezire Televizyonu'na yaptığı açıklamada, ''Eğer bir kara saldırısı başlatma aptallığını gösterirseniz, Gazze'de sizi karanlık bir kader bekliyor. Bu sizin lanetiniz olur, Allah'ın öfkesi üstünüze düşer'' diye konuştu.

 

Batı Şeria'da abluka var

İsrail ordu sözcülüğünden verilen bilgiye göre, Savunma Bakanı Ehud Barak ile ordu yetkililerinin birlikte aldığı geçişleri kapatma kararı gece yarısı yürürlüğe girdi ve yarın gece yarısı sona erecek. İnsani yardım ve sağlık görevlileri ile özel durumları bulunanların bölge koordinasyon ve irtibat bürolarının izniyle İsrail tarafına geçebileceği belirtildi.

Geçişleri kapatma kararında, bugün Batı Şeria'da cuma namazından sonra yapılması beklenen, yüzlerce kişinin öldüğü, iki binin üzerinde Filistinlinin yaralandığı İsrail'in Gazze saldırılarını protesto gösterilerinin etkili olduğu ifade ediliyor. Bu çerçevede Kudüs'te de Cuma namazı için özel önlemler alındı. Kudüs Emniyeti Müdürü Dudi Cohen, ancak İsrail kimliğini taşıyan 50 yaşın üzerindeki erkeklerin Haremüşşerif'e namaz için girmelerine izin verilmesi talimatını verdi. Kadınlar içinse herhangi bir yaş sınırı getirilmedi.

Haremüşşerif ve çevresindeki Arap mahallerine de taşkınlık ihtimaline karşı binlerce güvenlik görevlisinin yerleştirileceği belirtilirken, gün boyunca, İsrail bütününde güvenlik uygulamaları için 12 bin dolayında polis ve sınır polisinin görevlendirileceği kaydediliyor. Polisler Gazze çevresindeki yerleşimlerin yanı sıra kentlerin girişlerinde, nüfusu yoğun yerleşim yerlerinde konuşlandırılacaklar.

 

3 çocuk daha öldü

İsrail'in Gazze'nin güneyinde düzenlediği hava saldırısında 3 çocuk öldü. Sağlık görevlileri, Han Yunus kasabası yakınında düzenlenen hava saldırısında sokakta oynayan 3 Filistinli çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdiler.
 

Tel Aviv'de yarın miting var

Bu arada İsrail'deki insan hakları örgütleri de İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak yarın Tel Aviv'de, "Cinayetlere Son Verin" başlığı altında büyük bir miting düzenlemeye hazırlanıyorlar. Miting Şabat tatilinin bitiminde, akşam saatlerinde yapılacak. Mitingin bir amacı da Gazze Şeridi ile kapsamlı ateşkese varılmasına, aynı zamanda bölgeye uygulanan kuşatmanın kaldırılmasına destek vermek.

 

Gazze'den İsrail'e roket saldırıları

Filistinli militanlarca Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına düzenlenen füze ve roket saldırılarında 3 İsrailli yaralandı. Gazze'deki militanlar sabah saatlerinde İsrail'in güneyine en az 10 roket saldırısı düzenledi.

Sınırın hemen yakınındaki Aşkelon kent merkezine atılan üç Grad füzesinden birinin kentte bir evi vurduğu, evdekilerin saldırı sırasında sığınakta bulunduğu bildirildi. Kente atılan Grad'lardan birinin dağılan şarapnel parçaları ise bir erkek ve kadın iki İsrailliyi yaraladı. Sınır yakınındaki Sderot'a atılan Kassam roketleri de yine bir kişinin hafif şekilde yaralanmasına neden oldu.

İsrail Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar, Aşkelon'a Grad füzesi saldırısının hemen ardından, roket atan rampaların bulunduğu yerlere hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Hamas militanlarına ait 15 dolayında ev uçaklar tarafından atılan füzelerce vurulurken, bölgenin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci kampı içindeki bir cami de "Hamas tarafından silah deposu olarak kullanıldığı" iddiasıyla hedef alındı. Camide Grad füzeleri ile Kassam roketlerinin depo edildiği, ayrıca caminin Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nca da harekat merkezi olarak kullanıldığı öne sürüldü.

 

Kızılayının gönderdiği 11 bin gıda kolisi Filistin halkına ulaştı

Türk Kızılayının, İsrail'in saldırısına uğrayan Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine gönderdiği 11 bin gıda kolisinin Filistin halkına ulaştığı bildirildi. Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ''Binlerce ailenin 1 aylık temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve toplam 220 ton ağırlığındaki insani yardım malzemeleri, İsrail-Gazze sınırındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye sokuldu. Filistinli yetkililer ve Filistin halkı tarafından sevinç ve şükranla karşılanan yardımlar, bölgedeki acıları bir nebze olsun dindirecek'' denildi.

 

AB Gazze'ye heyet gönderiyor

Avrupa Birliği, Gazze Şeridi'ndeki saldırılara son verilmesini sağlamak amacıyla Orta Doğu'ya heyet gönderiyor. Heyette AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Fransa, İsveç ve Çek Cumhuriyeti dışişleri bakanlarının yer alacağı kaydedildi. Üç gün sürecek ziyaret sırasında Mısır, İsrail, Filistin ve Ürdün'e gidilecek. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de gelecek hafta Orta Doğu'yu ziyaret edeceği bildirildi.

 

ABD'den İsrail'e çağrı

ABD, İsrail'den Gazze'ye gıda ve sağlık malzemesi akışını engellememesini istedi.
Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsrail kendini Hamas roketlerine karşı savunma hakkına sahip" dedi. Washington'un İsrail'in sivil kayıplara neden olmaktan sakınmasını istediğini belirten Johndroe, "İsrail'in ayrıca gıda ve tıbbi malmeze yardımının Gazze halkına ulaşmasını sağlaması gerekir" dedi.

Bu arada, BM'nin Filistin Topraklarına İnsani Yardım Koordinatörü Maxwell Gaylard, Gazze'de ölenlerin en az 100'ünün sivil olduğunu söyledi. İsrail hava saldırılarında ölen 400 Filistinlinin en az dörtte birinin sivil olduğunu ve 2 bin kişinin de yaralandığını belirten Gaylard, ölenlerin önemli bir bölümünün de kadın ve çocuk olduğunu kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler