İsrail, konsey kararını reddetti

İsrail, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili uluslararası soruşturma yapılmasına ilişkin BM İnsan Hakları Konseyi kararını reddetti. Ülke, kendilerinin yürüteceği bir soruşturmaya yabancı gözlemcilerin iştirak etmesini önerdi.

İsrail, konsey kararını reddetti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.06.2010 - 09:06

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ygal Palmor, Kudüs'te AFP'ye yaptığı açıklamada, "İsrail'e bir kez takıntılı biçimde yüklenen bu konseyin otoritesi sıfıra inmiştir. Cibuti, Pakistan, Küba ya da Suudi Arabistan gibi insan haklarını yoğun biçimde ihlal eden ülkelerin kendilerini insan hakları savunucusu gibi göstermeleri hiç de uygun değildir" dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi ise Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail ordusunun saldırısıyla ilgili uluslararası bir soruşturma misyonu kurulmasını öngören kararı kabul etmişti. Aynı Konsey, Güney Afrikalı Richard Goldstone'u İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 2008-2009 kışındaki saldırısını soruşturmakla görevlendirmiş, İsrail bu komisyonla işbirliği yapmayı reddetmişti.

Komisyon, raporunda İsrail ile Filistinli grupları savaş suçu işlemekle suçlamış ve İsrail'in güvenilir bir soruşturma açmayı reddetmesi halinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin müdahil olmasını tavsiye etmişti.

İsrail, kendilerinin yürüteceği bir soruşturmaya yabancı gözlemcilerin iştirak etmesini önerdi.
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, haber sitesi Ynet'e yaptığı açıklamada, saygın eski bir İsrail Yüksek Mahkeme yargıcının başkanlık edeceği soruşturma komisyonu kurulmasını önerdiklerini, komisyona yabancı gözlemciler dahil edilmek istenirse bunu kabul edeceklerini belirtti.

Lieberman İsrail radyosuna yaptığı açıklamada da soruşturma yapılmasından yana olduğunu ifade ederek, önerisini yineledi.

Avigdor Lieberman, "Soruşturmadan yanayım. Yeterince üst düzey hukuk uzmanımız var, eğer dışarıdan gözlemci almak isterlerse gözlemcileri davet edebiliriz" diye konuştu.

İsrailli Bakan, Güney Kore donanma gemisinin batırılmasından sonra yapılan soruşturmaya işaret ederek, "Güney Kore'yi örnek olarak kullanmayı öneriyorum" dedi.

Güney Kore, 46 denizcisinin öldüğü donanma gemisinin geçen Martta batırılmasıyla ilgili soruşturma başlatmış, soruşturmaya ABD, Avustralya, İngiltere ve İsveç'ten uzmanları da dahil etmişti.

Soruşturmada, geminin Kuzey Kore denizaltısından atılan torpido yüzünden battığı sonucuna varılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler