İsrail milletvekillerinin araçları taşlandı

Doğu Kudüs'ün Filistinlilere ait mahallelerinden Silvan'da, Beyt Yohanatan adlı Yahudi yerleşimci grubunun izinsiz inşa edip yaşadığı binaya ziyarette bulunan İsrailli milletvekillerinin aracı, Filistinli gençler tarafından taşlandı.

Yayınlanma: 12.10.2010 - 15:29
Abone Ol google-news

İsrail parlamentosu Devlet Denetleme Komisyonu üyelerinin içinde bulunduğu minibüsün binadan dönüşünde, Filistinli gençlerin Yahudi yerleşimcilere taş attığı, milletvekillerinin aracının da taşlardan isabet aldığı bildirildi. Ancak araçtakilerden yalanan olmadığı kaydedildi.

Milletvekillerinin Silvan ziyareti, çok sayıda İsrail polis ve sınır polisinin refakatinde gerçekleşti.

Devlet Denetleme Komisyonu'nun Silvan'da yasadışı yapılaşmaya ilişkin hazırladığı raporun yarın yayımlanması bekleniyor.

Kamu Güvenliği Bakanı Yitzhak Aharonovitç de, olaydan sonra Doğu Kudüs'te taş atma olaylarının yoğun olarak yaşandığı Silvan ve İssaviye mahallerinde incelemeler yaptı. Ordu radyosunun verdiği habere göre, Aharonovitç, bu bölgelerde taş atma olaylarının önleneceğini söyledi.

Aharonovitç, taş atma olaylarının giderek artış gösterdiğini ve bunun çok üzücü olduğunu belirterek, Temmuz'dan bu yana bu tür 450 olay meydana geldiğini ve 50'den fazla kişinin gözaltına alındığını, bunlardan çoğunun çocuk olduğunu kaydetti. "Taş atan çocukların dokunulmazlığı olmaz" diyen Aharonovitç, asıl bu çocukların ebeveynlerinin gözaltına alınması gerektiğini söyledi.

Aharonovitç, Silvan'da Yahudilerin ve Filistinlilerin birbirlerine çok yakın bir şekilde yaşadıklarını ve bunun da gerilime neden olduğunu ifade etti.

Doğu Kudüs'ün Silvan mahallesinde, yaklaşık 60 bin Filistinli ile 500 dolayında Yahudi yerleşimci yaşıyor. Farklı 15 noktada bulunan Yahudi ailelerin sayısının ise 70 olduğu belirtiliyor. Binlerce Filistinli arasında genellikle satın alınan evlerde yaşayan Yahudi yerleşimciler, evlerini güvenlik kameralarıyla donatıp, korunma amacıyla 24 saat süreyle özel güvenlik elemanları tutuyor, hemen hepsi de silahlı dolaşıyor.

Geçen ay sonlarına doğru, İsrail'in Sukot Bayramı öncesinde, bölge sakinlerinden bir Filistinli, sabahın çok erken saatlerinde, Beyt Yohanatan adlı binadaki ailelerin korumalığını yapan bir İsrailli güvenlik görevlisi tarafından vurularak öldürülmüştü. Silvan'da o günden bu yana Filistinlilerin İsraillilere ve araçlarına taş etme eylemleri, aralıklarla da olsa devam ediyor.

Son olarak, geçen Cuma günü, Yahudi yerleşimcilerin Silvan'a yerleştirilmesi için çaba gösteren ve onları maddi olarak destekleyen Elad adlı örgütün Başkanı David Be'eri'nin aracı, aralarında çocukların da bulunduğu bazı Filistinli gençlerle taşlanmış, Be'eri, aracını taş atan iki Filistinli çocuğun üzerine sürmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler