'İsrail, Türkiye'den özür dilemeyecek'
İsrail Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, geçen Pazartesi günü "Mavi Marmara" gemisine düzenlenen operasyonda 9 Türk'ün ölümüyle ilgili olarak İsrail'in Türkiye'den özür dilemeyeceğini söyledi.
Haaretz gazetesinin haberine göre, adının saklı kalmasını isteyen yetkili, Türkiye'nin İsrail'in resmen özür dilemesi talebinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail ile diplomatik bağları kesmesi için bir bahane olableceğini savundu.
Yetkili, bu konudaki açıklamanın kısa bir süre önce Tel Aviv'de büyükelçilik görevi yapan, halen görevini Washington'da sürdüren Namık Tan'dan gelmesini şaşkınlıkla karşıladığını, diğer diplomatik yollarla böyle bir talebin iletilmediğini söyledi.
Tan'ın "İsrail'e destek veren" bir kişi olarak bilindiğini söyleyen yetkili, "Eğer o böyle konuşuyorsa, çok büyük olasılıkla Türk hükümetindeki üst düzey yetkililerden bir resmi talimat gelmiştir. Öyle görülüyor ki (ikili ilişkilerde) kötüleşme devam ediyor ve diplomatik bağların kesilmesi an meselesi" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, İsrail'in yardım gemisine saldırısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada ve Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesinde, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini istemişti.
Devlet Bakanı Dan Meridor İstanbul'a gelmiyor
Bu arada, Likud partisi üyesi, istihbarat kuruluşlarından sorumlu Devlet Bakanı Dan Meridor'un, önümüzdeki Salı günü İstanbul'da başlayacak "Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı"na katılımını iptal ettiği belirtildi.
Meridor, iki ülke arasında yaşanan son kriz ve Türkiye'de halihazırdaki İsrail karşıtı havanın yarattığı güvenlik endişeleri nedeniyle katılımını iptal ettiği, konferansta Meridor'un yerine İsrail'in Ankara'daki büyükelçiliği ile İstanbul'daki konsolosluğundan yetkililerin yer alacağı bildirildi.
İsrail, Ban Ki-Moon'un isteğine sıcak bakıyor
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, "Gazze filosu" baskınına ilişkin olarak İsrail ve Türkiye Başbakanlarına yaptığı "uluslararası soruşturma komisyonunun kurulması" önerisine İsrail'in, operasyona katılan askerlerin sorgulanmaması koşuluyla sıcak baktığı bildirildi.
Haaretz gazetesi, Ban Ki-Moon'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu'a telefonla arayarak ilettiği, "uluslararası soruşturma komisyonunun kurulması" önerisine ilişkin haberinde söz konusu komisyona Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer'in başkanlık edeceğini, Türkiye, İsrail ve ABD temsilcilerinin bulunacağını kaydetti.
Komisyonun yönergesini tam olarak tamamlanmıyor
İsrail Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerini, söz konusu öneriye sıcak baktıklarını ve Netanyahu hükümetinin bu öneriyi olumlu değerlendirmesinden yana olduklarını belirttiği haberinde şöyle denildi:
"Kudüs'teki üst düzey yetkililer ve Avrupalı diplomatlar, Ban'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya telefonda yaptığı ön teklifin, komisyonun yönergesini tam olarak tamamlamadığını ifade ediyorlar. Ancak İsrail'in, uluslararası sularda Mavi Marmara gemisini el koymasını değerlendireceği kesin gibi."
"Türkiye muhtemelen karşı çıkar"
Haberde, Ban Ki-moon'un, kendisinin komisyonun başkanını atamasını önerdiği ve bu görev için Palmer'i aday gösterdiği kaydedilirken "Üst düzey hükümet yetkileri, Dışişleri Bakanlığının, komisyon'un kurulmasına, Türkiye'nin muhtemelen karşı çıkacağı için olumlu yanıt verilmesini önerdiklerini söylediler" diye yazıldı.
"Komisyon birçok detay ortaya koyacağını söyledi
Haaretz gazetesi, "Üst düzey bir yetkili, böyle bir komisyonun, Erdoğan ile filoyu düzenleyiciler ve İHH arasındaki bağa ilişkin birçok detay ortaya koyacağını söyledi" diye yazdığı habere göre, söz konusu. Aynı yetkili, yönergenin, makul olması ve İsrail ordusu askerlerinin sorgulanmasını içermemesi gereğine işaret etti.
Bu arada, Haaretz, Ban Ki-Moon'un önerisinden önce, ABD'nin de destek verdiği, ancak İsrail tarafından reddedildiği, başka bir önerinin yapıldığını belirtti. Reddedilen öneride, Güney Kore tarafından, bir gemisinin Kuzey Kore tarafından batırılmasından sonra kurulan ve Güney Kore'nin yanı sıra, ABD, İsveç, Kanada ve Avustralya'nın da temsilcilerin bulunduğu komisyona benzer bir oluşum öngörüldüğünü ancak bu önerinin, İsrail'in iki olayın çok farklı koşullarda gerçekleştiği gerekçesiyle geri çevirdiği belirtildi.
"Netanyahu, askerlerin sorgulanmaması kaydıyla hir bir seçeneği dışlamıyor"
Haaretz "Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, Mavi Marmara'nın ele geçirilmesine ilişkin gelişmelerin Amerikan veya başkaların katkılarıyla incelenmesine eğilimini gösterdikleri söyleniyor. Başbakanlık'taki üst düzey bir kaynak, Netanyahu'nun, İsrailli askerlerin sorgulanmasına karşı çıktığını ancak 'olayların incelenmesi' konusunda herhangi bir seçeneği dışlamadığına işaret etti."
"Ertelenen görüşme gelecek hafta olabilir"
Bu arada, haberde Gazze ablukasının hafifletilmesine ilişkin olarak ABD ile İsrail arasındaki görüşmelerin sürdüğüne, üst düzey bir İsrailli yetkilinin de İsrail'in ABD'nin ablukayı gevşetme yolları konusunda müzakerelerin yapılması önerisini kabul ettiğine dikkat çekilirken üst düzey bir hükümet yetkilisinin, "Gazze filosu" baskını nedeniyle ertelenen Netanyahu ile ABD Başkanı Barak Obama arasındaki görüşmenin gelecek hafta yapılabileceğini söylediği de yansıtıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!