İsrail ve İran'a uyarı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ABD'deki Musevlere hitaben yaptığı konuşmada, hem İsrail hem de İran'a ciddi eleştiriler yöneltti. İran'a, nükleer programını şeffaf yürütmesi için daha fazla baskı uygulanması gerektiğini belirten Ban, İsrail'e de 'Bir tarafın hakları olmadan diğer tarafın hakları da olamaz' uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 31.10.2009 - 11:15
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ABD'deki Musevlere hitaben yaptığı konuşmada, hem İsrail hem de İran'a ciddi eleştiriler yöneltti. İran'a, nükleer programını şeffaf yürütmesi için daha fazla baskı uygulanması gerektiğini belirten Ban, İsrail'e de 'Bir tarafın hakları olmadan diğer tarafın hakları da olamaz' uyarısında bulundu. ,Musevi lobisinin en güçlü örgütlerinden biri olarak bilinen Anti Defamation League (İnkarla Mücadele Birliği)'in yıllık toplantısında küresel sorunların çözümünde Birleşmiş Milletler'in rolü konusunda bir konuşma yapan Genel Sekreter Ban Ki Moon, dünyanın çok zor bir süreçten geçtiğini ve ekonomik kriz, kitle imha silahlarının yayılması, domuz gribi, küresel ısınma gibi sorunların acil çözüm beklediğini hatırlattı.

Genel Sekreter seçildiğinin ilk aylarında İsrail'i ziyaret ettiğini hatırlatan Ban, İsrail-Filistin sorunun çözümü konusundaki görüşlerini de toplantıya katılan ABD'li Musevilerle paylaştı. İsrail'in güvenlik konusundaki endişelerini ve İsrail halkının barış içinde yaşama umudunu anlayışla karşıladığını belirten Ban, 'Ancak Filistinliler işgali sona ermeyecekmiş gibi görüyor. Yeni yerleşim yerleri, duvarlar, kontrol noktaları, kapalı sınırlar ve aşağılanmayla tanımlanmış bir yaşam, özgür bir Filistin'in önünde engel oluşturuyor' ifadesini kullanan Ban Ki Moon, iki tarafın da sonsuz bir ümitsizlik içinde olmaması gerektiğini vurguladı.
 

Filistinli liderler samimi olarak barış istiyor

Genel Sekreterliği sırasında Arap dünyası ve İsrail arasında kalıcı bir barışın gerçekleşmesi için tüm gücüyle çalışacağını belirten Ban, İsrail'in barış için karşısında güvenilir bir ortak bulamamaktan yakındığını, ancak Filistin yönetiminin son aylarda Ortadoğu'daki hiçbir hükümetin yapamadığı kadar reformlara imza attığını dile getirdi. 'Filistinli liderler samimi olarak barış istiyor.' diyen Genel Sekreter, ancak Gazze'yi izole etmenin ya da sınırları kapalı tutmanın barışa giden yol olmadığını ifade etti ve bunun İsrail'in iki devletli çözüm amacına aykırılık teşkil ettiğini belirtti.

Normal Filistinli vatandaşların evlerini, sağlık ocaklarını ve okullarını yeniden inşa edemediğini hatırlatan Ban, 'Emin olunuz ki bu, barışa giden yol değildir. Müzakerelere alternatif yoktur. Bir tarafın hakları olmadan diğer tarafın da hakları olamaz.' dedi. Görülebilir bir politik ufkun gerekliliğine vurgu yapan Ban, her iki tarafa da çözüm için gerekli fedakarlığı göstermesi çağrısında bulundu.ABD'deki Musevilerin Goldstone raporu hakkındaki endişelerine de işaret eden Ban Ki Moon, Ortadoğu dahil, dünyanın neresinde insan hakları ve uluslararası insani hukuk kuralları ihlal edilirse edilsin, bunun bir sorumluluğunun olması gerektiğini kaydetti.
 

BM silahsızlanma konusunda çalışıyor

Birleşmiş Milletlerin nükleer silahsızlanma konusunda çalışmalara başladığını anlatan Ban, Güvenlik Konseyi'nin Eylül ayında ABD Başkanı Barack Obama başkanlığında nükleer silahsızlanmayı ve sivil amaçlı üretilen nükleer teknolojinin kötü amaçlı kullanımını ilk kez tartışmaya açtığını kaydetti. İran'ı kastederek, nükleer silahsızlanma prensibine saygı göstermeyen ülkelere daha fazla baskı uygulanmasını isteyen Genel Sekreter, dünyanın nükleer silahsızlanma konusunda bir an önce ortak bir karara varması gerektiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletlerin nükleer programını şeffaf hale getirmesi için İran'a baskı uygulamaya devam ettiğini belirten Ban Ki Moon, Eylül ayında BM'nin uyarılarını New York'a gelen İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad'a ilettiğini hatırlattı. İran'ın nükleer programı hakkında şu ana kadar uluslararası camiaya verdiği bilgilerin yeterli olmadığını savunan Genel Sekreter, Tahran'a bu amaçla baskı uygulamaya devam edeceğini söyledi.İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Yahudi soykırımını inkar etmesini de eleştiren Ban, bu tür bakış açılarına hoşgörüyle yaklaşamayacağını, çünkü Yahudi soykırımının bir gerçek olduğunu ve bunu da İran liderine anlattığını kaydetti. Birleşmiş Milletler'de her konuşanın Birleşmiş Milletler'in görüşlerini yansıtmadığını dile getiren Genel Sekreter, Ahmedinecad'ın konuşma yaptığı Genel Kurul'un Yahudi soykırımını kınayan bir tasarıyı kabul ettiğine dikkat çekti.

Dünyada aç ve yoksul sayısının gittikçe arttığına da dikkat çeken Ban Ki Moon, 1 milyar olan yoksul nüfusa bu yıl yüz milyon insanın daha ekleneceğini belirterek, çok sayıda ülkede açlık ve yoksulluğun sosyal yapıyı olumsuz etkileyerek kesimler arasında hoşgörüsüzlüğe neden olduğunu kaydetti. Bu sorunların sınırları aşan bir nitelik kazandığını ifade eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban, dünya nüfusunun bu ve buna benzer sorunların çözümünde BM'den medet umduğunu anlattı. Ban, çözüm için ortak küresel girişimlerin ve küresel çözüm politikalarının önemine işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler