'İsrail yaptıklarını geriye almadıkça gaz konusu gündeme gelmez'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsrail'e Mavi Akım'dan gaz gönderilmesinin iki ülke arasındaki ilişkiler normalleşinceye kadar gündeme gelmeyeceğini söyledi.

'İsrail yaptıklarını geriye almadıkça gaz konusu gündeme gelmez'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.06.2010 - 16:07

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın Davos'a alternatif olarak düzenlediği St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu için geldiği Rusya'da, Türk ve Rus gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Türkiye'nin Mavi Akım 2 üzerinden İsrail'e ileride gaz gönderip göndermeyeceği yolundaki sorusu üzerine, "Sayın Vladimir Putin, Türkiye ziyareti sırasında bu soruya çok genel bir yanıt vererek farklı nedenlerden dolayı bu konunun gündemde olmadığını söyledi. Ben de Sayın Putin'e katılıyorum" dedi.

Yıldız, İsrail ile ilişkiler normalleşinceye kadar gaz konusunun gündeme gelmeyeceğini belirterek, "İsrail yaptıklarını geriye almadıkça bu konular olgunlaşmaz. Neyse biraz zaman geçsin bunlar zamanla unutulur deniyorsa, biz zamana da itina gösteriyoruz. Biz bunu zamanla unutmayız" diye konuştu. Türkiye'nin enerji konusunda Rusya'ya çok fazla bağımlı olduğu ve bu bağımlılığı azaltmak için ne yaptıkları sorusu üzerine Yıldız, Türkiye'nin Rusya ile geliştirdiği ilişkilerin "son derece seviyeli ve birbirine bağımlılık" çerçevesinde olduğuna inandığını belirterek, "Türkiye ekonomik büyüklük olarak her geçen gün krize rağmen büyüme içine girmiştir. Çok fazla ülkeyle çok fazla proje geliştirebilecek kapasiteye ulaşmıştır. Aynı tavır zaman zaman başka ülkeler için de kullanıldı ama Türkiye hiç bir zaman bundan zarar etmedi" ifadesini kullandı.

Yıldız, bu anlamda sürdürülebilir ilişkiyi sağlamanın önemli olduğunu belirterek, "Rusya Başbakan Yardımcısı Sayın İgor Seçin ile beraber yakaladığımız mod şu anda bu moddur. Zaman zaman problemler çıkabilir ama bunlar görüşmelerle telafi edilecek konulardır" dedi. Bakan Yıldız, bir başka soru üzerine Rusya ile petrol ve gaz alanında geliştirdikleri argümanlardan birinin de ortaklık kavramı olduğunu belirterek, "Biz gerek doğumuzdaki Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve şartların uygun olması halinde İran'ın da, kaynak ülkelerin batıdaki tüketim noktalarına aktarımını doğru buluyoruz. Rusya için de tabi bu geçerli. Beraber geliştireceğimiz bir çok projenin olduğunu çalışmalarda gördük. Bu konudaki pozitif duruşumuzu değiştirmeyi düşünmüyorum" dedi.

Rusya ile Türkiye arasında Samsun-Ceyhan boru hattı gibi bir somut proje olduğunu ifade eden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Burada Rusya'nın kendi topraklarında ürettiği petrol de olacak, ticaretini yaptığı petrol de olacak. Buradan üçüncü ülkelere, bir çok farklı pazarlara Rusya'nın petrolü akmış olacak. Biz Rusya'nın özellikle önümüzdeki süreçte sezonda çevre faktörüne daha fazla önem vereceğinin şahidiyiz. Dünyadaki her olayın bize farklı öğretileri var, Meksika Körfezi'ndeki olay gibi. Bu yılın sonuna doğru özellikle Boğazlar konusunda aldığımız tedbirleri kamuoyu öğrenecek. Bu konuda Rusya'nın da bu temel strateji ve programımızın içinde olduğu ve bu manada bize olumlu yaklaştığını biliyoruz. Bizim için bu destek son derece önemli."

Bir gazetecinin Türkiye'nin küresel krize rağmen nasıl büyümeyi yakaladığı sorusu üzerine, Türkiye'nin küresel krizi 8-9 yıl önce yaşadığını belirterek, alınan önlemler ve "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde" hükümetin sıkı ekonomik disiplin anlayışı sayesinde Türkiye'nin krizden büyümeyle çıktığını belirterek, şunları kaydetti: ''Birinci faktör istikrar. İktisatta bir temel kural var, toplam, siyasi istikrarın büyüklüğünü geçemez. Türkiye olarak bu global krizi 9-10 yıl önce yaşadık ve bunlardan çok iyi sonuçlar çıkararak hazırlandık. Uluslararası sermayeyle Türkiye'de yapılacak yatırımlarla alakalı çok iyi ilişkimiz var. Özelleştirme gelirleri 2009'un ikinci yarısında ve 2010'un birinci yarısında azalmadı aksine arttı."

'Teknik çalışmalar 3 haftaya kadar sonuçlanacak'

Bakan Yıldız, AB'nin İran petrol ve gazına yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasıyla ilgili kararın Türkiye'yi nasıl etkileyeceği yolundaki sorusu üzerine, "İran'daki yaptığımız petrol ve gaz alakalı çalışmaların sonuna gelmedik. Teknik çalışmalar 3 haftaya kadar sonuçlanmış olacak. Yani o teknik raporların sonucunu öncelikle görmem gerekiyor" dedi. İran ile uranyum takasıyla ilgili bir soru üzerine Yıldız, şunları söyledi: "Öncelikle yanlış anlama olmasın diye söylüyorum bunu. Uranyumun Türkiye'de zenginleştirilmesi ihtimali veya böyle bir konu yok. Konu şu: Düşük oranlı nükleer yakıtın takası ve Türkiye'de alıkonulmasıyla ilgili bir konudur. Bu süreç devam ediyor. Bu yaptırımlardan farklı olarak bu yapılıyorsa, bir anlamda buna devam edilebilir demek. Biz bu konudaki imzamızın arkasındayız. Hem bölge hem de dünya barışı için gereken ne varsa onun peşindeyiz. Bu kadar itina gösterdiğimiz bir hedefin farklı bir noktaya çekilmesinden de açıkçası hoşlanmıyoruz. Bu olayın başından beri verdiğimiz mesaj şudur. Özellikle bölgemizde nükleer güç barışçıl amaçla kullanılıyorsa yanındayız ama farklı amaçla kullanılıyorsa hangi ülke olursa karşısındayız. Dünyadaki kamuoyunda geçerli ve itibar gören cümle de budur. Bütün ülkeler için geçerlidir bu. Bu cümle biz söylediğimizde farklı bir muamele görmemeli."

Bakan Yıldız, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu vesilesiyle dün Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder ile görüştüklerini ve kendisini Türkiye'ye davet ettiğini söyledi. Yıldız ve beraberindeki heyet basın toplantısının ardından St. Petersburg kanallarında bir tekne turu atarak, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Rusya Federasyonu ile Türkiye Dostluk ve İşbirliği Derneği'nin (RUTİD) St. Petersburg'daki ofisini ziyaret etti. RUTİD ofisinde Rus öğrencilerin ebru çalışmalarını izleyen Yıldız da bir lale ebrusu yaptı. İşadamı Ahmet Çalık'ın da eşlik ettiği Yıldız, daha sonra genç bir Rus kızın ud eşliğinde söylediği Türkçe şarkıyı ve 2 Rus kızın "Delilo" adlı folklor performansını izledi. Bakan Yıldız ve beraberindeki heyet RUTİD ziyaretinin ardından Rusya Başbakan Yardımcısı Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Rusya eşbaşkanı İgor Seçin ile bir araya geldi. görüşmeye gazeteciler alınmadı.
 

Yıldız Türkiye'ye dönüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 14. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu için geldiği Rusya'dan ayrıldı.

Yıldız ve beraberindeki heyeti, Türkiye'nin St. Petersburg Başkonsolosu Mehmet Çınar uğurladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler