İsrail'i boykot yasak
Tartışmalı tasarının önceki gün parlamentoda kabul edilmesi ülkede tepkilere neden oldu. Başta insan hakları örgütleri olmak üzere pek çok kesim yasanın ifade özgürlüğünü çiğnediğini ve antidemokratik olduğunu belirterek iptalini istiyor.
İsrail’de yönetimi ve işgal altındaki Batı Şeria’da gerçekleştirilen yerleşimleri boykot etmeyi yasaklayan yasa, parlamentoda kabul edildi. Yasaya insan hakları örgütleri başta olmak üzere birçok kesimden sert tepkiler geldi. İsrail’de faaliyet gösteren insan hakları kuruluşlarının ortak platformu yasanın değiştirilmesi için yüksek mahkemeye başvuracak.
İsrail parlamentosunun muhalif milletvekilleri de, İsrail demokrasisine darbe vurduğunu söyledikleri yasaya sert tepki gösterdi. Hadaş partisi milletvekillerinden Hanna Sveyd, kabineyi “başlarında kipa olan McCarthy hükümeti” olarak değerlendirerek ABD’de düşünce özgürlüğüne karşı politikalarıyla tanınan McCarthy dönemine atıfta bulundu.
Kadima milletvekillerinden Nino Abesadze ise İsrail koalisyon hükümetini “ülkeyi 1930’ların Stalinist Bolşevizmine benzetmeye çalışmakla” suçladı. İsrail Parlamentosu Knessett’de yapılan tartışmalar sırasında yasayı hükümet adına savunan Maliye Bakanı Yuval Steinitzise asıl antidemokratik olanın İsrail’i veya yerleşimleri boykot etmek olduğunu ifade etti. Yasanın hazırlayıcılarından Ze’ev Elkin de “İsrail devletini koruma” amaçlı olduğunu iddia ettiği yasayı savundu.
Yasa uyarınca, İsrail’de işgal uygulamalarına destek veren bir akademik kurumun boykot edilmesi çağrısında bulunan bir kişi, sivil mahkemelerde yargılanabilecek ve tazminata mahkûm edilebilecek. İşgal altındaki Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde imal edilmiş bir mal veya ürünü almama kararını veren bir şirket de İsrail hükümetinin ihalelerinden yasaklanabilecek. İsrail’deki bir sivil toplum örgütü, bu alandaki uluslararası boykot, İsrail’in tecrit edilmesi veya yaptırımlar uygulanması çağrılarına katılırsa, bu statüsünü kaybedebilecek ve normal ticari bir şirket gibi vergi ödemek zorunda kalabilecek.
İsrail’i ve işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşimleri boykot eden kişi veya örgütleri cezalandırmayı öngören yasa, parlamentonun önceki günkü oturumunda yapılan oylama sonucu 38’e karşı 47 oyla kabul edilmişti.
120 üyeli İsrail parlamentosundaki oturuma birçok bakanın yanı sıra Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Atzmaut partisi milletvekillerinin tamamı katılmadı. Oylamada yer almayanlar arasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da var.
‘ABD başarız oldu’
Öte yandan İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, İsrail ve Filistinli yetkililere dayanarak ABD’nin barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasına yönelik çabalarında başarısız olduğunu bildirdi. Haaretz’e bilgi veren kaynaklar, Filistin liderliğinin eylül ayında BM’de Filistin devletinin tanınmasına yönelik çabaların sürdürülmesi konusunda daha kararlı olduğunu dile getirdi. İsrailli bir kaynak, Amerikalıların her iki tarafın kabul edebileceği ve tarafları bir masa etrafında buluşturacak bir formül bulmayı başaramadığını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı