İşsizliğe ve yoksulluğa karşı Taksim'de olacaklar

DİSK Başkanlar Kurulu, 29 Mart yerel seçimlerinin hükümete yönelik bir uyarı olduğunu kaydederek emekçilerin, 1 Mayıs'ta işsizlik ve yoksulluğa karşı "yanıt" vereceğini ifade etti.

Yayınlanma: 03.04.2009 - 10:15
Abone Ol google-news

DİSK Başkanlar Kurulu, "2009 1 Mayıs'ında emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, kitle örgütleri ve emek dostlarıyla birlikte Taksim'de olma kararlılığındadır" açıklamasında bulundu.

DİSK Başkanlar Kurulu, 1 Nisan'da yaptığı toplantı ile ilgili açıklamada bulundu. 29 Mart yerel seçimlerinde, "özelleştirmeye", "ranta", "yolsuzluğa" ve "partizanlığa" dayalı uygulamalara, sadaka toplumu yaratmaya çalışan politikalara bir uyarı yapıldığı savunulan açıklamada, DİSK Başkanlar Kurulu, seçimlerin halkın güven duyduğu ve önerdiği adayları sahiplendiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Kurul, ekonomik krizin her geçen gün derinleştiğini ve toplumsal bir soruna dönüştüğünü kaydederek, işsizliğin hızla yaygınlaştığını, hayat pahalılığı, gerileyen ücretler ve işsizliğin çalışanların geçim koşullarını ağırlaştırdığını bildirdi.

Hükümetin işverenlerin çıkarları doğrultusunda ve işçi sınıfı açısından hiçbir karşılığı olmayan önlem olarak hazırladığı 5 ayrı ekonomik paketinin krize çare olmadığına dikkat çeken Kurul, resmi verilere göre işsiz sayısının 3 milyon 274 bin kişiye, resmi işsizlik oranının ise yüzde 13,6'ya ulaştığına belirterek bu oranın son 20 yılın en yüksek işsizlik oranı olduğunu bildirdi.
 

"Bu yıl 1 Mayıs, özel önem taşıyor"

Bütün ekonomik göstergeler ile IMF isteklerinin yerel seçim sonrasına ertelenmiş olmasının gelecek dönemde krizin ağırlaşarak yayılacağının kanıtı olduğunu savunan Kurul, 1 Mayıs'ın her zamanki önemi dışında daha farklı olarak özel bir anlam kazandığını açıkladı. Kurul, geçen yıl 1 Mayıs'ta hükümetin "yasakçı" tutum sergilediğini anımsatarak, 1 Mayıs'ın "çalışanların bayramı" kabul edilerek tatil günü olarak hemen yasalaşmasını istedi.

Kurul, ayrıca 1 Mayıs 1977'de yaşanan katliamın aydınlatılması ve sorumlularının yargılanması için TBMM Araştırma Komisyonu kurulması talebini de yineledi. Kurul, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle DİSK, merkezi olarak 2009 1 Mayıs'ında emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, kitle örgütleri ve emek dostlarıyla birlikte Taksim'de olma kararlılığındadır. Uluslararası sendikal hareketin, gerek ITUC ve gerekse ETUC'un 1 Mayıs'ı Türkiye'de Taksim'de kutlamak için yürüttükleri çabaları coşkuyla karşılıyoruz. Emekçiler krize karşı yanıtlarını ve taleplerini 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda verecek."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler