İstanbul Müzik Festivali'ne doğru

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 37. yılında yine seçkin ve etkileyici bir programla yaza ''merhaba'' diyecek.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 09:54
Abone Ol google-news

Borusan Holding sponsorluğunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen festival, 5-30 Haziran tarihleri arasındaki 18 etkinlikte 500'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak.

Festivale, Aya İrini Müzesi, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Süreyya Operası ve Çinili Köşk ev sahipliği yapacak.

Açılış gecesinde festivalin 2009 yılı ''Onur Ödülü'', yurt içi ve dışında opera alanında gerçekleştirdiği üstün nitelikli çalışmalarla hem klasik müziğe hem de Türkiye'nin sanat alanında saygın bir varlık göstermesi için yaptığı katkılardan dolayı opera sanatçısı Ayhan Baran'a sunulacak.

''Yaşam Boyu Başarı Ödülü'' ise hem şef hem solist olarak yalnızca klasik müzik alanındaki olağanüstü çalışmaları ve başarılarıyla değil, müziğin iyileştirici ve birleştirici gücünü kültürlerarası barış için de kullanmayı bilen, tartışmasız yaşayan bir efsane olan Daniel Barenboim'e verilecek. Sanatçıya ödülü, 30 Haziran'da La Scala Filarmoni Orkestrası ile vereceği konser öncesinde takdim edilecek.
 

Festival'den seçmeler

Barok severler, 6 Haziran'da festivalin Anadolu Yakası'ndaki mekanı Süreyya Operası'nda buluşacak.

Barok dönem yapıtlarını yorumlamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yaylı çalgılar üyelerince 1993'te kurulan Erden Bilgen yönetimindeki Barok Solistleri topluluğu, gecenin diğer solistleri Berlin Radyo Senfoni Orkestrası'nın solo trompetçisi Lars Ranch ile Uluslararası Francesca Vinas Şan Yarışması finalisti soprano Esin Talınlı'ya eşlik edecek.

Çinili Köşk'teki konserlerin ilkinde, hayranlık uyandıran 2 virtüoz Göran Söllscher ve Jian Wang, müzikseverleri 9 Haziran'da gitar ve viyolonselin harika birlikteliğine davet ediyor. Sanatçılar, Bach'tan Schubert'e uzanan programlarını Çinili Köşk'ün eşsiz atmosferinde sunacak.

Festivalin klasikleşen bölümlerinden ''Festival Buluşmaları''nın ilkinde virtüoz kemancı Suna Kan, dünya sahnelerinin iki yıldızı çellist Alexander Rudin ve piyanist Nikolai Lugansky'yi Aya İrini Müzesi'nde 10 Haziran'da aynı sahnede buluşturacak. Konserde canlı ritmi, müziğinin akıcılığıyla seçkinleşen Grieg'in 3 numaralı sonatı, geç romantik Avrupa müziğinde önemli bir yere sahip olan Franck'in viyolonsel sonatı ve Schubert'in Si bemol Majör Üçlü'sü, ilk kez bir araya gelen 3 ustanın parmaklarıyla yorumlanacak.
 

Yelda Kodallı 13 Haziran'da Süreyya Operası'nda

Dünyanın ''La Diva Turca'' diye alkışladığı, 20. yüzyılın en büyük divalarından kabul edilen Leyla Gencer'den sonra uluslararası opera alanında Türkiye'nin yetiştirdiği en parlak seslerden biri kabul edilen Yelda Kodallı, uzun bir aradan sonra festival kapsamında 13 Haziranda Süreyya Operası'nda resital verecek. Çeşitli operalardan aşk aryalarını bir araya getireceği ''Kalbin Sesi'' adlı konserinde Yelda Kodallı'ya konserde, piyanosu ile Paolo Spadaro Munitto eşlik edecek.

Festivalde 15 Haziran'da Aya İrini Müzesi'ndeki konser, Bach'a bir saygı duruşu niteliği taşıyor. ''Bachlama'' başlıklı konserde, şef Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası, bestecinin eserlerini ve esinlenerek yazılan yapıtları seslendirecek. Konserin solisti ise eleştirmenler tarafından ''dahi çocuk kemancı'' olarak adlandırılan Chloe Hanslip olacak.

İtalya'nın önemli topluluklarından Sonatori de la Gioiosa Marca ve klasik müziğin yükselen yeni yıldızı Sol Gabetta, 16 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde festival seyircilerine bir barok ziyafeti sunacak. Konser programında Purcell, Corelli, Handel ve Vivaldi'nin yapıtları yer alacak.

''Festival Buluşmaları''nın ikincisinde Sir Galway'in, neslinin en iyi flütçülerinden biri olarak tanımladığı ve şef Lorin Maazel'in daimi şefliğini yaptığı Arturo Toscanini Filarmoni Orkestrası'na solo flütçü olarak atanan Bülent Evcil, dünyaca ünlü bir diğer flütçü Benoit Fromanger, ünlü akordeon ustası ve besteci Richard Galliano ve piyanist Ferenc Vizi sahne alacak. Konserde dört virtüoz, Debussy, Ohana, Doppler ve Piazzolla'nın yapıtlarının yanı sıra Galliano'nun yapıtlarını da seslendirecek.
 

Tenor Juan Diego Florez konser verecek

Festival kapsamında tenor Juan Diego Florez 18 Haziranda Aya İrini Müzesi'nde sahne alacak. Sanatçıya, Alessandro Vitiello yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

Ünlü İngiliz müzik dergisi BBC Music tarafından ''Tüm Zamanların En Büyük 20 Tenoru'' arasında gösterilen Juan Diego Florez, opera sahnelerine 1996 yılında Pesaro'daki Rossini Opera Festivali'nde ''Matilde di Shabran Operası'' ile adım attı. Florez, o zamandan beri uluslararası alanda en önemli opera sahnelerinin en çok tercih edilen tenoru oldu.

La Scala'da Donizetti'nin ''Albayın Kızı'' adlı operasındaki aryasını seslendirdikten sonra seyircilerden aldığı olağanüstü alkış sonucunda bis yaparak La Scala tarihine geçen Florez, aralarında ''Rossini d'Oro'', ''Aureliano Pertile'', ''Francesco Tamagno'', ''L'Opera Award'', ''Bellini's'' ve ''ISO d'Oro''nun da bulunduğu pek çok ödüle layık görüldü. Yaptığı kayıtlarla ''Choc of the Monde de la Musique'', ''Echo Klassik Preis'', ''Cannes Classical Award'' gibi ödüllerin de sahibi olan Florez'e, Peru hükümeti tarafından onur ödülü olarak ''Orden del Sol'' verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler