''İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali''
Kalem Ajans tarafından düzenlenen ve 32 ülkeden 52'si yabancı 90 ünlü yazarın bir araya geleceği ''İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'' (İTEF) başladı.
''Şehir ve Zaman'' konulu festivalin Çırağan Palace Kempinski'de düzenlenen açılış töreninde konuşan İTEF Onursal Başkanı Doğan Hızlan, festivalin ''Tanpınar'' üzerine yapılmasının, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Türkiye'de çeşitli kültürlerin, çeşitli karşıtlıkların çarpıştığı yerde doğu ile batıyı birleştirmenin sınırını koymuş bir romancı ve iyi bir edebiyat tarihçisi olamasından kaynaklandığını söyledi.
Her ülkenin edebi ve kültürel kimliğinde, çok değişik etkilerin, kaynakların ve bütün dünyayı kuşatan unsurların toplamının bulunduğunu söyleyen Hızlan, ''Biz, bunu keşfettiğimiz sürece hem kendi edebiyatımızı, kendi kişiliğimizi, kimliğimizi yansıtan edebiyat yapabiliriz hem de uluslararası dünyada küresel ölçütleri yerine getiren bir edebiyatı yapabiliriz. Bu yaratıcıların başında da hiç kuşkusuz Ahmet Hamdi Tanpınar geliyor'' diye konuştu.
Hızlan, ülkelerin daima birbirlerinde bulacağı başka yenilikler ve güzellikler olduğunu ifade ederek, ''Dileğim, dünyanın bütün fuarlarında, bütün edebiyatçıların buluşması ve seslerini duyurması. Bunun için kitap fuarlarının yöneticilerine, yayıncılarına çok önemli görevler düşüyor. Herkese hoş geldiniz diyorum'' şeklinde konuştu.
Kalem Ajans'ın sahibi Nesrin Mollaoğlu da bu festivalin uzun zamandır hayalleri olduğunu belirterek, amaçlarının, Türk edebiyatını ve yazarlarını dünyaya daha fazla tanıtmak, eserlerin diğer dillere daha fazla çevrilmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Tanpınar'ı temsil etmeye 2,5 yıl önce başladıklarını kaydeden Mollaoğlu, ''Tanpınar, her zaman bizim bir başka ülkeye girişimizde bir kapı oldu. O ülkede sattığımız ilk kitap hep Tanpınar oldu. Mesela Çin'e ilk önce 'Huzur'u sattık'' diye konuştu.
Mollaoğlu, kendilerine destek olan herkese teşekkür etti.
"3. kitap yıl sonunda gelebilir"
Geceye katılan ve çok satanlar listesinden aylardır inmeyen ''Olasılıksız'' romanının yazarı Adam Fawer ise açılıştan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'a ilk kez geldiğini ve her şeyi çok güzel bulduğunu söyledi.
Bir gazetecinin, ''Türk edebiyatına ne kadar yakınsınız?'' sorusu üzerine Fawer, hiç yakın olmadığını, şimdiye kadar hiç kimseyi okumadığını, sadece Elif Şafak'la tanıştığını belirtti.
Fawer, ''Yeni kitabınız çıkacak mı?'' sorusunu, ''Herkes bunu soruyor. Herkes benden 3. kitabımı çıkarmamı bekliyor. Tabii ki kitap yazmak bazen zor. Ama sanırım yıl sonunda bir kitap daha çıkacak'' diye yanıtladı.
Geceye, yazarlar Tuna Kiremitçi ve Hande Altaylı da katıldı. 32 ülkeden 52'si yabancı 90 ünlü yazarın bir araya geleceği festival, kitap okumaları, Türk ve yabancı yazarların tanışma-tartışma toplantıları, TÜYAP'ta gerçekleşecek paneller, söyleşiler ve imza günleriyle 3 Kasım'a kadar devam edecek.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi