İstanbul Tasarım Bienali Yaratıcı Film Kuşağı başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali kapsamında gerçekleştirilen "Yaratıcı Film Kuşağı" gösterimleri 5 Kasım Pazartesi günü Akbank Sanat'ta, yönetmen Gary Hustwit'ın katıldığı söyleşiyle başladı.

İstanbul Tasarım Bienali Yaratıcı Film Kuşağı başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.11.2012 - 17:49

Tasarım filmleri üçlemesinden Objectified / Nesneleşmiş ve Urbanized / Kentleşmiş’in gösterimin ardındanTasarım Bienali direktörü Özlem Yalım Özkaraoğlu'nun moderatörlüğünde başlayan söyleşide Gary Hustwit, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar ve İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Levent Erden ile izleyicilerin filmleri, tasarım hakkındaki düşüncelerine dair sorularını yanıtladı. Gary Hustwit, şehirlerin tasarımında şimdinin önemli olduğunun altını çizerek “Şu anda üzerinde yaşayan insanların rahat ettiği bir şehir hedeflenmeli bu geleceğe göre düzenlenebilir.” dedi.

Sosyal ağları olumlu karşılayan sanatçı filmlerinin tanıtımı ve oluşumunda bu ağdan faydalandığını belirtti. İstanbul’a üçüncü kez gelen sanatçı 2009’da trafiğin artık daha kötü olamayacağını düşündüğünü fakat şimdi çok daha kötüsü olabileceğini gördüğünü söyledi. Filmdeki örneklerden de yola çıkarak; “Arabalar diş fırçaları gibi şahsidir, sorunun çözümü de devletin değil kişinin problemidir, şehir onlara göre değil insanların rahat etmesi için toplu taşımaya, yeşil alana önem verilerek planlanmalıdır.” dedi.

İstanbul Tasarım Bienali kapsamında gerçekleştirilecek “Yaratıcı Film Kuşağı” programında, 9 ülkeden tasarıma, tasarımcıya ve tasarım nesnesine odaklanan yaratıcı belgeseller ve video işlerinden oluşan 19 film izleyiciyle buluşacak.  

19 gün boyunca, Pera Müzesi Sinema Salonu, Akbank Sanat, İstanbul Modern, TMMOB Mimarlar Odası (İstanbul Büyükkent Şubesi, Karaköy) ve Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek gösterimlere İstanbul Tasarım Bienali bilet sahipleri ücretsiz olarak katılabilecek.

Mimarlıktan moda tasarımına, ürün tasarımı, grafik tasarım ve gastronomiden kentsel tasarıma uzanan geniş yelpazedeki filmler arasında, Herbert Matter, Karl Lagerfeld, Philippe Starck ve Yves Saint Laurent gibi efsaneleşmiş tasarımcılar üzerine hazırlanmış belgesellerin yanı sıra Miao Wang ve Ben Loeterman gibi tanınmış yönetmenlerin çektiği filmler de yer alacak.

Gary Hustwit’ın Tasarım filmleri üçlemesi

Objectified, üretilmiş nesnelerle ve bunun uzantısı olarak onları tasarlayan insanlarla olan karmaşık ilişkiyi konu alıyor. Üçlemenin kent tasarımını konu alan Urbanized ise kentsel tasarımın ardındaki meselelere ve stratejileri irdeleyen belgeselde Sör Norman Foster, Rem Koolhaas, Jan Gehl, Oscar Niemeyer, Amanda Burden, Enrique Peñalosa, Alejandro Aravena, Eduardo Paes, Rahul Mehrotra, Tarna Klitzner ve Ellen

Dunham-Jones gibi dünyanın başlıca mimarları, şehir planlamacıları, siyaset kurucuları ve düşünürler de yer alıyor.

Gary Hustwit’in tasarım üçlemesinin ilk ayağını oluşturan Helvetica tipografi, grafik tasarım ve küresel görsel kültür hakkında bağımsız bir uzun metraj belgesel. 2007 yılında 50. Yaşını kutlayan bir yazı tipinin yaşamlarımızı nasıl etkilediğini anlatan son derece enteresan bir yapım. Film büyük şehirlerdeki kamusal alanları ve buralardaki yazı tipini inceleyerek gündelik yaşantılarımıza da bir bakış atmış oluyor. Dünyaca ünlü tasarımcılar Helvetica yazı tipini seçme nedenlerini ve tecrübelerini anlatıyorlar. Film, tasarım, reklam, psikoloji ve iletişim dünyalarının bir araya geldiği filmde her gün karşılaşıp fark etmediğimiz yazıların gücünü keşfetmeye çağırıyor seyirciyi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon