İlk aşılar sağlık çalışanlarına yapılıyor

Çin’den getirilen Sinovac aşıları, dün verilen ‘acil kullanım onayı’nın ardından bugün sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şuan itibariyle 1. doz aşısını olan sağlık çalışanı sayısı 100.000'i geçti" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 14.01.2021 - 09:12
Abone Ol google-news

Aşılar bu sabah saat 05.00 itibariyle, eksi 20 ile artı 20 derece sıcaklığı ayarlanabilen 'aşı nakil araçları' ile İstanbul'daki ilçe sağlık müdürlüklerinin depolarını götürüldü. Aşılar buradan da hastanelere dağıtıldı. Aşıların İstanbul'daki dağıtımını dakika dakika takip etti. İstanbul'daki hastanelerde aşılamalar bugün başladı.

Sağlıkçıların aşılanmasıyla ilgili açıklamada bulunan Bakan Fahrettin Koca, "Şuan itibariyle 1. doz aşısını olan sağlık çalışanı sayısı 100.000'i geçti. Türkiye aşı programı uygulamakta güçlü bir alt yapıya sahiptir. Bu güce inanan, destek veren herkese teşekkür ederim" dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI AŞILANMAYA BAŞLADI

CoronaVac aşıları 81 ile sevkedildi. Türkiye genelinde hastanelerde, sağlık çalışanların aşılanmasına başlandı. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 50 aşı odası bulunuyor. Hazırlıkları tamamlanan hastanelerde sağlık çalışanlarının aşıları yapılıyor. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mücahit Kapçı, yaklaşık 2000 kişinin randevusunun olduğunu söyledi. Bugün hepsinin aşılanması planlanıyor.

CoronaVac aşısı İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı.  İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. "Her şey yolunda işliyor." diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

Sakarya'da da sağlık çalışanlarına yönelik koronavirüs aşıları uygulanmaya başlandı. Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından kentte ilk CoronaVac aşısı, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hastane başhekimi Doç. Dr. Fikret Halis'e uygulandı.

Hakkari’nin Çukurca ilçesine gönderilen aşılar da sabah saatlerinde sağlık personellerine uygulanmaya başlandı.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık personeline aşılar yapılmaya başlandı.

Erzurum İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir ise, kentte yarından itibaren sağlıkçıların çalıştığı hastanelerde veya aile hekimliklerinde MHRS randevu sistemiyle koronavirüs aşısını olabileceğini bildirdi.

İLK AŞIYI BAKAN KOCA OLDU

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından "Acil Kullanım Onayı" verilmesinin ardından Çinli Sinovac firmasınca üretilen CoronaVac aşısının ilk doz uygulamaları Ankara Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirildi.

Bilim Kurulu toplantısının sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı oldu. Bakan Koca, aşının ardından, "Öncelikle aşılama çalışmanın programını milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Daha önce tünelin ucunda ışık göründü demiştim. Bu ışığı görmüştük daha önce. Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum. Milletimize memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Herkesin mutlak aşı olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bu hastalıktan korunmanın en önemli yollarından birisi aşı. Normal eski hayatımıza dönmek için bu aşıyı yaptırmak gerekiyor" diye konuştu.

AŞININ DENEMESİ İSE DEVAM EDİYOR

Türkiye bir taraftan ulusal aşılama kampanyasını başlatırken, diğer taraftan aşının klinik denemeleri devam ediyor.

Türkiye'deki denemelerde 24 Aralık'ta açıklanan 29 vaka üzerinden yapılan ilk hesaplamalara göre aşının etkinlik oranı yüzde 91.25 olarak açıklandı. Ancak Endonezya'daki testlerde etkinlik oranı yüzde 65.3, Brezilya'daki testlerde yüzde 50.4 oldu.

Sinovac aşısının denemelerini yürüten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Murat Akova, aşının ağır vakalara karşı koruyuculuğunun ise neredeyse yüzde 100 olduğunu ifade etti.

Hem Brezilya'daki hem de Türkiye'deki testlerde aşının ağır koronavirüs semptomlarına karşı korumada neredeyse yüzde 100 başarı sağladığını belirten Akova, "Aşı ağır hastalığı önlüyor, ağırda etki 100%. Ancak virüsün saçılmasını önlemiyor. Diğer vakalarda karşılaştırma için ise bu vakaların ayrıntısına bakmak lazım, ham verileri görmek gerekiyor" dedi.

Henüz klinik denemelerde istatistiki olarak önemli olan 40 vaka sayısına ulaşılamadığı için aşının etkinlik analizi hazırlanmış ve yayımlanmış değil.

"40'a yaklaştık ancak henüz ulaşmadık" diyen Akova, yeni gönüllü alımına kapanan ve toplam 10,000'e yakın gönüllünün bulunduğu denemelerin devam ettiğini ifade etti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler