İstanbul'da son 8 yılın en yüksek enflasyonu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul için hazırlanan Ücretliler Geçinme İndeksine göre, perakende fiyatlar yüzde 2.59 arttı.

İstanbul'da son 8 yılın en yüksek enflasyonu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.02.2010 - 14:32

Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar yüzde 2.31 oranında artış gösterdi. İTO, İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'ndeki yüzde 2.59 oranındaki artışı, ocak ayları itibari ile son sekiz yılda gerçekleşen en yüksek enflasyon oranı olarak kabul etti.

İTO'nun hazırladığı Fiyat İndekslerinin, 2010 yılı Ocak ayının bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırmasında perakende fiyatlar yüzde 11.93, toptan fiyatlar yüzde 6.86 oranında artış kaydetti. Indekse göre gıda harcamaları grubu yüzde 6.64 artış oranı ile genel fiyat artışının üzerinde kaldı. Sağlık ve kişisel bakım, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grupları yüzde 1.63, konut harcamaları yüzde 1.15, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları yüzde 1.06, ev eşyası ve diğer harcamalar grupları yüzde 0.22 oranında artış göstererek genel ortalamanın altında kaldı. Giyim harcamalarında ise sezon indirimleri nedeniyle yüzde - 9.18 oranında azalış görüldü. Fiyat artış seviyesi Ocak ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.93, yıllık ortalama ise yüzde 8.53 oranında gerçekleşti.

En fazla artış, tütün, alkollü ve alkolsüz içeceklerde

Indekste yer alan gıda alt grubunda yüzde 27.71 ile tütün, alkollü ve alkolsüz içkiler, yüzde 7.02 ile et balık ve kümes hayvanları, yüzde 3.46 ile yaş kuru sebze ve meyve, yüzde 2.77 ile yağlar, süt ve süt mamülleri, yüzde 0.33 ile çeşitli hazır yiyecek, yüzde 0.10 ile ekmek ve tahıllar ve yüzde 0.37 ile dışarıda yenen yemek fiyatlarında artış izlendi. Bu yılın ocak ayında fiyatında artış izlenen gıda maddeleri pirinç, buğday unu, bisküvi, hamur tatlıları, yufka, çocuk mamaları, bulgur, dana ve koyun eti ile balık, tavuk, sucuk, sakatat, salam, sosis, beyaz peynir, kahvaltılık margarin, süt, yumurta, yoğurt, kaşar peyniri, tereyağı, patates, kuru fasulye, soğan, mercimek, nohut, kuruyemiş, elma, portakal, mandalina, limon, armut, ayva, domates, biber, salatalık, ıspanak, kıvırcık salata, kabak, lahana, pırasa, havuç, maydanoz, yeşil soğan, karnabahar, turp, zeytin, çay, toz ve kesme şeker, bal, salça, akide şekeri, tahin helvası, reçel, çikolata, tuz, hazır çorba, kısa ve uzun filtreli sigara ile yerli ve yabancı sigara, bira, rakı, meyve suları ile dışarıda yenen yemek oldu.
Makarna, sıvı yağlar, zeytinyağı ve muz, fiyatında azalık işlenen gıda maddeleri oldu.
 

Sezon indirimleri giyimkonut harcamaları yüzde 1.15 arttı

Konut harcamaları grubu ise yüzde 1.15 oranında artış gösterirken, fiyatında artış izlenen maddeler elektrik, tüp gaz gazyağı ve kapıcı ücreti oldu. Ful oil'in fiyatında ise azalış görüldü. Ev eşyası harcamaların grubunda fiyatlar yüzde 0.22 oranında artarken, fiyatında artış izlenen maddeler perde, ampul, temizleme tozu, deterjan, cam ve çelik mutfak eşyası oldu. Sabun fiyatı ise azaldı.

Giyim Harcamaları grubunda ise ocak ayında yüzde - 9.18 oranında azalış kaydedildi. Indekse göre fiyatında artış izlenen gıda harcamaları alt grubu yüzde 11.22 oran ile kumaşlar, yüzde 0.30 ile çocuk giyimi olurken, azalış izlenen alt gruplar yüzde -9,79 ile erkek giyimi, yüzde -15.55 ile kadın giyim grupları oldu. Erkek giyiminde fiyat azalışı, palto, pardesü, takım elbise, ceket, pantolon, gömlek, süveter, pijama, eşofman ve ayakkabı olurken, Kadın Giyiminde, manto, pardesü, tayyör, etek, elbise, kazak, bluz, gecelik, eşofman, çanta, ayakkabı ve terlik, Çocuk giyiminde, palto, ceket, pantolon, süveter, gömlek, ayakkabı ve eşofman oldu.
 

Doktor muayene ücretinde artış, ilaç fiyatında azalış görüldü

Indekse göre Sağlık ve Kişisel BakımHarcamaları Grubu, 2010 Ocak ayında yüzde 1.63 artış gösterdi. Doktor muayene ücreti, kadın ve erkek berberi ile makyaj malzemelerinin fiyatında artış izlenirken, ilaç fiyatlarında azalış görüldü.

Ulaştırma ve Haberleşme Harcamaları'nda yüzde 1.63 oranında artış kaydedilirken, benzin ve boğaz köprüsü geçiş ücreti fiyatı arttı. Şehirlerarası otobüs bilet ücretinde ise azalış görüldü.

Kültür-Eğitim ve Eğlence Harcamaları Grubu'nda yüzde 1.06 oranında artış görülürken, maç giriş ücreti, bilimsel ve edebi kitaplar ile tiyatro bilet ücretleri arttı. Diğer Harcamalar Grubu yüzde 0.22 oranında artarken, kolonya, mahkeme ve avukatlık ücretleri kaleminde yer alan harç ücretleri artış gösterdi. Indekse göre yıllık ortalama artış 2010 Ocak ayı itibariyle 12 aylık ortalama artış oranı yüzde 1.31 olurken, bu oran 2009 yılının aynı ayında yüzde 11.29 olmuştu.

Kanaviçe'nin fiyatı arttı

Mensucat Grubu'nda fiyatlar yüzde 9.40 oranında artarken, fiyatında artış izlenen madde kanaviçe oldu. İnşaat Malzemeleri Grubu'nda yüzde 0.22 oranında artış kaydedilirken, yakacak ve enerji maddeleri grubunda fiyatlarında ocak ayında yüzde 0.55 oranında artış görüldü. Elektrik, mazot, benzin, gres yağı ve motor yağı fiyatında artış izlenirken, taşkömürü ve somikok da azalış görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler