İstanbul'da trafik çilesi!

İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Haliç Köprüsü bakıma alınmasıyla, bu sabahtan itibaren İstanbullular için trafik kabusu başladı.

Yayınlanma: 18.06.2012 - 06:28
Abone Ol google-news

Kendi arabasıyla yola çıkan sürücüler trafiğin durmasıyla kontak kapattı. Toplu taşımaya akın yurttaşlar ise saatlerce kuyruk bekledi. Öğle saatlerinde FSM Köprüsü’nün yoğunluğu İSTOÇ’a dayandı.

Normal şartlarda bu mesafeye 20 dakikada ulaşılırken, öğle saatlerinde süre 140 dakikayı buldu. Saat 16:30'dan itibaren henüz sabah trafiği yoğunluğu dinmeden akşam kabusu başladı. Yetkililer yurttaşlara, deniz yolu ve toplu taşım araçlarını önerdi.

Öneriye uyan ve araçlarıyla yola çıkan İstanbullular, trafikteki yoğunluktan kaçıp deniz otobüsüne binmek istedi. Fakat, Kabataş ve Bakırköy vapur iskelelerinde arbede yaşanıyor.

 

Kilometrelerce araç kuyrukları oluştu

Sabah saatlerinde de, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde, Avrupa'dan Anadolu yakasına geçişte köprünün 2 şeridinin kademeli olarak gece yarısı kapatılarak çalışmaların başlamasının ardından trafikte yoğunluk oluştu. TEM Otoyolu'nda da kilometrelerce araç kuyrukları oluştuğu görüldü. 

 

 

Haliç'teki kuzey ilave köprünün ise saat 05.00'te başlayan çalışma nedeniyle, Edirnekapı-Okmeydanı istikameti yan yol kontrollü olarak trafiğe kapatıldı. Çalışma nedeniyle TEM Otoyolu'ndan Hasdal viyadüğüne gidişte başlayan trafiğin, Haliç Köprüsü'ne girişte daha da arttığı görüldü.

Öte yandan, Haliç Köprüsü bitimindeki Ayvansaray otobüs durağının yer aldığı şeridin kapalı olması dolayısıyla yurttaşlar, bariyerleri aşarak E-5 Karayolu'nda otobüs bekliyor. Karayolları ekipleri, vatandaşların otobüs beklemek üzere yola rahat ulaşması için bariyerlerin bir bölümünü kesti. Karayolları Bölge Müdürlüğü, Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerindeki bakım ve tadilat çalışmalarının yaklaşık 3 ay süreceğini açıklamıştı.

 

İstanbul Valisi özür diledi

Sabah saatlerinde trafikte yaşanan yoğunluktan dolayı; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerinde başlatılan çalışmaların neden olduğu trafik yoğunluğu için İstanbullulardan özür diledi.

Vali Mutlu, "İstanbulumuz'da en çok üzerinde durduğumuz ve iyileştirmek için hep birlikte çaba sarfettiğimiz hususlardan bir tanesi, trafik akışıdır. Bu konuda yönetcilerimizin duyarlılığı oldukça yüksek halkın duyarlılığı İstanbulluların duyarlılığı fevkalade yüksek. Dolayısıyla burada iyi ortaklaşmamız ve sorunsuz bir şekilde trafik akışını mükemmele ulaştırmamız lazım. Bunlar bildiğimiz konular ve her türlü tedbiri de eldeki imkanlar ölçüsünde alabildiğimiz hususlardır. İdareciler olarak, şehir insanının hemşehrilerimizin hiçbir zaman sıkıntıya düşmesini arzu etmeyiz. Ama yapılması gerekli olan çalışmalar zorunluysa, bunu da mutlaka zamanında yapmamız lazım. Çünkü, zamanında yapmadığınız bu tür iyileşmeler sonradan trafik akışında büyük sıkıntılara da sebebiyet verebilir. O nedenle zamanında tedbir almak işin esasıdır. Ama bunu yaparken tabii trafik akışıyla ilgili dikkatli bir düzenleme içerisinde olmamız lazım" dedi.

Vali Mutlu, çalışmaların gece yapılıp yapılamayacağı sorusuna ise "Bütün bunlar hesaplandı, bakıldı. Hangi saatlerde nasıl bir çalışma yapılmalı bütün bunlar göz önüne alındı. Gece yapılırsa işin verimliliği ne olur, gündüz yapılırsa işin verimliliği ne olur, sürati ne olur. Bunları arkadaşlar, karayolları, büyükşehirimiz , hep birlikte çalıştı. Ortaya bir çalışma takvimi çıktı. Şimdi bizim bu takvimi süratle iyi yönetmemiz ve problemsiz bir şekilde çözmemiz lazım. Trafikte yavaş olan bir akışı arzu etmiyoruz. Bundan hepimiz etkileniyoruz" yanıtını verdi.

Eylül ayından itibaren daha rahat bir trafik sağlamak için bu çalışmaların yapıldığını kaydeden Mutlu, "Bütün İstanbullular'dan özür dileyerek, ama bu çalışmayı yapmak zorunda olduğumuzu söylüyoruz" dedi.

Mutlu, İstanbulluların toplu taşımaya yönelmesi konusunda da tavsiyelerde bulunarak, "Tabii ki herşeye rağmen böyle bir sıkıntı oluşmadan keşke bunları çözebilseydik. Burada da belki hem çalışanlara teşekkür hem de sıkıntı çeken İstanbullularımızdan da bir özür dilememiz gerekir. Ben de bunu şehri yönetenler adına bütün yaptıklarımızın İstanbullular adına olduğunu da ifade ederek, paylaşmak isterim" dedi.
 

Çalışmalar 17 Eylül'e kadar sürecek

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 4 aşamalı olarak yapılacak mastik asfalt üst yapı yenileme çalışmalarında; her aşamada bir yöndeki 2 şerit kapatılacak, kalan 6 şerit, her iki istikamette 3'er şerit, olmak üzere trafik akışı sağlanacak. Köprünün çalışılan kısımları, geceli-gündüzlü kapatılması zorunlu olacak.

Yenileme çalışmalarında; ana köprüde çalışılırken ilave köprüler ile alternatif yollardan, ilave köprülerde çalışılırken ise ana köprü ile alternatif yollardan trafik akışı sağlanacak. Çalışmalar süresince metrobüs hattı sürekli açık tutulacak. Çalışmaların 15 günde bitirilmesi planlanıyor.

Ayamama Deresi ıslah çalışmalarının yapılacağı Mahmutbey batı kavşağında kapatılacak şeritler için servis yolları yapılacak ve mevcut yollar alternatif olarak kullanılacak.
 

Topbaş: Toplu taşımayı tercih edin

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi: ''Bu köprülerin asfalt yenileme düzenlemeleri, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün çalışma alanı içerisinde. Köprülerin mutlaka periyodik bakımlarının yapılması gerekiyor. Tabi bu süreçler de maalesef kent hayatını önemli etkilemekte. Biz belediye olarak bununla ilgili tedbirler aldık. Ama ne kadar tedbir alırsanız alınız, esasında ana arterlerdir buraları, sürücülerimize çok önemli sorumluluk düşüyor.''

Topbaş, yurttaşların toplu taşıma araçlarına yönelmesinin yaşanan sıkıntıyı hafifletebileceğini anlatarak, ''Yoksa sıkıntıyı çekeceğiz, bu gerçek bizim de hoşumuza gitmiyor. Hele yazın turizmin en etkin olduğu bir dönemde, okullar tatil olmasına rağmen, çok fazla trafik olmayacağını düşünsek bile en nihayetinde İstanbul büyük bir şehir. Günde 2 milyon aracın hareket ettiğini düşünürsek, İstanbul ciddi etkilenecek. Ama bu kaçınılmaz. Çalışmalar hayırlı olur inşallah, fazla bir sıkıntı vermeden de İstanbulluların dualarıyla bunu çözeriz.'' şeklinde konuştu.

Sürücüler yol durumu hakkında her türlü bilgiye www.kgmistanbulyol.com veya facebook.com/KGMIstanbulYol adresinden ulaşabilecekler. Yurttaşlar acil durumlarda ise 159 numaralı telefondan bilgi alabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler