İstanbul'u üzerine yapmış

Erdoğan Bayraktar’ın yerine 1999 yılında KİPTAŞ’a genel müdür olarak atandığında 4.5 dönümlük tarlası olan İsmet Yıldırım ve ailesinin malvarlıkları dudak uçuklatıyor.

Yayınlanma: 14.03.2015 - 22:26
Abone Ol google-news

KİPTAŞ koltuğu altın yumurtlayan tavuk gibi sahibini zengin ediyor. Yolsuzluk iddiaları nedeniyle başı ağrıyan Erdoğan Bayraktar’ın yerine 1999 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından KİPTAŞ Genel Müdürlüğü görevine getirilen İsmet Yıldırım da 16 yıllık görevi boyunca çok sayıda gayrimenkul edindi. Yıldırım’ın en tartışılacak gayrimenkulleri ise KİPTAŞ’a iş yapan Özyazıcı İnşaat’ın Torunlar İnşaat’la birlikte yaptığı Nishistanbul’dan kendisi ve eşinin üzerine aldığı iki daire ile kentsel dönüşüm kapsamında Topkapı’da yapılan Merkez Evleri’nde kızının üzerine aldığı daire.

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında pek çok telefon konuşmasında adı geçen ve bu kayıtlarda Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu öne sürülen Bosphorus 360 şirketine Etiler Polis Okulu arazinin verilmesi konusunda görüşmeler yapan, SİMPAŞ’ın sahibi Avni Çelik’e Beykoz’daki yapılaşmanın önünün açılacağı müjdesini vererek arazi alması tavsiyesinde bulunan İsmet Yıldırım’ın kendisi de boş durmamış. Göreve gelmeden önce Yıldırım’ın üserindeki tek gayrimenkulü Gürpınar Kararağaç mevkii’nde bulunan 4480 metrekarelik tarla. KİPTAŞ’a genel Müdür olduktan sonra ise 14.6.1999’da Pendik Batı Mahallesi’nde 93 pafta 659 ada 79 parselde bulunan topraktan tapulu bahçeli kâgir apartmanda çatı katındaki daireyi satın alan Yıldırım, bir yıl sonra yine Pendik Dolayoba Tavşantepe mevkiinde 3908 parsel 22/1 pafta 741.60 metrekarelik alanda altında iki dükkân bulunan 7 katlı apartmanda iki daire ve iki dükkân alıyor. Aynı gün alınan daire ve dükkânların alınış tarihi 22.05.2000.

Yıldırım’ın, bir diğer yatırımı da gelişmekte olan ve lüks çiftlik evlerinin olduğu Arnavutköy-Durusu beldesi Deli Yunus Çiftliği’nde aldığı 10 dönümlük arazi. Durusu Boyalık Köyü Deli Yunus Çiftliği’ndeki arazi “Gelişme (inkişaf) konut alanları olarak ayrılan bölgede yer alıyor. Aynı arazide hakkında kesinleşmiş hapis cezası olduğu için Gürcistan’a kaçan Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk’ün de 15 dönüme yakın arazisi bulunuyor. Arazi üstünde bir çiftlik evi bulunan gayrımenkule birkaç milyon dolar değer biçiliyor.

 

Milyonluk daireler

Yıldırım, Yenibosna’da Özyazıcı&Torunlar ortaklığında yapılan Nishistanbul projesinden 2010 yılında biri kendinin, biri eşi Ayşe Saime Yıldırım’ın üzerine olmak üzere iki rezidans dairesi aldı. A Blokta yer alan 4+1 dairelerin her birinin değeri 1 milyon 800 bin TL. Nishistanbul’u yapan Özyazıcılar İnşaat aynı zamanda KİPTAŞ’ın bir çok projesini yapan müteahhitlik şirketi. Özyazıcı İnşaat, KİPTAŞ’ın Silivri, Maltepe 1.Etap ve İkitelli konutlarını inşaa etti.

Nishistanbul projesinin yapıldığı arazinin yapılaşmaya açılma öyküsü de hayli ilginç.

Kombassan’a ait arazi mevcutta 2 emsal değeriyle ticaret ve hizmet ve çöp aktarma alanı gibi kamusal kullanıma yönelik yapılaşma şartları, 21.09.2004 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli nazım imar planı tadilatı ile değiştirilerek emsal değeri 2,5’a çıkarıldı.

Ticaret ve hizmet alanına dönüştürülen alanda yapı yüksekliği de serbest bırakıldı. Sözkonusu plan tadilatının iptaline yönelik olarak İstanbul 1.İdare Mahkemesi’nde dava açılmış ve mahkeme tadilat planını iptal etmişti. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi önce ilçe belediyesince onanan plan tadilatını gündemine almış ve üstelik yine 2,5 emsal değeri ile parselin tümü ticaret ve hizmet alanına alınmış, kamu zarara uğratılmış, söz konusu tadilat talebi, “bölge planları kapsamında değerlendirilmeli” görüşü hiçe sayılarak, imar komisyonunca kabul edilmişti. İşte Nishistanbul projesi bu plan tadilatının ürünü olarak o alanda yükselmişti.

 

Denize nazır konut

Beykoz Anadoluhisarı, Hisardere Çıkmazı’ndaki 17 parsel, 68 ada, 11 paftadaki 36.47 metrekarelik arsayı aldı. Boğaz’a nazır ve öngörünümde yer alan arsada 3 katlı bina yaptıran Yıldırım’ın, imar iznini nasıl aldığı merak konusu.

 

Kaçak sitede villa

İsmet Yıldırım’ın tek boğaz gören konutu bu değil. Çengelköy’de mezarlığın arkasında denizi tabak gibi gören ve kızının adını taşıyan Asude Konakları B Blok’taki üç katlı bir villanın sahibi. Ancak bu villa eşi Ayşe Saime Yıldırım’ın üzerine kayıtlı. Üstelik sitedeki evlerin üst katları kaçak. Çünkü imar planlarında bu sitenin yapıldığı arazinin yükseklik izni 6.50 görünüyor ki, bu da iki kata tekabül eder. Ancak sitedeki evlerin tamamı üç katlı.

Ümraniye İstiklal Mahallesi’ndeki lüks konutlarda da eşi Ayşe Saime Yıldırım’ın üzerine daire bulunuyor.

 

Bir garip dönüşüm

Kızı Asuda Nihal Yıldırım’ın üzerine de KİPTAŞ’ın kentsel dönüşüm kapsamında Topkapı’da yaptığı Merkezevleri’nde dubleks bir evi bulunuyor. İşin ilginç yanı KİPTAŞ’ın yaptığı Topkapı Merkez Evleri’nde neyin dönüştürüldüğü merak ediliyor. Zira bu arazi üzerinde Merkez Evleri yapılmadan önce dönüşecek bir yapı bulunmuyordu. Arazi üzerinde sadece nakliyat ambarları ile yedi emin otoparkı bulunuyordu. Kızının üzerine aldığı dubleks dairenin fiyatı 1 milyon 200 bin TL değerinde.

İsmet Yıldırım’ın KİPTAŞ’tan dayıoğlunun şirketi Özbek İnşaat’a pek çok ihale verdiği de Aykut Küçükkaya imzasıyla geçen yıl gazetemizde manşet olmuştu.

 

Katlanan servet

- Dolayoba’da daire.

- Dolayoba’da 2 dükkan ve 2 daire.

- Durusu Deli Yunus Çiftliği’nde 10 dönümlük çiftlik evi.

- Nishistanbul’da iki rezidans daire (biri kendinin, biri eşinin).

- Anadolu Hisarı’nda boğaza nazır üç katlı bina

- Kızının adına.

Çengelköy’de kızının adını taşıyan sitede üç katlı villa

- Ümraniye Atakent’te lüks daire.

- Topkapı Merkez Evleri’nde kızının adına dubleks daire.

-  Çengelköy’deki Asude konaklarındaki evinin üst katı da kaçak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon