İstanbul'un fethinin 556. yıl dönümü
İstanbul'un fethinin 556. yıl dönümü kutlamaları, Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde düzenlenen törenle başladı.
Fatih Camisi haziresinde yer alan Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde başlayan fetih törenine, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir katıldı.
Fatih'in türbesine çiçekler bırakılmasının ardından Saraçhane'deki Fatih Parkı'nda bulunan Fatih Anıtı'na, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Garnizon Komutanlığı ile diğer kurum ve kuruluşların çelenkleri konuldu.
Fethin 556. yıl dönümü kutlamaları, Belgrad Kapı'daki törenlerle devam edecek.
''Panorama 1453 Tarih Müzesi''
İstanbul'un fethinin üç boyutlu görüntülerinin resmedildiği, dünyadaki tek tam panoramik müze olma unvanına sahip ''Panorama 1453 Tarih Müzesi'', 4 ayda 390 bin 499 kişi tarafından gezildi.
İstanbul'un fethinin 556. yıl dönümü dolayısıyla da çok sayıda kişi, ''Panorama 1453 Tarih Müzesi''ni ziyaret ediyor.
Müzenin özellikleri
Müzeye gelen ziyaretçiler, üç boyut etkisini algılayabilmek için resme 14 metre uzaklıktaki bir platformdan bakıyor. 650 metrekarelik alanı gerçekten üç boyutlu olan ve kuşatmada kullanılan topların, top arabalarının, barut fıçılarının imitasyonlarının yer aldığı müzedeki 2 bin 350 metrekarelik iki boyutlu resim alanı ise üç boyutlu bölgenin hemen arkasından başlıyor.
Fetih resmi, birebir insan büyüklüğünden başlayıp bütün detaylarıyla ince ince ufka doğru küçülüyor. Eserde, 10 bin civarında figür yer alıyor.
Genellikle tarihteki önemli olayları tablolaştırmak için yapılan panoramik müzelerden dünyada 30 adet bulunuyor. Bu müzeler arasında ise en çok ''Waterloo Savaşı Panoraması'', Osmanlı-Rus Savaşı'nı anlatan ''Kırım Savaşı Panoraması'', Napolyon'un ''Moskova Savaşı Panoraması'', ''Plevne Müdafaası Panoraması'' ve ''Mesdag Panoraması'' dikkati çekiyor.
Çoğu 1800'lü yıllarda yağlı boya tekniğiyle ve olayın geçtiği yerde yapılan bu müzelerin bazıları yatay, bazıları da dikey olarak yarım panoramik müze özelliğini taşıyor.
''Panorama 1453 Tarih Müzesi''nde ki resim, tam panorama olması nedeniyle diğer müzelerden ayrılıyor. Tam panorama, her yönde panoramik olmayı ifade ediyor. Gökyüzü de kubbesel olarak kesintisiz ve resmin üst bölümünü kapatıyor. Resim tam çerçevesiz ve sınırsız. Resmin bittiği yer diye bir sınır olmadığı için, resme bakan kişi optik alışkanlıklarıyla eserin gerçek boyutlarını kavrayamıyor.
Müze, kapalı bir mekana girildiği halde, bir şekilde tekrar üç boyutlu dış mekana çıkılmış duygusunu yaşatıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı