İtalya krize çare arıyor

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki hükümetin, ülkenin ana gündem maddesi olan krize çözüm arayışları çerçevesinde işveren ve sendikalarla görüşmelere devam ederken, krizle mücadele için yeni bir kararname oluşturma hazırlığında olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 11.08.2011 - 10:13
Abone Ol google-news

İşveren, sendika ve bankaların temsilcileriyle dün bir görüşme daha yapan hükümetin, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile mutabık kaldığı, bütçe açığını dengelemek için kemer sıkma önlemlerini içeren yeni bir kararname hazırlama sözü verdiği ancak ECB'nin önerilerini sivil toplum örgütleriyle paylaşmadığı kaydedildi.

Başbakan Silvio Berlusconi'nin sözünü ettiği kararnamenin 16 ya da 18 Ağustos'ta toplanacak özel bakanlar kurulu toplantısında şekilleneceği dile getirilirken, sivil toplum örgütlerin çıkması gündemde olan yeni kararnamenin İtalyanları etkileyeceği endişesi taşıdığı ifade edildi.

İtalya'nın en önemli sendikalarından biri olan İtalya İş Konfederasyonu (CGIL) Genel Sekreteri Sussanna Camusso, Avrupa Merkez Bankasının önerilerini hükümete sorduklarını ancak bu konuda net bir cevap alamadıklarını, bunun da hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Gianni Letta ise Avrupa Merkez Bankasının önlemlerini sivil toplum örgütleriyle şu anda paylaşamayacaklarını kaydederken, her türlü fikre açık olduklarını ve teklifleri değerlendirdiklerini bildirdi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun da Sicilya yakınlarındaki Stromboli adasında yaptığı tatilini yarıda keserek, Roma'ya hareket ettiği bildirildi. Napolitano'nun Başbakan Berlusconi ve Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti ile görüşmesi bekleniyor.

 

İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti

İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, ülkesini sarsan borç kriziyle ilgili ''Kriz farklı bir yol almış durumda. Henüz bitmiş değil. Getirilerini öngörmek kolay değil'' dedi. Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, Temsilciler Meclisi'nin ekonomi komisyonunda parlamenterlere ülkede baş gösteren borç krizi ve krize karşı hükümetin alacağı yeni önlemler hakkında bilgi verdi.

Krizle mücadelenin zorluğuna dikkati çeken Bakan Tremonti, 48 milyar Avro değerindeki tasarruf paketinin Temmuz ayında parlamento ve senatoda onaylanmasından bu yana krizde çok şeyin değiştiğini belirterek, ''Kriz farklı bir yol almış durumda. Henüz bitmiş değil. Getirilerini öngörmek kolay değil'' dedi.

Gelecek hafta, 2014 yılı yerine 2013 yılına kadar bütçe dengesinin sağlanması için çok sert yeni tasarruf önlemleri açıklayacaklarını ifade eden Tremonti, yeni pakete ilişkin çok fazla detay vermedi. Tremonti bunun, ülkenin bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının (GSYH) bu yıl yüzde 3,8'e, 2013 yılına kadar ise yüzde 0 seviyesine çekilmesi gerektiği anlamına geldiğini belirtti.

İtalya açısından bütçe açığının dengelemesinin önemli bir ihtiyaç olduğuna işaret eden Tremonti, 2013 yılına kadar açığın dengelenmesi adına bu yıl ve gelecek yıl çok güçlü önlemlerin alınmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Giulio Tremonti, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) önerilerinin de yer aldığı ikinci kurtarma paketinin yerel hizmetlerin özelleştirilmesi, özel sektörde kadınlar için emeklilik yaşının yükseltilmesi, kamu çalışanlarının ücretlerinin azaltılması, işten çıkarmaları, verimliliği artırmak için dini bayramların pazar günü kutlanmasını ve vergilerin yükseltilmesini içerdiğini kaydetti.

Bu arada, merkez sağ iktidarın koalisyon ortağı Kuzey Birliği Partisi (LN) lideri Umberto Bossi ise Avrupa Merkez Bankasının geçen hafta önerilerini gönderdiği mektupla hükümete zarar vermesinden endişelendiğini belirtti.

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümetin, 2013 yılına kadar bütçeyi dengeleme hedefi için 20-30 milyar Avro aralığında ek tasarruf paketi hazırlığında olduğu ve bunu 16 ya da 18 Ağustos'ta toplanacak özel bakanlar kurulu toplantısında açıklayacağı bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler