İtalya'da tasarruf planı oynaylandı

İtalya'da kabine, 2013 yılına kadar bütçe açığını 45,5 milyar Avro azaltmayı amaçlayan tasarruf planını onayladı.

Yayınlanma: 12.08.2011 - 21:09
Abone Ol google-news

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, planın oybirliğiyle onaylandığını belirterek, yeni önlemlerin Avrupa Merkez Bankasının talebi doğrultusunda olduğunu vurguladı.

Berlusconi, yeni tasarruf planına göre 2012'de 20 milyar avro, 2013'te de 25,5 milyar avro tutarında acil bütçe kesintisi yapılacağını söyledi.

Başbakan Berlusconi ve Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, bugün başkent Roma'da yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı bir toplantıya katılmıştı.

Toplantıya katılan yetkililer, bazı bakanlıkların bütçelerinde gelecek yıl 6 milyar avro ve 2013 yılında da 2,5 milyar avro kesinti yapılacağını belirtmişti.

Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti de toplantıda tasarruf planıyla yerel yönetimlerin ve bölgelerin fonlarında 2012 ve 2013 yıllarında toplam 9,5 milyar avro kesinti yapılacağını, bazı yerel yönetimler ve kasaba konseylerinin tasfiye edileceğini, yerel hizmetlerin özelleştirileceğini açıklamıştı.

Lombardy Bölgesi Başkanı Roberto Formigoni, hükümetin, bütçe açığını 20 milyar avro azaltmayı planladığını, 2012 yılında bu miktarın 8 milyar avroluk kısmını emeklilik yaşını yükselterek, yüksek gelirlilere ''dayanışma vergisi'' getirerek ve katma değer vergisini artırarak karşılamayı hedeflediğini bildirmişti.

Formigon, geri kalan 12 milyar avronun ise bakanlıkların ve yerel yönetimlerin bütçelerinde yapılacak kesintilerle karşılanmasının planlandığını ifade etmişti.

''Eurobond olsaydı bugüne gelmezdik''

İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, Avro Bölgesi'ndeki borç kriziyle ilgili olarak, ''Eurobond olsaydı bugüne gelmezdik'' dedi.

Ekonomi Bakanı Tremonti, bugün düzenlediği basın toplantısında, hükümet tarafından dün kabul edilen ikinci tasarruf paketiyle ilgili bilgi verirken, bölgenin borç krizinden çıkış için en iyi çözümün Avro Bölgesi ortak tahvili ''Eurobond'' olduğunu ve buna inandığını söyledi.

Avro Bölgesi'nde ortak borç tahvili ihracı çağrısını yineleyen Tremonti, ''Eurobond olsaydı bugüne gelmezdik. Avrupa'da büyük bir bütünleşme aşaması ve kamu finansmanı konsolidasyonu gerekli'' diye konuştu.

Avro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker ve kendisinin uzun süre ortak Avro Bölgesi ortak tahvilini savunduğunu, eğilimin mali politikalarda yakın işbirliğini işaret ettiğine inandığını söyleyen Tremonti, ''Bizi Avrupa'da bütünleşmeye ve mali konsolidasyona doğru yönlendirmesi gerektiğini düşündüğümüz gelişmeler bekliyoruz'' ifadesini kullandı.

Tremonti, dün Bakanlar Kurulunca kabul edilen 2013 yılına kadar bütçe açığını 45 milyar avro azaltmayı hedefleyen tasarruf paketinin gece yarısından itibaren resmi gazetede yer alacağını ifade etti.

Almanya ve Fransa, Avro Bölgesi'nde üye ülkelerde mali disiplini ortadan kaldıracağı ve kendilerinin borçlanma maliyetlerini artıracağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler