İtalya'dan tıp tarihine geçecek tedavi
İtalya'nın Milano kentindeki San Raffaele-Telethon Gen Tedavisi Enstitüsü (TİGET), AIDS hastalığına neden olan HIV isimli virüsün hastalık yapan etkisinden arındırılmış halinin, iki önemli genetik hastalığının iyileştirilmesinde önemli bir başarı elde etti.
1995 yılında faaliyete geçen TIGET'in 2010 yılında başlattığı çalışma kapsamında temelinde genetik bozukluk olan sinir sistemini etkileyen Metakromatik Lökodistrofi hastalığı ile genetik geçişli immün yetmezlik sendromu olan Wiskott Aldrich Sendromu (WAS) tanıları konulan 6 çocuğun, uzun yıllardır üzerinde araştırmalar sürdürülen bu deneysel çalışmayla tedavilerinde olumlu yol katedildi.
AIDS üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen TIGET Başkanı Dr. Luigi Naldini önderliğindeki uzmanların yürüttüğü çalışmalarda, AIDS hastalığı etkilerinden arındırılan bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV) çocukların kök hücre örneklerine kandan enjekte edilerek, hastalıklı genin tedavi edilmesi sağlandı. Yaşları 3 ile 9 arasında değişen üçü Metakromatik Lökodistrofi hastalığından muzdarip, üçü de Wiskott Aldrich Sendromlu (WAS) toplamda 6 çocuğun, üç yıllık bir zaman zarfında TIGET'te uygulanan bu tedaviye olumlu cevap verdiği bildirildi.
Uluslararası bilim dergileri arasında başı çeken Science'ta iki makalesi yayımlanan Doktor Naldini, "Dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar, 3 yıllık tedavinin ardından oldukça iyi durumdalar ve önemli adımlar kaydediyorlar" dedi. İtalyan araştırmasının başarısı olarak ön plana çıkan çalışmayla ilgili Naldini, zaman zaman hayal kırıklıkları yaşasalar da, "Laboratuvarda 15 yıllık bir çalışmanın ürünü bu başarı. Hastaların bu tedaviye verdiği ilk yanıt gerçekten heyecan verici" ifadesini kullandı.
Telethon fonunun toplamda 19 milyon avroluk mali destek sunduğu ve bu alanda uzman 70 araştırıcının da destek verdiği belirtilen TIGET'te 2010 baharında başlatılan çalışmanın dünyanın pek çok yerinden çocuğa umut ışığı olabileceği dile getiriliyor.
Türk çocuk Canalp'in durumu iyi
Genç bir çiftin ilk çocuğu olan ve henüz 4 aylıkken, belirtileri ortaya çıkan ve WAS tanısı konan Canalp Çınar, 2011 yılında ailesinin refakatinde bu klinikte tedavi görmeye başladı. Dışkıda kanama, kan pıhtılaşmaması, gözaltı morlukları ve tekrarlayan enfeksiyonlar gösteren Canalp'in tedavisine 18 aylıkken başlandı.
Tedavi süresince zaman zaman Milano'da kalan Çınar ailesine, Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu'nun organizasyonuyla Milano'daki Türk işadamlarının derneği ALBA ve Milano'da yaşayan hayırsever Türk vatandaşları tarafından maddi yardım da yapıldı.
AA muhabirine bilgi veren Türkiye'nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök de Canalp'in kliniğe rutin bir kontrole geldiğinde ailesiyle kendisini de ziyaret ettiğini, bu ziyarette Canalp'i gayet iyi gördüğünü aktardı.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı