‘İtirafa teşvik’ indirimi

Adalet Bakanlığı basit yargılama için Avrupa ülkelerindeki örnekleri inceliyor.

‘İtirafa teşvik’ indirimi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.12.2015 - 20:52

Adalet Bakanlığı, 1 Kasım seçimlerinden önce gündemine aldığı ‘basit yargılama’ düzenlemesine yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Bakanlık, bu yöntemin uygulandığı Fransa ve İtalya’daki örnekleri inceleme kapsamına aldı. Bakanlığın akademisyenler, bakanlık bürokratları ve hukukçu milletvekillerinden oluşturduğu heyet, geçen hafta Fransa’ya giderek incelemelerde bulundu. Aynı heyetin İtalya’da da incelemelerde bulunması bekleniyor.

Bakanlığın üzerinde çalıştığı yasa değişikliğine göre, cezasının üst sınırı 5 yıla kadar hapis olan suçlarda savcılıkta suçun itiraf edilmesi durumunda cezanın en fazla yarı oranında uygulanması öngörülüyor. Savcılığın talebi üzerine hâkim, suçunu itiraf eden zanlıyla ilgili tek celsede karar verebilecek. Fransa ve İtalya’da 10 yıla kadar hapis cezasını gerektiren suçlarda bu yargılama biçiminin uygulandığını kaydeden bir heyet üyesi, “Türkiye’de bu kadar kapsamlı bir düzenleme yapmak çok olanaklı değil. En fazla 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarda bu usulün getirilmesi düşünülüyor. 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçta savcılık sürecinde itiraf gelirse en fazla 2.5 yıl, üst sınırı 4 yıl olan bir suçta en fazla 2 yıl hapis cezası verilmesi şeklinde uygulanır. 2 yılın altında bir ceza verilmesi durumunda da cezanın paraya çevrilmesi, denetimli serbestlik gibi cezaya dönüştürülür” dedi.

Cinsel tacize indirim!

Adalet Bakanlığı’nın söz konusu yasa değişikliğini yaşama geçirmesi durumunda itiraf indirimi yapılacak suçlardan bazıları şöyle: Yaralama, eziyet, sarkıntılık, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, tehdit, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığının ihlali, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, nefret ve ayırımcılık, haberleşmenin engellenmesi, hakaret, haberleşmenin gizliliğini ihlal, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, hırsızlık, mala zarar verme, dolandırıcılık, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, çevrenin kirletilmesi, imar kirliliğine neden olma, bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti, belgede sahtecilik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması, müstehcenlik ve Cumhurbaşkanı’na hakaret.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler