İTO'nun yabancı sermaye durum raporu

İTO'nun 2009'un ilk 6 ayında yabancı sermaye raporuna göre kriz İstanbul'a gelen yabancı sermayeyi de etkiledi.

Yayınlanma: 15.08.2009 - 08:28
Abone Ol google-news

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2009 yılının ilk 6 ayında İstanbul'da yeni kurulan yabancı sermayeli firmaların profilini çıkardı. İTO, İstanbul'da yeni kurulan firmalar içinde yabancı yatırımcılara ait değerlendirmelerini sürdürüyor. İTO'nun yeni kayıt ve iptal edilen firma kuruluşlarını esas alarak hazırladığı, ''2009 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Yeni Kayıt Yaptıran Firmalarda Yabancı Yatırımcı ve Sermaye Durumu'' raporu açıklandı.

Raporun sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2009'un ilk 6 aylık dönemde İstanbul'da yabancı yatırımcının taahhüt ettiği sermaye değeri yüzde 42,51, yabancı yatırımcı sayısı ise yüzde 14,22 azaldı. Aynı dönemde İTO'ya yeni kayıt yaptıran yabancı ortak sayısı 1.146 olurken, bu kayıtların toplam yabancı sermaye değeri 152 milyon 842 bin 781 lira olarak gerçekleşti.

En fazla yabancı sermaye değeri ile yatırımda bulunmayı taahhüt eden ilk beş ülke Avrupa Birliği üyesi ülkelerinden oluştu. Bunu, Türkiye'nin AB müzakere sürecindeki olumlu havasının sürdürüldüğünün bir işareti olarak görmenin mümkün olduğu vurgulandı.
Açıklamaya göre, yılın ilk yarısında 1.146 yabancı yatırımcı tarafından toplam 152 milyon 842 bin 781 liralık sermaye tutarında şirket kuruldu. 2008 yılının ikinci 6 aylık döneminde ise yabancı yatırımcı sayısı 1.336, yabancı sermaye değeri de 265 milyon 871 bin 575 lira olmuştu.

İTO'ya kayıt yaptıran firmalar arasında yabancı yatırımcı sayısına bakıldığında ilk 5 sırayı Almanya, İran, Azerbaycan, Fransa, ABD ve Hollanda'nın aldığı görüldü. Toplam yabancı sermaye değeri itibariyle ise İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Lüksemburg ilk sıralardaki ülkeler.
 

İstanbul yatırım liginde ilk iki değişti

2008 yılının ikinci 6 aylık döneminde Bahreyn ve Hollanda yabancı sermaye açısından ilk 2 sırayı alırken, 2009 yılının birinci 6 aylık döneminde İngiltere ve Almanya öne çıkan ülkeler oldu. Açıklamada, ''Bu dönemde en fazla yabancı sermaye ile yatırımda bulmayı taahhüt eden ilk 5 ülkenin AB ülkeleri oluşunu, Türkiye'nin AB müzakere sürecindeki olumlu havasının sürdürüldüğünün bir işareti olarak değerlendirmek mümkün'' denildi. Rapora göre yabancı yatırımcı sayısında elektrik, elektronik ve bilişim sektörü en cazip sektörler. Yabancı sermaye değerinde ise müşavirlik hizmetleri ilk sırada. Bu sektörde Ortadoğu ülkeleri ön planda. Yüzde 6,41 pay ve iki yatırımcı ile Lübnan, yüzde 6,28 pay ve 3 yatırımcı ile Katar en fazla yatırımda bulunan ülkeler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler