"İyi bir başlangıç oldu"

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, İran'ın nükleer yakıt ihtiyacını karşılamaya yönelik görüşmeler için "iyi bir başlangıç oldu" dedi.

Yayınlanma: 19.10.2009 - 20:17
Abone Ol google-news

UAEK'nın ev sahipliğinde bugün öğleden sonra Viyana'da başlayan görüşmelere ABD, Rusya, Fransa ve İran, nükleer enerji uzmanı ve diplomatlarıyla katılıyor.

Basına kapalı görüşmelerin ilk oturumunda, İran'ın Natanz nükleer tesisinde yüzde beş oranında zenginleştirdiği bin kg. uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmek üzere Rusya'ya vermesi ve ardından zenginleştirilen uranyumun Fransa tarafından yakıta dönüştürülerek, İran'a geri verilmesi konusunun ele alındığı öğrenildi.

İran heyetine yakın diplomatik kaynaklar ise İran'ın yeni bir öneri sunarak, "ABD dahil batılı ülkelerden birinden nükleer yakıt almaya hazır olduğunu beyan ettiğini" bildirdi.

Bu arada, bugünkü görüşmelerin geç başlamasının İran heyetinin "Fransa'yı toplantı masasında istememesinden kaynaklandığı" ileri sürüldü. Bu bilgiyi basına aktaran kaynak, İran'ın "Fransa'yı yakıt temini konusunda verdiği sözü tutmamakla suçladığını" ifade etti.

UAEK'nın ev sahipliğinde bugün öğleden sonra başlayan görüşmelere yarın da devam edilmesi kararlaştırıldı.Görüşmelerin bugün yaklaşık dört saat süren ilk oturumunun ardından taraflar, basına açıklama yapmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler