İzmir'de baskı operasyonları

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın çete suçlarını kapsayan CMK 250 kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik düzenlediği operasyonun ikincisinde, 44 belediye bürokratı ve çalışanı gözaltında alındı. Daha sonra mahkeme çıkarılan 5 zanlıdan 3'ü tutuklandı.

Yayınlanma: 22.11.2011 - 07:39
Abone Ol google-news

Kocaoğlu’nun son günlerde, belediyede 80 müfettişin görev yaptığını ve denetimlerin “taciz boyutuna” ulaştığını açıklamasının ardından, bugün operasyonun ikinci dalgası gerçekleştirildi. Kocaoğlu’nun EXPO sunumu için Paris’te bulunduğu sırada yapılan operasyonda, 44 kişi gözaltına alındı. Daha sonra mahkemeye çıkarılan zanlılardan İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Kültür Müdürü Halim Yazıcı ve prodüksiyon şirketi ortağı Sedat Sakur tutuklandı. Asuman Gökkaya ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Murat Özel ise serbest bırakıldı.

Operasyonda özel kalem müdürleri, daire başkanları, şirket müdürlerinin evlerinde aramalar gerçekleşti. Kent dışında da gözaltı olurken, ESHOT’ta da aramaların yapıldığı öğrenildi. Eski ESHOT Genel Müdürü Gül Şener’in yanı sıra çok sayıda ESHOT genel müdür yardımcısı da gözaltına alındı. Durak ihalelerinin mercek altına alındığı savlanırken, ESHOT encümeninde görev yapan Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve İzmir Büyükşehir Meclis Üyesi Hüseyin Çalışkan’ın yanı sıra, Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri de emniyete götürüldü.
 

Kocaoğlu: Her şey ortada

Operasyonu öğrendikten sonra, Paris’te bugün yapılacak EXPO sunumunu beklemeden İzmir’e dönen Kocaoğlu, Paris’te yaptığı açıklamada, “Artık söyleyecek bir şey yok. Tüm arkadaşlarım namusuyla görev yapıyorlar Hepsinin emekliliği gelmiş isteseler giderler. Onur mücadelesi veriyoruz. Buradan ayrılıp geri dönüyorum. Yapılmak istenen şey ortada. ‘İstediğimizi yaparız oturun sesinizi çıkarmayın’ düzenini getirmek istiyorlar” dedi.

Kocaoğlu, İzmir dönüşü Adnan Menderes Havaalanı’nda açıklama yapmazken, daha sonra belediye önünde bekleyen çok sayıda yurttaşa seslendi. Kocaoğlu burada da, “Bu bir oyundur ve er geç bunu kuranların, yapanların başında hallolacaktır. Bize bu insanlık dışı, adalet dışı uygulamayı yapanlar, hem tanrı hem de millet, adalet huzurunda hesap verecektir.  Bu konuya hem hükümetin hem de devletin el atmasını istiyoruz. Alnımız açık. Sayın Başbakanı ve Sayın Cumhurbaşkanı'nı adalete çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

CHP İzmir milletvekilleri de kente gelerek operasyona tepki gösterdi. Paris’teki heyette alan CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da şunları söyledi:
“İzmir heyeti EXPO 2020’yi kazanabilmek için Paris’te bütün kesimleriyle çaba gösterirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına yapılan yeni polis baskını tam anlamıyla bir arkadan hançerlenme olayıdır. İzmir’in  EXPO’da rakibi olan şehirlerin eline artık çok büyük bir koz geçmiştir.AKP’nin doymak bilmez siyasi ihtirasının, artık hiçbir sınır tanımadığı görülmektedir. Şimdi hukukun son kırıntıları da tüketilmek istenmektedir. Bu gidiş demokrasinin tam zıddı olan otokratik bir polis devletine doğrudur. Ama Türkiye’ye teokratik faşizmin dar gömleği giydirilemeyecektir!”
 

İşçilerden eylem

CHP’li ilçe belediye başkanları ve partili avukatlar da operasyonun ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, “Bizim abdestimiz sağlam kıblemiz bellidir. Bu arkadaşlar ahlak anlayışı olan arkadaşlardır” dedi.

CHP İzmir il yönetim kurulu ve ilçe başkanlarının yaptığı ortak açıklamada da, “İzmir’in kalbi bu gün EXPO 2020 adaylığı için ilk sunumun yapılacağı Paris’te atarken yapılan bu operasyonun zamanlaması çok manidardır” denildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Organize İşler Şube Müdürlüğü önünde toplanan bürokrat ve çalışanların yakınları da gözyaşlarına hakim olamadı.

Bu arada belediyede örgütlü sendikalar, operasyona tepki amacıyla acil hizmetler dışında iş bıraktı. Basmane’den belediye önüne yürüyen işçiler, “İzmir Aziz’dir Aziz kalacak” sloganları attılar.


Gözaltındakiler

Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey,  Özel Kalem Müdürü Levent İşler, Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Tülay Tümay, Belediye Halkla İlişkiler Şube Müdürü görevlisi Pınar Çalışkan, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Cengiz Başkurt, ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker, ESHOT Destek Hizmetleri Daire Başkanı Besim Gültekin, ESHOT Satın Alma Daire Başkanı İbrahim Tuz, ESHOT Strateji Geliştirme Daire Başkanı Turgay Akaya, ESHOT ihale yetkilisi Hüseyin Mercan, İZULAŞ ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Gül Şener, Eski ESHOT Genel Müdür Yardımcısı İsmet Halim Gürsoy, Grand Plaza Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Vekili Işık Çelikoğlu, Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi ve ESHOT encümeni eski üyesi Hüseyin Çalışkan (Karşıyaka Kulüp Başkanı), Büyükşehir Belediye Meclis üyesi ve ESHOT encümeni eski üyesi İrfan Aras, ESHOT Yapı Tesisleri Daire Başkanı Rafet Bayram, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski yönetim kurulu üyesi Muharrem Derbentoğlu, İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, Büyükşehir Belediye Spor Kulubü çalışanı Kemal Bulut, Grand Plaza çalışanı Yekta Saydam, Grand Plaza çalışanı Çağrı Çavuşoğlu, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Konca, Şube üyeleri Necip Binici, Cafer Alt, Memiş Sarı, Yakup Yıldırım, Ç. Haspolat Kuyumculuk şirketinden Ercan Mertbilek, Çağlar Haspolat, Şulehan Ulusoy, Organizatör İsmail Yoğutçu, Turkuaz şirketi yetkilileri Mustafa Nafi Kaya, Gökhan Boğazkesen, Murat Boyacığlu, Ferik Faruk Boyacıoğlu,


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler