İzmir’de edebiyat festivali
Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali başladı. “Edebiyat barıştırır” temasıyla 1 ay sürecek etkinlikler, kentin 8 ayrı ilçesinde gerçekleştirilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kütüphanesi bahçesinde gerçekleşen festivalin açılışı, “onur konuğu” olarak ağırlanan şair Özdemir İnce’nin “Barışa adanmış bir yaşam” paneliyle başladı. Festivalde, geçen günlerde yaşamını yitiren Türk edebiyatının en önemli mizah yazarlarından Muzaffer İzgü de anıldı.
Festivalde katılımcılar; İzmirli edebiyatseverlerle panel, söyleşi, okuma, dinleti ve atölyelerde bir araya gelecek. Konak, Buca, Bornova, Torbalı, Selçuk, Aliağa, Bayındır ve Bergama’da gerçekleştirilecek etkinliklere, festivalin bu yılki teması olan “barış”ı konuşmak ve “barış” üzerine şiirlerini okumak için daha önce savaşla yüz yüze gelmiş ya da hâlâ çatışma bölgesi olan ülkelerden şairler ve yazarlar katılacak. Festivalde Türkiye’nin yanı sıra, Fransa, İtalya, Polonya, Suriye, İspanya, Bosna Hersek, Azerbaycan, Yunanistan, KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden konuklar olacak. Festivalde gazetemiz yazarlarından Mine Sögüt ve Özgür Mumcu da okurlarıyla buluşacak.
Kültürsüz zenginlik yoksulluktur
Festivalin açılış etkinliğinde konuşan Özdemir İnce, “Edebiyata, resime, müziğe, sanata eskiden krallar, padişahlar, beyler ve zenginler sahip çıkıyordu. Halkın, sanatı desteklemesi için maddi olanağı yoktu. Günümüzde de sanatı, edebiyatı devletin desteklemesi gerekir, ancak özgür bırakarak desteklemesi gerekir. ‘Parayı ben verdim hükümetin programına göre yaz’ olmaz. Türkiye’de var olan hükümetin sanatla, edebiyatla hiçbir ilgi ve alakası yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi belediyelerin en büyük görevlerinden birisi de, Cumhuriyetin geleneğine sahip çıkarak çağdaş, kültürle, bilimle donanmış ve dünyayla yarışan bir halk, bir kuşak yetiştirmektir. Ve bu ideolojide bu işlerle uğraşan belediyelerle de iftihar ediyorum. Belediyeler bir iki kalemden tasarruf edip böyle etkinlikler düzenlerse, hem kültürel bakımdan hem de politik bakımdan önemli bir işlevi yerine getirirler. Bu toplantıyı düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi
Sosyal medyaya aşırı düşkünlüğü eleştiren İnce, “Tüm bunlar geçicidir. Kalıcı olan kitaptır. Gençler kendi aralarında sosyal ortamla iletişim kuruyorlar ancak bunların hiçbir değeri yok. Bir gün kendileri de anlayacaklar. Bu böyle devam etmez. Bir gün kendileri de varlıklarını ifade etmek için birçok nedene sahip olmaları gerekecek. Bunun yolu da resimdir, operadır, spordur, danstır, sanattır. Benim sosyal medya hesaplarım yok kendimi koruyorum. Bir gün beni merak eden, gelir kitaplarımı okur. Sadece benim değil, Türk edebiyat yazarlarına, filozoflarına da ihtiyaçları var. ‘Bana bir gün neden şiir yazıyorsunuz’ diye sordular. ‘Bir gün birinin şiirlerime ihtiyacı olabilir’ şeklinde cevap verdim. O bakımdan belediyelerin işlevini çok önemli buluyorum. Kültürsüz bir zenginlik olmaz. Kültürsüz zenginlik, aslında yoksulluktur” diye konuştu.
‘Tarık Akan’ın önemi farklı’
Yönetmen Engin Ayça, ölüm yıldönümü olan Tarık Akan hakkında, “Tarık Akan, sinemamızda Yeşilçam’da başlayan serüvenini, Yeşilçam dışında da devam ettirdi. Kendi kişiliğine özgü oyuncu ve sinema kişilerini canlandırdı. O bakımdan farklı bir önemi vardır. Ayrıca toplumcu siyasi duruşu da Tarık Akan’ı farklı bir yere koyar. Çekinmeden sinema dışındaki eylemlere de hep olumlu yaklaşmış ve tavrını koymuştur. Bu da önemlidir. “Ben sadece sinema oyuncusu değil, toplumun insanıyım. Bu nedenle benim de bir duruşum var, buna uygun davranacağım” tavrını koymuştur. O bakımdan ayrıcalıklı bir yeri vardır sinemamızda” ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!