İzmir’de ‘işçi avukatlar’ örgütlendi

Patron avukatlara karşı İzmir Barosu’nda İşçi Avukatlar Merkezi kuruldu.

Yayınlanma: 25.11.2018 - 22:46
Abone Ol google-news

İzmir Barosu bünyesinde İşçi Avukatlar Merkezi (İAM) kuruldu. İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baran Selanik, işçi avukatların insani yaşam koşullarına ve standartlara kavuşmasını sağlamayı amaçladıklarını açıkladı.

İzmir Barosu’nun 2014 seçimlerinde alınan İşçi Avukatlar Merkezi kurulması yönündeki karar 4 yıl gecikmeyle yaşama geçti. İAM’dan sorumlu İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Baran Selanik, sermaye sahibi avukatlarla işçi avukatlar arasında uçurum olduğuna dikkat çekti. Emek-sermaye çelişkisinin hukuk alanında da var olduğunu vurgulayan Selanik, “Bu konudaki çalışmalar 2013’te hız kazandı. İstanbul ve Ankara’daki meslektaşlarımız bu konuda çalışmalara ağırlık vermeye başlamıştı o dönemde. Biz de İzmir’de konuyu gündeme getirmiştik. O dönem ‘avukattan işçi olmaz’ gibi bir tavır takınıldı. İşçi kelimesinden çekindiler, ‘avukata yakışmaz’ dediler.”

Eksik sigorta

Her yıl binlerce yeni mezunun avukatlık yapmaya başladığına dikkat çeken Selanik, kendi bürosunu açacak sermayesi olmayan genç avukatların patron avukatların yanında çalışmak zorunda kaldığını anımsatarak, “Düşük ücretlerle çalıştırılan avukatlar, kimi zaman iş yoğunluğu fazla olan avukatların yerine davalara girerek ek gelir elde etmeye çalışıyorlar. Patron avukatlar asıl ücret üzerinden sigorta yapamıyorlar. Kazancın önemli kısmı patron avukatlar tarafından ele geçirilmiş vaziyette. Pastanın çoğunu bunlar alıyor. Avukatlar arasındaki bu durum artık tam anlamıyla sınıfsal bir gerçeklik haline geldi. Kapitalist toplumun önümüze koyduğu bir sınıf çalışması var. Biz de buna göre konumlanıp emeği sömürülen meslektaşlarımızın yanında olacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon