İzmit Körfezi'nde kirlilik
İzmit Körfezi'nde, ''fitoplankton'' adı verilen tek hücreli bitkisel mikroskobik canlıların zamansız ve aşırı çoğalmasından kaynaklandığı anlaşılan kirlilik, bir yıl aradan sonra yeniden görüldü.
İzmit Körfezi'nde, geçen yıl da aynı tarihlerde ortaya çıkan deniz yüzeyinde oluşan beyaz mukuslu tabakanın, İzmit Marina mevkisinde yeniden yoğunluk kazandığı gözlendi.
Kirliliğin zaman zaman Gölcük ve Ulaşlı sahilinde de görüldüğü, ağlara yapışarak balık avını olumsuz etkilediği bildirildi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu - Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) tarafından kirlilikle ilgili geçen yıl yapılan biyolojik ve kimyasal analizleri ile mikroskobik incelemeleri sonucunda, fitoplankton türlerinin zamansız ve aşırı çoğalmalarının ardından hücre içi sıvılarının ortamda biriktiği ve biriken organik maddenin fiziksel ve kimyasal etkenlerle bir araya gelerek yapışkan musilaj/mukus kütlesini oluşturduğu belirlenmişti.
Fitoplankton çoğalmalarının, kirlilik, deniz ile kıyı kaynaklarının plansız ve yoğun kullanımı gibi insan baskılarının sonucu denizlerdeki doğal dengenin uzun zamandan beri bozulmuş olduğunun göstergesi olduğu kaydedilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza