Japonların geleneksel yiyeceği can aldı

Japonya'da geleneksel olarak yeni yılda tüketilen ve pirinçten yapılan hamur işi, bu yıl da 9 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

Japonların geleneksel yiyeceği can aldı
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 05.01.2015 - 12:10



Yetkililer, yeni yılın ilk 3 gününde "mochi" adlı yapışkan hamur işini yerken boğulma tehlikesi geçiren 128 kişinin hastanelere kaldırıldığını açıkladı.

Başkent Tokyo'da boğazına mochi takılan 3 kişi ölürken, diğer kentlerde de 6 kişi bu yapışkan hamur işi nedeniyle hayatını kaybetti. Japonya'da 2013'te 3, 2012'de 2, 2011'de de 8 kişi mochi yerken boğulmuştu.

Gluten açısından zengin pirinçten yapılan mochi, Japonların yeni yıl menüsünde önemli bir yere sahip. Pirincin un haline getirilmesi ya da uzun süre kaynatılmasıyla hazırlanan mochi, ızgara yapılarak ya da et suyunda kaynatılarak tüketiliyor. Tatlı soya sosu ya da su yosunu ile servis edilen mochi, yapışkan olduğu için bütün olarak yenildiğinde insanların boğazına kaçıp solunuma engel olabiliyor.

Ülkede, ocak ayının ilk haftasında kişi başı mochi tüketimi 1 kilograma kadar çıkabiliyor.

Her yıl yeni yıldan önce yetkililer, insanlara özellikle yaşlılara ve çocuklara mochiyi küçük parçalara bölerek yemeleri uyarısında bulunuyor. Uzmanlar da mochinin asla tek başına tüketilmemesi ve yutmadan önce iyice çiğnenmesi gerektiğine dikkati çekiyor.

Japonya'da yaşlı nüfus arttığı için mochiden ölümlerin gelecek yıllarda artması bekleniyor. Mochiden ölümler, takma dişleri ya da iyice çiğneyememeleri nedeniyle yaşlılar arasında daha sık görülüyor.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler