Juno fırtınaya gidiyor

NASA'nın uzay aracı Juno, Jüpiter'de yüzyıllardır sürdüğü belirtilen fırtına "Büyük Kırmızı Leke"nin sırrını çözmek için gezegene yakın uçtu.

Juno fırtınaya gidiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.07.2017 - 19:45

Yaklaşık bir yıldır dev gezegen Jüpiter’in yörüngesinde çalışmalarına devam eden uzay aracı Juno, şimdi de Güneş Sistemi’ndeki en büyük fırtınayı inceleyecek. Uzay aracı, Jüpiter’in ve Güneş Sistemi’nin en gizemli manzaralarından biri olan Büyük Kırmızı Nokta’yı mercek altına alacak.

Juno, fırtına bölgesine yaklaşıp NASA’ya ve Dünya’ya gezegenin doğası hakkında daha detaylı bilgiler sunacak.

NASA’ya göre insanlar, yaklaşık 350 yıldır şiddetle esen gazlı Büyük Kırmızı Leke’yi izliyor. Kütlesinin çoğunluğunu hidrojen ve helyumun oluşturduğu Jüpiter dev bir gaz gezegeni. Bünyesinde bu kadar gaz barındıran Jüpiter’de görülen hava olayları yüzyıllardır insanoğlunun ilgisini çekiyor. Jüpiter’in meşhur büyük kırmızı lekesi de atmosferde yaşanan bir hava olayı. Bu hava olayının kapladığı toplam alan yaklaşık dört dünya büyüklüğünde. Jüpiter’in atmosferinde patlayan bu fırtınanın en az 350 yıldır devam ettiği düşünülülüyor. Fakat araştırmacılar fırtınanın küçülmeye başladığını söylüyor.

Gökbilimciler, 19. yüzyılın sonlarına rastlayan ilk hesaplamalarında Büyük Kırmızı Leke’nin 41 bin km genişliğinde olduğunu ölçmüştü. 1979-1980 yıllarında Jüpiter sisteminden geçen Voyager uzay araçları, lekenin genişliğini 23 bin 335 km olarak hesaplamıştı. Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen en son verilere göre, Büyük Kırmızı Leke bugün sadece 16 bin 500 km genişliğinde. 2012’den bu yana küçülme hızında artış olduğu belirtilen Büyük Kırmızı Leke’de yaşanan değişimin arkasındaki neden henüz bilinmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler