Kaddafi'nin kalesi düştü!

Libya'da Kaddafi döneminin sonuna mı gelindi? Muhalifler Kaddafi'nin karargahına girdi ve Kaddafi heykellerini parçaladı. Muhalif komutan Abdülhakim Belhak yaptığı açıklamada, "Savaşı kazandık. Fare gibi kaçtılar" dedi. Pentagon'dan yapılan açıklamada ise "Kaddafi'nin Libya'da olduğuna inanıyoruz" denildi. Kaddafi'nin nerede olduğu bilinmezken oğlu Seyfülislam dün Trablus'ta görüntülenmişti.

Yayınlanma: 23.08.2011 - 06:16
Abone Ol google-news

Libya'nın başkenti Trablus'ta Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Babül Aziziye karargahının tamamen muhaliflerin kontrolüne geçtiği bildirildi.

Reuters muhabirleri, Kaddafi'ye bağlı güçlerin Babül Aziziye karargahındaki direnişinin durduğunu ve Libyalı muhaliflerin karargaha girdiğini söylediler. Muhaliflerin karargahı yağmaladığı ve Kaddafi heykellerini parçaladığı belirtiliyor.

 

Muhalif komutan: Savaşı kazandık, fare gibi kaçtılar

Libyalı muhaliflerin komutanı Abdülhakim Belhak, başkent Trablus'ta Libya lideri Muammer Kaddafi'nin karargahının ele geçirilmesinden sonra savaşın kazanıldığını söyledi.

Belhak, El Cezire televizyon kanalında canlı yayınlanan açıklamasında, ''Savaşı kazandık. Fare gibi kaçtılar'' dedi.

 

"Kaddafi ve oğulları Bab-ül Aziziye'de değil"

Libyalı muhaliflerin askeri sözcüsü, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki karargahı Bab-ül Aziziye'de Kaddafi ve oğullarının bulunmadığını belirtti.

Sözcü Ahmed Ömer Bani, Bingazi kentinde yaptığı açıklamada, "Bab-ül Aziziye tamamen kontrolümüz altında. Kaddafi ve oğulları burada değil" dedi.

Bani, kimsenin Kaddafi ve oğullarının nerede olduğunu bilmediğini de söyledi.

 

BM Büyükelçisi: Son 72 saat

Libya'nın BM Büyükelçisi İbrahim Debbaşi, Babül Aziziye'nin "tamamen devrimcilerin ellerinde olduğunu" belirterek, tüm Libya'nın 72 saat içinde özgürlüğüne kavuşmasını beklediğini kaydetti.

 

"Kaddafi rejiminin neredeyse yıkıldığı şüphe götürmez"

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Kaddafi rejiminin neredeyse yıkıldığının açık olduğunu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile anayasanın yazılmasının desteklenmesi, talep edilmesi halinde güvenlik yardımı ve Libya'ya insani yardımın nasıl ulaştırılacağı konularını görüştüğünü kayetti.

Sözcü ayrıca ABD'nin, Libya'ya ait dondurulmuş olan 1 ila 1 buçuk milyar dolarlık mal varlığını, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin kullanması için serbest bırakma çalışmaları yaptığı, bunun önümüzdeki günlerde hayata geçeceği belirtildi.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da AB'nin, BM onay verir vermez Libya'ya ait dondurulmuş mal varlıklarının hızla serbest bırakılması için hazırlandığını söyledi.

Ashton, Brüksel'de yaptığı açıklamada, Libya'da geçiş yönetiminin, polis ve hemşire gibi kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesini, dükkanların yeterli mala sahip olmasını ve ekonominin yeniden kalkınabilmesini sağlamak için fonlara ihtiyaç duyacağını kaydetti.

Catherine Ashton, Libya'ya ait dondurulmuş mal varlıklarının serbest bırakılması mevzusunu, üye 27 ülkenin yanı sıra Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin lideri Mustafa Abdülcelil ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştüğünü sözlerine ekledi.

 

Pentagon: Kaddafi Libya'da

Pentagon, Libyalı muhaliflerin, başkent Trablus'un büyük bölümünü kontrol altına almış göründüğünü, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ise hala Libya'da olduğunu bildirdi.

Pentagon'un sözcüsü Albay Dave Lapan, Kaddafi'ye bağlı güçlerin komuta yetilerinin kaybolmasına rağmen hala tehlikeli olduğunu belirterek, Libyalı muhaliflerin, başkent Trablus'un büyük bölümünü kontrol altına almış göründüğünü, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ise ülkeyi terk etmediğini söyledi.

Lapan, ABD'nin, Kongre'nin kimyasal silahların yanlış kişilerin ellerine geçebileceği endişesi nedeniyle Libya'da kimyasal silah bulunan sahaları izlediğini sözlerine ekledi.

 

Ban Ki-mun'dan "uzlaşma" çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Libyalı muhaliflerin liderine "uzlaşma" çağrısında bulunduğu bildirildi.

Ban'ın sözcüsü, BM Genel Sekreterinin Libyalı muhaliflerin lideri Mustafa Abdülcelil'i aradığını belirtti.

Sözcü, ulusal birlik, uzlaşma ve tüm tarafları içeren bir sürecin gerekliliğini vurguladığını söyledi.

 

Fransa ve ABD askeri desteği sürdürecek

Fransa ve ABD'nin Libya lideri Muammer Kaddafi silah bırakana kadar muhaliflere askeri desteği sürdüreceği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama ve Sarkozy'nin telefonla görüştüğü, iki liderin Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin son günlerde elde ettiği başarılardan memnun oldukları belirtildi.

Açıklamada, Sarkozy ve Obama'nın Kaddafi'nin sonunun kaçınılmaz ve yakın olduğu konusunda hemfikir oldukları kaydedildi.

 

Muhalifler, Kaddafi'yi yargılamak istiyor

Libya'nın BM'deki diplomatı İbrahim Debbaşi, Libyalı muhaliflerin, Libya lideri Muammer Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve istihbarat şefini, savaş suçluları olarak yargılamak istediğini söyledi.

Debbaşi, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Libyalı muhaliflerin, Muammer Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve istihbarat şefi hakkındaki suçlamalar konusunu Uluslarası Ceza Mahkemesi ile görüşeceğini belirtirken, muhaliflerin üç yetkiliyi savaş suçluları olarak yargılamak istediğini kaydetti.

 

"Trablus'un yüzde 80'i muhaliflerin elinde"

Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi, başkent Trablus'un yüzde 80'inin kontrollerinde olduğunu bildirdi.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, kısa süre önce Konseyin Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüştüğünü belirtti.

Ashton, görüşmeden sonra Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, Abdülcelil'in, Trablus'un yüzde 80'inin Konseyin kontrolünde olduğunu söylediğini belirtti.

"Abdülcelil'in Trablus'ta daha da ilerlemenin biraz zaman alacağını öngördüğünü" söyleyen Ashton, Konseyin seçimlere hazırlanılması için uluslararası yardım beklediğini de ifade etti.

 

Nijerya ve Norveç de tanıdı

Nijerya ve Norveç de Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıdı.
Nijerya Dışişleri Bakanı Viola Onvuliri, düzenlediği basın toplantısında, son 2 günde Libya'da rejimin sona yaklaştığını belirtti.

Ülkede daha fazla can kaybının olmamasını isteyen Onvuliri, Libya halkının kendi geleceğini tayin edebilmesi için Libya lideri Muammer Kaddafi'ye gitme çağrısında bulundu.

Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere da yaptığı yazılı açıklamada, konseyi Libya halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdıklarını belirtti.

 

Seyfülislam Kaddafi özgür

Trablus'ta gazetecilere konuşan Seyfülislam, babasının da iyi olduğunu söyledi. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı çıkarılan Seyfülislam, Trablus’taki bir otelin yakınında göründü.

Seyfülyislam Kaddafi, kendisini gören tüm basın mensuplarına “Gelin kervanıma katılın” diyerek Trablus'u gezdirdi.

Konvoyuna aldığı gazetecileri Muammer Kaddafi'nin ikametgahı Bab-ül Aziziye'ye götüren Seyfülislam Kaddafi, “Babanız Trablus'ta mı ve iyi mi?” sorusunu, “Tabii ki” diye yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler