Kadıköy Sulh Ceza Hakimi'nden yeni sendika talebi

YARSAV eski Başkan Yardımcısı ve Kadıköy Sulh Ceza Hakimi Nuh Hüseyin Köse, hakim ve savcıların kendi kuracakları bir sendikaya ihtiyacı olduğunu belirterek, "Yargıyı gerçek anlamda bir erk haline getirmenin, yargıç ve savcıların özlük haklarının maliye bürokratlarına bırakılmayıp, onların sorunlarının bir devlet erkinin mensuplarının sorunları gibi ele alınmasını sağlamak için güçlü, tek bir sendika şarttır" dedi.

Kadıköy Sulh Ceza Hakimi'nden yeni sendika talebi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.03.2012 - 11:30

YARSAV eski Başkan Yardımcısı ve Kadıköy Sulh Ceza Hâkimi Nuh Hüseyin Köse, HSYK'nın görev ve yükselmelere AHİM kararları kriteri getirmesine tepki göstererek, 12 bin hâkim ve savcının çalışma şartlarına dikkat çekti. Hâkim Köse, Son birkaç yıl içinde Türkiye'de sosyal ve hukuksal değişimler yaşandığına dikkat çekerek, "Kimin dost, hangi kurumun müttefik, neyin doğru olduğunu karıştırır hale geldik. Bu kafa karışıklığının başlıca sebepleri arasında, elbette basındaki iktidar lehine tekelleşme olgusunun doğurduğu propaganda amaçlı bilgi kirliliği en başlarda gelse de, hukukçular ve özelde yargıçlar ve savcılar açısından, seçilmişlerle atanmışlar arasındaki iç içe geçmişliğin ciddi bir rolü olduğu yadsınamaz" dedi.

Hâkim ve savcıların adli kolluk kurulsun isteminde HSYK'dan buna gerek olmadığına yönelik değerlendirmeler yapıldığını anımsatan Köse, yargıç ve savcıların er statüsünde askerlik yaptırmanın emek israfı olduğunu kaydetti. 30 bin yargıç ve savcının işini 12 bin kişinin yaptığını ifade eden Köse, "Yargıç ve savcı aylıklarının hesaplanmasında bile HSYK üyelerini yanımızda göremediğimiz gibi, bu konuda harekete geçen meslektaşların bireysel çabaları, HSYK tarafından ilgili meslektaş hakkında soruşturma açılarak bertaraf edilmeye çalışılıyor. Dahası, Başbakanlık danışmanlarının mahkemeleri arayıp, sürece hukuksal olmayan yöntemlerle katılmaları da görmezden gelinerek" değerlendirmesinde bulundu.
 

'Avrupa'da yargıç ve savcılara sendika kuramazsınız denebilir mi?'

AİHM kararlarına uygun dava açmayan ve karar vermeyen savcı ve yargıçların terfilerinde, bu durumun dikkate alınmasını da eleştiren Köse, Türkiye'de görev yapan 12 bin hâkim ve savcının çalışma şartlarına şu tespitlerde bulunarak dikkat çekti: "Avrupa'da yargıç adayları, sınav kazanıp yargıç olabilmek için politikacıların kapısını aşındırırlar mı? Avrupa'da savcının, bir şüpheliyi çağırmasından dolayı emniyet görevlilerini görevden alan bir sistem var mı? Yani soruşturmaların patronu Avrupa'da polis midir? Avrupa'da, kendi imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı iç hukuk düzenlemeleri yapan ülkeler var mı? Avrupa'da bir savcı, maaşına etki eden bir yasal düzenlemeyi araştırmak için dava açtı, Başbakanlık müsteşarının maaşını sordu diye soruşturulur mu? Avrupa'da yargıçların telefonları dinlenir mi? Dinleme sonucunda, şüphelenilen suçu işlemediği saptandığı halde, yargıca, konuşma içeriklerinde 'ayıp kelimeler' var denilerek soruşturma açılıp, ağır idari cezalar verilir mi? Dinleme kararlarının süresi bittikten sonra olaydan haberdar olan yargıç, dinlendiğini kamuoyu ile paylaştığı için 'gizliliği ihlal ettiği iddiasıyla mahkemede yargılanır mı? Avrupalı yargıca verilen cezalar yargısal denetime tabi değildir denilebilir mi? Avrupa'da başbakanlık müşaviri hâkimi arayıp telkinde bulunabilir mi? Avrupalı yargıç böyle bir telkine boyun eğer mi? Avrupa da yargıç ve savcılara sendika kuramazsınız denebilir mi?"

'Tek bir sendika şart'

Avrupa'da bir yargıcın, teftişten, başsavcıdan, gazeteciden çekinmediğini belirten Köse, Avrupa meslektaşlarının ücra dağ kasabalarında çalışmadığını, istediği şehre atandığında isteği dışında başka bir yere atanacağı korkusu yaşamadığını belirtti. Avrupalı savcının geçim derdi olmadığını belirten Köse, "Avrupalı yargıçların sendikaları kapatılır mı? Tüm bu soruları yanıtlamak, yargıç ve savcıların kafa karışıklığını gidermek için çözümün, kendi kuracakları sivil bir örgüt, bir sendika olacağı kanısındayım. Yargı politikaları konusunda yasama organına uygulayıcı görüşleri ile güç verecek, hukukun temel ilkelerinin Türkiye'de yaşayan tüm insanlara da eşit ve tarafsız olarak uygulanmasını sağlamak için çalışacak, yargıyı gerçek anlamda bir erk haline getirmenin, yargıç ve savcıların özlük haklarının maliye bürokratlarına bırakılmayıp, onların sorunlarının bir devlet erkinin mensuplarının sorunları gibi ele alınmasını sağlamak için güçlü, tek bir sendika şarttır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler