"Kadın hâlâ ikinci sınıf olarak görülüyor"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajında, "hâlâ birçok ülkede ve toplumda kadın ikinci sınıf vatandaş olarak görülüyor" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.03.2011 - 09:53

BM merkezinden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, yüz yıl önce Dünya Kadınlar Günü ilk kez kutlandığında toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların konumlarının güçlendirilmesi gibi ifadelerin büyük oranda radikal görüşler olarak kabul edildiğini, kararlı savunma, siyasi eylem ve karar mekanizmalarındaki aydınlanma sonucu Dünya Kadınlar Günü'nün Yüzüncü yılının elde edilen önemli kazanımlarla birlikte kutlandığını belirtti, ancak, hala bir çok ülkede ve toplumda kadının ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğünü hatırlattı.

Ban, mesajında şunları vurguladı:

"Eğitimdeki cinsiyet ayrımı kapanıyor olmasına rağmen, ulusal ve uluslararası seviyede hala büyük farklılıklar göze çarpıyor ve büyük oranda kız çocuğu okula gidemiyor, okula devam edemiyor veya çok az bilgi ve birikimle okulu bitirebiliyor. Kadınlar ve kız çocukları kabul edilemez şekilde şiddete hem de çoğunlukla en yakınlarının uyguladığı şiddete maruz kalıyor. Evde, okulda, iş yerinde ve toplum içinde kadın olmak genelde korunmasız olmak anlamına geliyor. Birçok çatışma bölgesinde ise cinsel şiddet bilinçli ve sistematik bir şekilde kadınları ve tüm toplumu sindirmek için uygulanıyor."

"Birleşin, Kadına Karşı Şiddete Son Verin" kampanyası kapsamında ve "Erkek Liderler Ağının" da desteğiyle şiddet suçunun cezasız kalmaması ve zihinlerin değişmesi için çalışıldığını belirten Genel Sekreter Ban, dünyada çatışmalarda cinsel saldırıların önlenmesi ve cezalandırılması için giderek daha fazla önlem alındığını, kadınların barış ve güvenlik konularını içeren Güvenlik Konseyi'nin 1325 sayılı tarihi kararının uygulanması için daha fazla çaba harcandığını, söz konusu kararın kadınların barış ve barışın inşası çabalarında daha aktif rol almalarını öngördüğünü kaydetti.

"Acil olarak ilerleme sağlanması gereken alanlardan birini de kadın ve çocuk sağlığı oluşturuyor. Eylül 2010'da düzenlenen Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'nde de bu konu önplana çıkmış, önümüzdeki 4 yıl süresince yürütülecek ve kadınların ve çocukların hayatını kurtaracak ve sağlık koşullarını iyileştirecek dünya stratejimize hem üye ülkeler hem de bağışçılar destek vermişti" diyen Genel Sekreter Ban, şunları söyledi:

"Her geçen gün daha fazla ülkede daha fazla kadın karar mekanizmaları içindeki haklı yerlerini alıyor. Ancak, kadın devlet ya da hükümet başkanına sahip ülke sayısı yüzde 10’u geçmiyor. Kadınların siyasette öne çıktığı ülkelerde dahi kadınlar diğer birçok alanda, örneğin iş ve sanayi dünyasının en üst kademelerinde oldukça yetersiz oranda temsil ediliyor. Söz konusu eşitsizliğin giderilmesine yönelik BM tarafından oluşturulan Kadınların Konumlarının Güçlendirilmesi Girişimi İlkelerini bugüne kadar 130’dan fazla şirket benimsemiş bulunuyor.

Bu yılki Dünya Kadınlar Günü kadınların eğitim, öğrenim, bilim ve teknolojiye eşit erişimi üzerinde yoğunlaşıyor. Cep telefonları ve internet kadınların ailelerinin sağlık ve refahını geliştirmelerini, gelir getirici faaliyet imkanları bulmalarını ve istismar ve diğer olumsuzluklardan kendilerini korumalarını sağlayabilir. Söz konusu cihazlara sahip olabilmek eğitim ve öğretim ile desteklendiğinde kadınlar yoksulluk döngüsünü kırabilirler, haksızlıklarla mücadele edebilirler ve haklarını kullanabilirler.

Bu yıl Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Konumlarının Güçlendirilmesi Birimi, kısa adıyla BM Kadın Ajansı'nın kurulmuş olması kadın hakları konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu gösteriyor. Kadınların kamu ve toplumsal yaşamın tüm alanlarına tam anlamıyla katılması sağlanmadıkça, Birleşmiş Milletler Anlaşması'nda sözü verilen sürdürülebilir, barışçı ve adil toplumu yaratmak mümkün olmayacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler