''Kadının İnsan Hakları Eğitimi''

Akdeniz Üniversitesi'nde çeşitli bölümlerde eğitim gören kız öğrenciler, 'Kadının İnsan Hakları Okulu'nda hukuki ve ekonomik hakları, şiddete karşı stratejiler, cinsellik ve doğurganlık hakları konusunda bilinçlendiriliyor.

''Kadının İnsan Hakları Eğitimi''
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.10.2010 - 10:33

Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) Müdürü Doç. Dr. Nurşen Adak, KATCAM, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği işbirliği ile ''Kadının İnsan Hakları Okulu''nu açtıklarını ve kız öğrencilere burada hakları konusunda eğitim verdiklerini söyledi.

Adak, eğitim programı çerçevesinde kadının insan hakları, anayasal ve medeni haklar, kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet, şiddete karşı stratejiler, kadının ekonomik hakları, iletişim, toplumsal cinsiyet rollerine duyarlı çocuk eğitimi ve çocuk hakları, kadın ve cinsellik, kadın ve doğurganlık hakları, feminizm ve kadın örgütlenmesi eğitimi verildiğini kaydetti.
Kadının insan hakları eğitim programının Yeni Çözümler Derneği tarafından 1995 yılından beri yerel düzeyde uygulandığını ve 2009'dan bu yana programla Türkiye'de 42 ilde 7 bin 500'ü aşkın kadına ulaşıldığını kaydeden Adak, ''Türkiye'de ilk defa böyle bir eğitim üniversitede veriliyor. Bu program ilk defa bir Akdeniz Üniversitesi'nde kız öğrencilere yönelik uygulanmaktadır'' dedi.

Programın üniversitede eğitim alan tüm kız öğrencilere açık olduğunu belirten Adak, kızların 16 hafta boyunca yarım gün olmak üzere eğitim aldıklarını söyledi. Adak, eğitimin sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Emine Anadolu tarafından verildiğini belirterek, eğitim sonunda katılımcılara katılım belgesi verileceğini bildirdi. Adak, kız öğrencilerden eğitimle ilgili olumlu bildirimler aldıklarını belirterek, üniversitenin çeşitli bölümlerinden çok sayıda kız öğrencinin programa ilgi gösterdiğini söyledi.

Farkındalığın artmasından mutlular

Eğitim programına katılan üniversite öğrencisi kızlar aldıkları eğitimden son derece mutlu. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümü öğrencisi Gurbet Kabadayı, Türkiye'de kadına yönelik şiddet konusunda fazla bir çalışma yapılmadığını düşünürken, ''Buraya geldiğimde çok şey öğrendim. (Medeni kanunda bu da varmış)dediğim çok hakkımızın olduğunu öğrendim. Burada haklarıma yönelik farkındalık elde ettiğimi düşünüyorum'' dedi. Üniversite bünyesinde bir kadın haklarının bilinmesi ve bilinçlenmeyi sağlamak için öğrenciler olarak bir topluluk kurmayı düşündüklerini anlatan Kabadayı, ''Uyumak çok kötü birşey. Gözlerini kapatıp birşey görmemek var,ama görüp de mücadele etmek var, eğer mücadele edersen birşeyler kazanırsın. Uyku halinde hiç birşey olmaz birlikte mücadele etmeliyiz'' diye konuştu.

Bir erkeğin eşine şiddetine tanık olduğunu anlatan Kabadayı, ''Olay yerine polis geldi şiddete uğrayan kadınla konuştu ve kadına şikayetçi olmaması yönünde telkinde bulundu. Bu beni çok etkilemişti. Belki o kadın daha sonra tekrar şiddete maruz kalmıştır'' dedi.

''Şiddet normalleşti''

Sosyoloji Bölümü öğrencisi Ceren Tırın da, toplumda kadına yönelik şiddetin arttığını düşündüğünü söylerken, Tırın şöyle devam etti:
''İşin kötüsü toplum da bunu kanıksamaya başladı, şiddet normalleşti. Ataerkil toplumun izlerini hala görüyoruz. Gözler kapandı, kör olma yolunda. Benim KATCAM'a gelme amacım şiddetin genelleşmesi ve normalleşmesinin normal olmadığını göstermek. Bana göre lisede, ortaokulda kadın hakları eğitimi verilmeli. Bebek bezi reklamında kadınlar kullanılıyor, detarjan reklamında kadınlar rol alıyor, bu da aslında toplumun kadına bakış açısını gösteriyor.''

Sosyoloji 4. sınıf öğrencisi Sibel Demir ise, kadına yönelik eşitsizliklerin yaşandığını söylerken, çocuklara daha okul sıralarında kadının rolünün ne olduğunun öğretildiğini kaydetti. Demir düşüncelerini şöyle ifade etti:

''Ders kitaplarında anne hizmetçi gibi gösteriliyor, anne önlük giymiş ev işi yapıyor, baba gazete okuyor... Kız çocuğu temizlik yapıyor, erkek çocuk oyuncakla oynuyor, aslında toplumsal eşitsizlik ders müfredatında kabul ettiriliyor. Çocuk o rolle büyüyor. Burada bizim farkındalığımız artıyor. Burada aldığımız eğitimleri elimizden geldiği kadarıyla çevremize yansıtmaya çalışacağız. ''

Sosyoloji ikinci sınıf öğrencisi Pınar Çağlayan da, toplumsal eşitsizlikle büyüyen kızların daha flört döneminde erkeği şımarttığını ifade ederken, ''Burada öğrendiklerimizi etrafımızdaki arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Bizim farkındalığımızı onların da elde etmesini sağlamak için çalışıyoruz'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler