Kadınlar 1.5 milyon imza ile Meclis'e gidecek

“Eskiden hak arama mücadelesi verirdik; şimdi hak koruma savaşı veriyoruz” diyen İKKB'li kadınlar imza küfeleri ile TBMM kapısına dayanacak.

Yayınlanma: 19.02.2016 - 15:40
Abone Ol google-news

undan yaklaşık bir yıl önce 1 milyon imza hedefi ile Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyorum”adlı imza kampanyasını başlatmışlardı. Hedeflerini aştılar ve 1.5 milyona ulaştılar. İmzaları küfelere doldurdular yollara düştüler. Şimdi sıra taleplerinin takipçisi olmakta.. 36 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) meclise çıkartma yapmaya hazırlanıyor. Milletvekilerinden talepleri şunlar:

-Kadın erkek eşitliğinin bir demokrasi meselesi olarak dikkate alınması;

-Medeni Kanun’u yok sayan söylem ve eylemlere son verilmesi;

-Evlilik yaşı kuralının uygulanmasını ve “çocuk" yaşta evliliklerin önlenmesi,

-Tek eşlilik ve resmi nikahın Medeni Kanun ile tanınan hakların güvencesi

olduğunun göz ardı edilmemesi;

-Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikah olmadan dini nikahı suç olmaktan

çıkaran iptal kararının yol açacağı kadın ve çocuk hakları ihlallerini

önlemek için yeni düzenleme yapılması;

-Kadın Bakanlığı’nın yeniden kurulması;

-Kadını BİREY olarak görmeyen zihniyete son verilmesi, kadına yönelik vahşetin önlenmesi

Hem Medeni Kanun'un kabulünün 90. hem de İKKB'nin kuruluşunun 21. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan İKKB Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu son 10 yıldır geri gidişin daha da hızlandığını belirterek “anayasaya gerici kuralların girmemesi için mücedeleye giriştik. Yanımızda aralarında ÇYDD, ADD, Eğitim-İş gibi STK'ların da bulunduğu 57 kuruluşla işbirliği içindeyiz” dedi. Moroğlu yeni anayasa oluşturulmasına da karşı olduklarını belirterek “sorunlu maddeler değiştirilebilir, zaten darbe anayasasında bile onlarca madde değişti; buna karşı değiliz ama işin böyle masaya konmasına karşıyız. Her şehirde örgütlenerek ortak bir dil oluşturacağız ve neden bu anayasanın yapılamayacağını 2-3 sayfada anlatacağız” dedi.

“Kadın haklarının partisi olmaz” diyen CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan Toker de bugüne kadar farklı partilerden milletvekillerin güçbirliği ile onlarca yasayı değiştirmeyi başardıklarını anımsatarak, benzer mücadele içine girişmeleri gerektiğini söyledi.. Toker “Dünyada sanırım büyükannelerin torunlardan daha ileride olduğu tek ülke Türkiye” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler