Kadınlar 17 Haziran'da eylemde

17 Haziran Pazar günü saat 16.00'da kürtaj yasağına karşı İstanbul, İzmir, Ankara ve diğer birçok ilde eşzamanlı eylem yapılacak.

Yayınlanma: 14.06.2012 - 13:10
Abone Ol google-news

Kürtaj Yasağına Karşı Kadın İnisiyatifi, 17 Haziran Pazar günü saat 16.00'da kürtaj yasağına karşı kadınları sokağa çağırdı. Pazar günü İstanbul, İzmir, Ankara ve diğer birçok ilde eşzamanlı yapılacak olan eylemlerde kadınlar "Kürtaj yasaklanamaz", "Yasal kürtaj değil, yasak kürtaj öldürür" diyecek.

Kürtaj Yasağına Karşı Kadın İnisiyatifi, Mülkiyeliler Birliği'nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla kadınları, 17 Haziran Pazar günü saat 16.00'da İstanbul, İzmir, Ankara ve diğer birçok ilde eşzamanlı yapılacak olan kürtaj yasağına karşı eylemler için sokağa çağırdı. İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Sibel Güneş, bir süredir Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde adım adım uygulamaya sokulan yeni nüfus ve üreme politikalarının, Erdoğan'ın "Her kürtaj bir Uludere'dir" açıklamasıyla inanılmaz bir boyut kazandığını söyledi. AKP Hükümeti'nin giderek daha otoriter, milliyetçi, cinsiyetçi, gerici ve vicdan özgürlüğüne aykırı bir siyaset yapma tarzını benimsediğini belirten Güneş, "Bizler bugün, kadınları cinayetle suçlayarak kadınları ölüme yollayan, tecavüze uğrayan kadın doğursun, tecavüze uğrayan kadın tecavüz edeni öldürsün, tecavüze uğrayan kadın kendini öldürsün diyebilme cesareti gösteren başta Erdoğan olmak üzere, Recep Akdağ, Melih Gökçek gibi AKP elitlerinin söylem ve açıklamalarının ne kadar kadın düşmanı ve ölüm yanlısı olduklarını ortaya koymak için buradayız" dedi.


"Yasal kürtaj değil, yasak kürtaj öldürür"

Güneş, İnisiyatif olarak, AKP'nin başta kadınlar olmak üzere, "insanların yaşam haklarına saldırarak" yürüttüğü politikaları kınadıklarını ve reddettiklerini dile getirdi. AKP'nin kadınları ve hatta erkekleri kendi nüfus politikalarının basit araçları haline getirmek istediğine dikkat çeken Güneş, bunun kadınları yasadışı kürtaj yöntemlerine teşvik edeceğini belirtti.

Kadınların bu şekilde merdiven altlarında uygulanan kürtajlarla ve geleneksel düşük yöntemleriyle ölümün kucağına itildiğini, kürtaj yasağının kadınlara ve onların yaşamına doğrudan bir saldırı olduğunu vurgulayan Güneş, şöyle konuştu:

"Yasal kürtaj değil, yasak kürtaj öldürür. Bugün Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) merkezleri kapatılarak, doğum kontrol yöntemlerine ilişkin hizmetler kısıtlanarak bir yandan kürtajın artmasına yol açılırken, diğer yandan aynı akıl kadınlara yasal ve sağlıklı kürtajı da yasaklayacağını söylemektedir. Devlet, demokratikleşme yerine, nüfusunu arttırarak güçlendirilecek diye, kadın ölümlerinin artacağı, bakamayacağımız kadar çocuk doğurmaya zorlandığımız, buna rağmen eşitlikçi bir iktisadi ve sosyal yaklaşımın yokluğu nedeniyle çocuklara yeterli hizmetin verilmediği, etnik ayrımcılığın devam ettiği, nefret söylemlerinin yükseldiği bir Türkiye istemiyoruz."


Ankara'da eylem Cebeci Kampüsü'nde başlıyor

Tüm kadınları 17 Haziran Pazar günü saat 16.00'da Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde başlayacak olan mitinge davet eden Güneş, kadınların taleplerini de şöyle sıraladı:

"-Kadınların yasal kürtaj hakkının korunmasını ve hatta yasal kürtaj sınırının 12 haftaya yükseltilmesini,
-Kadınların kürtaj olmak için kocalarından müsaade almaları gereğinin kaldırılmasını,
-Ücretsiz doğum kontrol hizmetlerinin önüne fiilen getirilen engellerin kaldırılmasını,
-Sağlıklı yaşam için doğum kontrol yöntemlerine erişimin arttırılmasını ve kolaylaştırılmasını,
-Erkeklerin doğum kontrolü hakkında bilinçlendirilmesini, erkeklere doğum kontrol merkezleri açılmasını istiyoruz.
Demokrasiden, eşitlikten ve özgürlükten yana olan, kendi haklarını savunmak ve kendi yaşam biçimleri ve yaşam hakları için söz, karar yetkisine sahip olmak isteyen tüm kadınları, 17 Haziran Pazar günü Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde başlayacak olan mitingimize davet ediyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler