Kadınların uzun yaşamasının sırrı

Eğer kadınların daha zayıf bir cins olduğunu düşünen kaldıysa bir kez daha düşünsünler. Yapılan tüm bilimsel araştırmalar kadınların doğdukları andan çok ileri yaşlara kadar erkeklerden daha sağlam olduğunu gösteriyor.

Yayınlanma: 13.04.2015 - 11:18
Abone Ol google-news

Soru: Kadınların erkeklerden daha uzun yaşamalarının sırrı yaşamlarında
daha az strese maruz kalmaları mıdır?

Yanıt: Eğer kadınların daha zayıf bir cins olduğunu düşünen kaldıysa bir kez daha düşünsünler. Yapılan tüm bilimsel araştırmalar kadınların doğdukları andan çok ileri yaşlara kadar erkeklerden daha sağlam olduğunu gösteriyor. Ortalama bir erkek 100 metre koşusunu ortalama bir kadından daha hızlı koşabilir veya daha fazla ağırlık kaldırabilir.

Ancak son yıllarda kadının erkekten ortalama 5-6 yıl daha uzun yaşadığı ortaya çıkmış bulunuyor. 85 yaşlarında, kabaca her 4 erkeğe 6 kadın düşüyor. 100 yaşlarında ise bu oran bire iki civarında. Yaş 122’ye ulaştığında –şu anda en uzun yaşam rekoru- hayatta kalan her kadına sıfır erkek düşüyor.

Peki kadınlar niçin erkeklerden daha uzun yaşıyor? Bir görüşe göre erkekler iş yaşamlarında daha acımasız koşullara maruz kalıyor. Eğer bu doğruysa toplumsal cinsiyet eşitliğinin pek çok ülkede geçerli olduğu günümüz koşullarında, cinsler arasındaki bu yaşam süresi farkının azalması, hatta yok olması beklenir.

Ancak bu farkın kapandığına ilişkin en ufak bir belirti söz konusu değil. Günümüzün kadınları, bir nesil önceki ev kadınları gibi işe giden kocalarından daha uzun yaşıyor. Dahası, erkeklerin o dönemlerdeki iş koşullarının kadınların ev yaşamından daha zor olduğunu söylemek olası değil. Geleneksel ev yaşamında kadının maruz kaldığı stresi bir düşünün. Tipik bir ailede kadının yaptığı iş en az erkeğin dışarıda yaptığı iş kadar streslidir. Aslında istatistiksel olarak evlilikler kadınlardan çok erkeklere yarar sağlar. Evli erkekler bekar erkeklerden çok daha uzun yaşar, oysa evli kadınların yaşam süresi bekar kadınlardan ancak birkaç yıl daha uzundur.

Şimdi bir kez daha düşünelim bakalım: Hangi cinsin yaşamı daha kolaydır?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler